<Resultaat 158 van 2531

>

"DE SIKKEL"
Karel Oomsstraat, 5I
ANTWERPEN
Waarde Heer Styn Streuvels,
Mijn beste dank voor uw toezegging.[1] Ik heb uw Courtmans-opstel ook sedert lang niet meer gelezen, maar het heeft me destijds zeer weldadig aangedaan en het zal zeker nu nog gewaardeerd worden. Ik zend u heden alles wat van Courtmans tot nog toe bij Opdebeek verschenen is.[2] Mij dunkt dat het minst tijdrovend voor u zou zijn: deze boekjes nog eens te herlezen en onder de indruk van dit herlezen uw akademie-opstel[3] te hertoetsen. Een fragment uit dit hertoetst akademie-opstel konden we dan in Bibliotheekgids opnemen.[4] Verkiest u, naar aanleiding van de heruitgave, een geheel nieuwe bespreking of besprekingen voor de Bibliotheekgids te schrijven, dan zal ik deze kopij natuurlik ook dankbaar te gemoet zien; alleen, wanneer u daarbij elk boek afzonderlik behandelde, zou ik op enige beperking willen aandringen, daar ik veel kopij voor B[ibliotheekgids] liggen heb.[5] — U beslist dus zelf naar goeddunken. Bij ontvangst van het voor de Clio-bibliotheek bestemde,[6] al of niet gewijzigde akademie-opstel, zend ik u kontrakt ter goedkeuring; bij publikatie van B[ibliotheekgids] bijdrage zend ik u honorarium [ter w]a[ar]d[e van] 15 fr[ank] per bladzijde.
Ik verwacht een antwoord van Colin betreffende de vertaling.[7]
Met beste groeten, Hoogachtend,
(handtekening Eugène De Bock)
ANTWERPEN 17.XII.1923
De Heer Styn Streuvels
"Lijsternest"
INGOYGHEM
 

Annotations

[1] De Bock antwoordt hier op de brief van Streuvels aan De Bock van 13 december 1923.
[2] Cf. brief van De Bock aan Streuvels van 8 december 1923. Volgende werken verschenen in 1923: Christina van Oosterwei (2 volumes); Livina; De hut van Tante Klara; Het rad der fortuin (2 volumes); Uit liefde getrouwd; 'k Zou hem niet begeeren; Jan de voerman en zijn paard; Anna de Bloemenmaagd; Griselda; De wees van het Rozenhof (2 volumes); Bertha Baldwin (met illustraties van E. Van Offel) en Het geschenk van den jager (idem).
[3] De Bock bedoelt hier het stuk 'Over Vrouwe Courtmans' dat Streuvels in 1911 voor de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde had geschreven. Het werd in datzelfde jaar bij Siffer te Gent uitgegeven.
[4] Het artikel verscheen in het februarinummer van de Biblioheekgids, 3 (1924), p. 47-52 onder de titel 'Vrouwe Courtmans' Volledige Werken'. R. Roemans en H. Van Assche, Bibliografie van Stijn Streuvels, p. 35
Cf. verder de brief van De Bock aan Streuvels van 4 januari 1924.
[5] In Streuvels' artikel in de Bibliotheekgids (3 (1924), p. 47-52) kondigde Streuvels aan: Om 't een zoowel als om 't ander heb ik me voorgenomen de boeken van vrouwe Courtmans te herlezen — de nieuwe uitgaaf van Opdebeek was er de aanleiding toe — en ik stel me voor, als 't past, er mijne bevindingen over mede te deelen. Daarmede is de uitgaaf voorloopig aan alle lezers en liefhebbers aangekondigd en aanbevolen. [...] Tot straks dus voor wie den inhoud belangstelling wekt.
[6] Cf. brieven van De Bock aan Streuvels van 8 december 1923, 3 en 16 juni 1924.
[7] Cf. verder de brief van De Bock aan Streuvels van 21 december 1923.

Register

Naam - persoon

Colin, Paul (° Brussel, 1895-10-22 - ✝ Brussel, 1943-04-15)

Journalist en kunsthistoricus. Doctor in de geschiedenis.

