<>

1914-11-12 (1 bericht)

> | Donderdag 12 november 14.
In de drie talen hangt een bekendmaking uitgeplakt, waarbij het verboden is vreemde dagbladen langs den openbaren weg te koop te bieden, alsook het afgeven van brieven en dit op risico van zware straf.
Tot dusverre wuifde de Belgische vlag naast de Duitsche op het Stadhuis. Deze laatste hangt er nog alleen. Op vele dorpen is voedsel te kort en wordt er niets meer gebakken dan roggebrood.
Door bemiddeling van een bode ? gevaarlijke ontvangst! — kreeg ik een brief van de vrienden, die te mijnent een maand verbleven (1 sept. 1 oct.). [45]
[45]Willem Geets en zijn vrouw.
Na veel moeielijkheden en voorspraak van hooger hand, gelukte het hun Mechelen te bereiken. Hun huis — een merkwaardig huis, vermeld in den reisgids van Baedecker, [46]
[46]Loveling bedoelt Karl Baedeker. In 1910 verscheen de 19de, herziene editie van zijn gids Belgique et Hollande, y compris le Luxembourg: manuel du voyageur.
staat nog recht, doch is onbewoonbaar: geen enkele ruit geheel. Een keldermond lag open, zoodat elk er binnenkon. De vloerkleeren waren met vet en olie besmeerd; potten en pannen stonden hier en daar, of lagen omgegooid, met overblijfsels van hetgeen er in was gekookt. Een groote schilderij droeg vijf gaten in het doek. Het zilvergerief was verdwenen, al de wijn uitgedronken en de flesschenscherven den grond bedekkend. Geen brief, geen rekening, die niet was ontplooid,alles ondereen in een hoop geworpen. Langs de twee kanten hunner woning lagen de huizen in puin. Rechtover aan den anderen oever van de Dijle, alles afgebrand. Daar woonde hun getrouwde zoon; hij had een werkplaats van kunstvoorwerpen in koper. Geen sporen waren er nog van vindbaar, noch van huisraad noch van gereedschap, noch van grondstoffen evenmin — niets dan een gruis- en steenhoop. In het huis van hun schoonzoon, die ook met zijn familie in Gent verbleef, na de vlucht, is zelfs niet binnen geweest.
<>
Lettergrootte: [-a] [standaard] [A+] Stijl: [L<-R][L- >R]

Kalender

1914
<<november>>
ZoMaDiWoDoVrZa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
logo CTB