Dit is het tekst-gedeelte

Pagina-onderdelen

De vormgeving van deze elektronische versie van In oorlogsnood. Virginie Lovelings dagboek 1914-1918 is opgevat als een weblog, een hedendaags elektronisch equivalent van het traditionele dagboek. Omdat het bedoeld is voor visualisering op het scherm, werd het dagboek opgesplitst in fragmenten per dag, met een overzichtspagina per maand.
Elke pagina bestaat uit volgende delen:
  • hoofding-gedeelte (bovenaan)
  • tekst-gedeelte (centraal)
  • navigatie-gedeelte (zijbalk)
Deze handleiding bevat dezelfde opbouw als de andere pagina's in de elektronische uitgave. De inhoud en functionaliteit van de pagina-onderdelen wordt zo geļllustreerd op de plaats waar die voorkomen in de elektronische editie zelf.

Organisatie

Het dagboek heeft 609 ingangen, gespreid over 537 dagen over een periode van 4 jaar. Om het overzichtelijk te presenteren, werd voor elke maand een overzichtspagina gegenereerd die toegang verschaft tot alle dagboek-ingangen die Loveling die maand heeft geschreven. Beide paginatypes hebben een gelijkaardige opbouw, met enkele specifieke elementen.

Maandoverzicht

Voor elke maand wordt een overzicht gepresenteerd van alle dagen waarop het dagboek van Loveling ingangen bevat. Na de aanduiding van de maand wordt aangegeven hoeveel ingangen het dagboek bevat. Daaronder volgt per dag een overzicht van het aantal ingangen, met telkens een fragment van de eerste paragraaf. Door te klikken op de link met het label "lees meer..." krijgt u toegang tot het hele dagboekfragment van die dag.

Dagoverzicht

De volledige tekst van de dagboekfragmenten is te vinden op de respectieve dagoverzichten. Analoog met de maandoverzichten, wordt de aanduiding van de dag en het aantal dagboekfragmenten gevolgd door de integrale transcriptie van de dagboek-ingangen voor die dag.
Binnen het dagoverzicht kan u navigeren naar de vorige, respectievelijk volgende dag die dagboek-ingangen bevat met behulp van volgende links:
  • < (links bovenaan en onderaan de tekst): link naar de vorige dag met ingangen in het dagboek
  • > (rechts bovenaan en onderaan de tekst): link naar de volgende dag met ingangen in het dagboek.

Tekstelementen

De presentatie op het scherm volgt de elektronische transcriptie van het dagboek nauwgezet. Volgende tekst illustreert hoe de transcriptie van verschillende tekstelementen in een dagboekfragment wordt gevisualiseerd:
> | Hiermee wordt de titel aangegeven die Loveling aan een dagboekingang gaf.
De tekst van de dagboekfragmenten wordt weergegeven zoals die voorkomt in de gedrukte publicatie van het dagboek, met onderlijningen, cursivering en vette tekst. Titels worden cursief weergegeven,
  • lijsten
  • worden als lijst weergegeven
en waar tabellen voorkomen
wordendie
weergegeven alsXHTML tabellen
Annotaties worden weergegeven in noten, die doorlopend worden genummerd [1]
[1] Noten worden naast de tekst gepresenteerd, op min of meer gelijke hoogte van hun genummerde verwijzingen in de tekst.
Ten slotte worden verbeteringen stilzwijgend doorgevoerd, maar wel gemarkeerd als blauwe, rood onderlijnde tekst oorsp.: [foutieve vorm]. Wanneer de muiscursor daarover wordt bewogen, wordt rechts de oorspronkelijke foutieve vorm weergegeven. [2]
[2] Deze eigenschap wordt best ondersteund door recente browers. Als u voorgaande verbetering niet als blauwe, rood onderlijnde tekst ziet die wordt aangevuld met de foutieve vorm wanneer u de muis erover beweegt, ondersteunt uw browser deze visualisering niet. In dat geval worden verbeteringen stilzwijgend aangeduid.

Dit is het navigatie-gedeelte

Lettergrootte: [-a] [standaard] [A+] Stijl: [L<-R][L->R]
Bovenstaande links worden enkel weergegeven in browsers die hun functionaliteit ondersteunen. Ze laten toe om enkele aspecten van de visualisering aan te passen aan uw voorkeuren. U kan de lettergrootte met 2 punten verkleinen of vergroten, door te klikken op de link met het label [-a], respectievelijk [A+]. Door te klikken op de link met het label [standaard], brengt u de lettergrootte weer op de beginwaarde (12 punten).
Verder kan u de stijl van de pagina-schikking aanpassen. Door te klikken op de link met het label [L->R] wordt het navigatie-gedeelte links geplaatst, en verschijnen noten rechts van de tekst. Door te klikken op de link met het label [L<-R] wordt het navigatie-gedeelte rechts geplaatst, en verschijnen noten links van de tekst.
Deze instellingen worden bewaard in cookies, zodat ze opnieuw worden toegepast bij een volgend bezoek aan de editie.

Kalender

De kalender bevat een aanduiding van de huidige selectie in het dagboek, en snelle links naar de overige data met dagboekfragmenten. Om een datum te selecteren, klikt u eerst op het jaartal. Dit brengt u naar een maandoverzicht van de eerste maand voor dat geselecteerde jaar. Als u een andere maand binnen dit jaar wil selecteren, klikt u op de desbetreffende link. Om een dag te selecteren, klikt u op de desbetreffende datum. De geselecteerde datum (jaar, maand en/of dag) wordt aangeduid in een oranje tekstkader. Om snel naar een vorige, respectievelijk volgende maand te navigeren, kan u gebruik maken van volgende links naast de geselecteerde maand:
  • <<: link naar maandoverzicht van de vorige maand met dagboekingangen
  • >>: link naar maandoverzicht van de volgende maand met dagboekingangen
Merk op dat in de kalender enkel de jaren en maanden met dagboek-ingangen worden gepresenteerd, en dat enkel die dagen met dagboek-ingangen als link worden gevisualiseerd.
Door te klikken op een van de links in onderstaande kalender, krijgt u toegang tot de tekst van de editie.
1914
juli>>
ZoMaDiWoDoVrZa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
logo CTB