Stichtte in maart 1919 het tweemaandelijkse tijdschrift L'Art libre, een geestesgenoot van de Clarté-groepen. Nam in de jaren '20 de leiding waar van de Brusselse kunstgalerij Georges Giroux, en wijdde zich aan de studie van de schilderkunst waaraan hij diverse publicaties wijdde. In 1923 werd hij mededirecteur van het in Parijs verschijnende tijdschrift Europe. Eind 1934 begon hij de publicatie van het rechtse politieke weekblad Cassandre, dat Streuvels zijn Nobelprijskandidatuur verdedigde. In mei 1940 werd hij in Frankrijk als verdachte gearresteerd en gedurende drie maanden in een kamp vastgehouden. Terug in België richtte hij Le Nouveau Journal op, een dagblad dat de collaboratie met Duitsland verdedigde. Gaandeweg kwamen Colin en zijn bladen steeds meer in het rexistische vaarwater terecht en groeide hij uit tot een van de meest betwiste intellectuele boegbeelden van de Frans-Belgische collaboratie. Hij werd op 14 april 1943 door het verzet neergeschoten. Het was een der meest ophefmakende aanslagen uit de bezettingstijd.

Courtmans-Berchmans, Johanna D. (° Oudegem, 1811-09-06 - ✝ Maldegem, 1890-09-22)

Schrijfster.

Johanna Berchmans was gehuwd met J.B. Courtmans, leraar en auteur van schoolboeken. Na zijn dood in 1856 richtte zij in Maldegem een kostschool op, die zij ondanks felle katholieke tegenwerking in stand wist te houden. Aanvankelijk schreef zij gedichten, toneelstukken en schetsen. Maar de strijd tegen haar omgeving bracht haar er toe om vanaf 1860 een hele reeks tendensverhalen en romans te schrijven. Haar romans en novellen waren geïnspireerd door het plattelandsleven (hoofdzakelijk in het Meetjesland), de verfransing en de schoolstrijd. Ze schreef over de sociale crisis en de mensonterende levensomstandigheden van de landbouwers en landarbeiders. De sociale inslag en de kritiek op de tijdsomstandigheden geven haar werk documentaire waarde. In haar roman Bertha Baldwin greep ze terug naar het roemrijke Vlaamse Verleden en wou ze Consciences Leeuw van Vlaanderen een vrouwelijke tegenhanger geven. Het Geschenk van den Jager, over de tegenstelling tussen het plattelands- en fabrieksleven, werd in 1865 met de vijfjaarlijkse staatsprijs voor Nederlandse letterkunde bekroond.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Opdebeek, Lode (° Brussel, 1869-06-19 - ✝ Antwerpen, 1930-05-04)

Uitgever, auteur en journalist.

Lid van het genootschap De Distel. Lode Opdebeek stichtte in 1887 het tijdschrift De Vlaamsche Wacht. Begin 1895 werd hij redacteur van het Vlaams-Brusselse weekblad Vlaamsch en Vrij, waar Streuvels zijn eerste prozaschetsen publiceerde. Het jaar daarvoor had hij, samen met zijn oom J. Vergaert de Nationale Drukkerij opgericht te Brussel, die omstreeks 1900 onder eigen naam werd voortgezet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vestigde Opdebeek zich met zijn gezin te Laren (Noord-Holland), waar hij medewerker werd van De Vlaamsche Stem. Na de oorlog werd de uitgeversactiviteit te Antwerpen voortgezet. De uitgeverij werd bekend om haar volksromans en jeugd- en schoolboeken. Zowel onder zijn eigen naam als onder diverse pseudoniemen (L. Van Laeken, R. Van Fienen, G. Raal, B. Koenen, K. Bouter) schreef Opdebeek diverse journalistieke artikelen, populaire biografieën, vaderlands-historische romans, sprookjes en vertellingen. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Gabriël (1895-1979).

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, L'enfant de Noël (1935). Vertaald door: D'Ys, Gauthier. [verhaal]
Vertaling van:
Streuvels, Stijn, L'enfant de Noël (1935). Vertaald door: D'Ys, Gauthier.
Druk
  • Traduit du flamand par Gauthier D'Ys. illustrations en couleurs de Jeanne Hebbelynck, Paris, Desclée, De Brouwer et Cie, [1935], 84 + [IV] p., 22,4 x 22,3 cm.
  • Traduit du flamand par Gauthier D'Ys, Paris, Desclée De Brouwer et Cie, [1951], 83 + [V] p., 22,4 x 22,3 cm. Illustrations en couleurs de Jeanne Hebbelynck.
  • Traduit du néerlandais par Camille Melloy. Illustrations d'Arno Brys, Paris - Bruges, Desclée De Brouwer, [1962], 67 + [I] p., 25 x 19,2 cm. [Camille Melloy = Gauthier D'Ys].