Annotations

[1] zich jeunen: ergens graag zijn
[2] Herman Robbers had Streuvels, tijdens een rondreis in België, op 25 juni 1909 in het Lijsternest een bezoek gebracht. Cf. brief van Robbers aan Streuvels van 28 juni 1909.
[3] kouten: praten
[4] Deze plannen resulteerden in Onze streek, een uitvoerig artikel van Streuvels over Valerius De Saedeleer. Bij het artikel Onze streek werden 7 gereproduceerde schilderijen van Valerius De Saedeleer opgenomen met volgende ondertitels (telkens gevolgd door: naar een schilderij van Valerius De Saedeleer):
  • - Eene smidse in den winter
  • - Uit het lustoord der Vlaanderen: (Scheldedal). Einde van een schoonen zonnedag.
  • - Winter met sneeuw
  • - Lente-avond
  • - Naderende storm
  • - Uit het lustoord der Vlaanderen: (Scheldedal). Einde van een grijzen zomerdag.
  • - Uit het lustoord der Vlaanderen: (Scheldedal). Einde van een grijzen winterdag.
Daarnaast zijn er ook twee foto's afgedrukt: Valerius De Saedeleer in zijn atelier en 'Huis-ten-Berge', de woonst van de schilder.
[5] Valerius De Saedeleer
[6] Cf. hiervoor de brief van Robbers aan Streuvels van 3 juli 1909.
[7] Robbers deed dit aanbod in zijn brief aan Streuvels van 28 juni 1909.
[8] André De Ridder had in 1907 een Streuvels-biografie, Stijn Streuvels. Zijn leven en zijn werk uitgebracht (Amsterdam, L.J. Veen). Ze bevat tal van fouten (o.a. Streuvels' geboortedatum) en wordt in de contemporaine kritiek dan ook grotendeels weggelachen.
Waar De Ridder het had over Dorpsgeheimen schreef hij o.m: Dit werk — gekenschetst, lijk nog nooit een jongere bundel, door zijne gulle gemoedelijkheid en peizelijke berusting, zijne tevreden-gelatene levensphilosofie, soms op genegen-humoristischen toon —, heel uitzonderlijk en eenig in Streuvels' voortbrengst, zou men wel kunnen omschrijven: een romantisch boek, een product van zuivere fantazij, door een realist uitgewrocht. Hier wordt de realistische techniek toegepast op romantische voorvallen en geleid in eene wereld van verbeelding en mystische geheimzinnigheid. [...] Streuvels krijgt meer techniek, meer methode, meer kompositie. In Dorpsgeheimen heeft hij beteugeld het onstuimige, het wilde van zijne vizie en het zwierende, holderbolderende van zijn stijl, om te wijden zijne scheppingsmacht aan dat uitdiepen van den achtergrond, dat logische, meer-gedetailleerde opzetten van zijne menschen, dat vestigen van zijn werk op een vasten steun, op een leidend gedacht — waardoor het krijgt eene meer algemeen-menschelijke weerde, of, indien ge een anderen benaming verkiest, eene klassiekere weerde, of nog: eene europeesche weerde. p. 158-162
Dorpsgeheimen werd door De Ridder nergens bekritiseerd, maar door de klemtonen die hij legde, getuigde hij wel impliciet van een bepaalde poëtica, die zich met name richt tegen Streuvels' vroegere werk, dat volgens De Ridder gekenmerkt wordt door een streng-objectie[f], verdoovend naturalisme p. 57. En dàt wilde De Ridder met zijn bespreking van Dorpsgeheimen koste wat het kost bewijzen.
Robbers over het Streuvelsboek van De Ridder: (H)et wil mij schijnen dat de heer André De Ridder zich met zijn woorden "litteraire dilettant" vrijwel gekenschetst heeft en dat zijn kritisch vermogen nog eenige jaren van gestadige ontwikkeling behoeft voor het de moeite van het kennisnemen volkomen waard zal zijn. [...] (Zou het toch eigenlijk wel mogelijk zijn dat Streuvels dit boek gelezen heeft voor het werd uitgegeven, zou hij dan zijn ridder niet nadrukkelijk verboden hebben zulke narigheid te doen drukken?) [...] (H)et is toch eigenlijk wel een beetje jammer dat dit boek bestaat. EGM, 18 (1908), 35, p. 208-216

Register

Naam - persoon

De Bom, Emmanuel (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Letterkundige, bibliothecaris, journalist.

Was hoofdbibliothecaris van de Antwerpse stadsbibliotheek (1911-1919; 1926-1933), die hij reorganiseerde. Hij was ook bedrijvig in de journalistiek, vanaf 1904 als correspondent van de Nieuwe Rotterdamsche Courant en als redacteur (1920-1926) van de Volksgazet. Hij was medeoprichter van Van Nu en Straks, Vlaanderen en het Tijdschrift voor Boek- en Bibliotheekwezen. Als een van de eersten in Vlaanderen vroeg hij aandacht voor het toneel van Ibsen en voor de opvattingen van William Morris betreffende boekverzorging. Zijn kleine roman Wrakken (1898), een document van de fin-de-siècle en neerslag van een persoonlijke crisis, is een van de eerste Vlaamse psychologische stadsromans. Daarna schreef hij nog gemoedelijke en stemmingsvolle schetsen en verhalen en talrijke vlotte kronieken. Met Streuvels was hij intiem bevriend en voerde hij een uitgebreide briefwisseling.

De Ridder, André (° Antwerpen, 1888-10-20 - ✝ Borgerhout, 1961-07-01)

Docent en schrijver.

De Ridder gaf tijdens de Eerste Wereldoorlog les aan het Belgische Atheneum te Amsterdam. In deze periode was hij redacteur bij het weekblad De Vlaamsche Stem, maar brak hiermee in augustus 1915. Van dan af verleende hij zijn medewerking aan het nieuwe Belgische-loyale en anti-activistische Vrij België. In 1920 werd hij docent aan de Rijkshandelshogeschool van Antwerpen, in 1921 aan de Koloniale Hogeschool van België, en in 1923 aan de Rijksuniversiteit van Gent. Voor de Vlaamse letteren was De Ridder bijzonder verdienstelijk als stichter van De Boomgaard en Het Roode Zeil. Ook zijn activiteiten als kunstcriticus, schrijver van monografieën, stadsromans en een studie over Stijn Streuvels zijn van belang (Stijn Streuvels: kritische studie en Stijn Streuvels: zijn leven en zijn werk in 1907). In 1945 trad hij toe tot de redactie van De Vlaamsche Gids en werd lid van De Academie voor Wetenschappen, Letterenen Schone Kunsten van België.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Dorpsgeheimen (1904). [bundel]
[Eerste druk], Eerste boek, Amsterdam, L.J. Veen, [1904], [VIII] + 216 p., 21 x 15,5 cm, Tweede boek, Amsterdam, L.J. Veen, [1904], [VIII] + 191 + [I] p., 21 x 15,5 cm.
Inhoud eerste boek: Inhoud tweede boek:
Streuvels, Stijn, Dorpsgeheimen (1904).
Druk
Streuvels, Stijn, Onze streek (1910). [bio]
Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, XX, 1910, dl 39, p. 15-26 (januari).
Streuvels, Stijn, Onze streek (1910).
Voorpublicatie
  • Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, XX, 1910, dl 39, p. 15-26 (januari).