<Resultaat 169 van 2531

>

"DE SIKKEL", Karel Oomsstraat, 51

Waarde Heer Styn Streuvels,
Zeer gaarne wil ik op uw voorstel in gaan, waarvoor ik u ten zeerste dank.[1] Ik heb juist een partij Frans alfapapier[2] laten fabrikeren, dat dunkt me zeer geschikt zal zijn, op een formaat van 18 x 23.[3] Hierbij een knipseltje volgt. Voor illustratie is het te laat. Wij moeten dus zuiver typografies blijven, met een of meer gekleurde beginletters en een kleur in het titelblad.[4] 500 lijkt me het gepast getal, 10 op Japan en 15 op Hollands daarenboven.[5] Een facsimile bladzijde lijkt me ook gewenst, en zeker een onuitgegeven portret.[6] Hebt u iemand op het oog om dat te tekenen, of zal ik het door Pieter de Mets laten doen, of nog zouden we een gewone goede foto nemen? Om wille van de typografiese eenheid van het boek zou ik liever een getekend of gegraveerd portret nemen, en zo ook liever een lijncliché[7] dan een simili voor het handschrift. Zou u zelf de inleiding schrijven of zou die door een van uw vrienden geschreven worden? In dit geval veronderstel ik, dat ik daarvoor ook nog enig honorarium zou te betalen hebben.[8]
Hebt u het boek over "Beiaarden" van Hullebroeck al gezien, dat door De Standaard werd uitgegeven?[9] Wat zou u denken van die letter?
Wij zullen inderdaad zeer vlug moeten werken, maar het zal toch mogelik zijn klaar te komen.[10] Ik ga reeds met de drukker[11] praten en stel daarna een ontwerp van kontrakt op.
Met beste groeten, Hoogachtend
(handtekening Eugène De Bock)
Is het u eerlang mogelik mij de tekst voor
de Courtmans-brochure te bezorgen?[12] Die zou
ik ook tegen het voorjaar gereed willen hebben. D[raai om alstublieft] [2]Exploitatie in Holland: U weet dat ik in Holland mijn vaste vertegenwoordiger heb, de heer [C.A.] Mees te Santpoort, over wie ik zeer tevreden ben en die ik ook moeilik bij deze uitgave[13] uitschakelen kan. Ik hoop dat er geen bezwaar tegen is, dat hij het boek in Holland in de handel brengt. Misschien echter kunnen er voor Holland de twee firmas op komen: Veen en Mees?
ANTWERPEN 14.II.1924
1
De Heer Styn Streuvels
"Lijsternest"
INGOYGHEM
 

Annotations

[1] Cf. Streuvels' voorstel in zijn brief aan De Bock van 13 februari 1924.
[2] Papier dat uit alfa (espartogras uit de Saharastreek) vervaardigd is. Proost en Brandt NV, Papier op Papier. Verklaring van gewone en ongewone papieruitdrukkingen, p. 6
Van Lenteleven werden 365 (genummerde) exemplaren op Alfa gedrukt.
[3] Het formaat van Lenteleven bedraagt 23,3 x 18,4 cm.
[4] De titel Lenteleven op het titelblad en de beginletter van elk nieuw hoofdstuk zijn blauw gekleurd. Elk hoofdstuk wordt bovendien afgesloten met een sluitstuk, getekend door Leo Marfurt.
[5] De uiteindelijke oplage van deze jubileumuitgave bedroeg 365 (genummerde) exemplaren op Alfa, 15 luxe-exemplaren op keizerlijk Japans papier, en 20 op Hollands (Van Gelder) papier.
[6] facsimile: cf. Streuvels' brief aan De Bock van 13 februari 1924.
Lenteleven bevat een getekend portret van Stijn Streuvels door Jules Fonteyne (Maart 1924) en een door Julius De Praetere (1902).
[7] Een voor boekdruk bestemde reproductie, meestal van zink, soms van koper, waarin geen nuances voorkomen. G. Rogers, Gids voor de redacteur, p. 147
[8] Cf. antwoord van Streuvels op 15 februari 1924.
[9] Emiel Hullebroeck, Beiaarden. Met een inleiding van J. Denyn. Brussel, De Standaard, 1924. Beiaarden verscheen in een oplage van 525 genummerde exemplaren in de reeks Eigen Schoon (1). Een royaal gedrukt boek, uit een grote Cochin-letter op blank featherweight gedrukt, in 4°, onder een pastelblauw omslag, met mooi blauwe beginletters, is deze uitgave alvast door haar vorm zeer aantrekkelik. Ongetwijfeld zal ook de inhoud veel liefhebbers vinden. De bekende muziek- en zangapostel Hullebroeck schrijft hier de geschiedenis van alle oude en nieuwe beiaarden van het Vlaamse land, en van hun bespelers. Bibliotheekgids, 3 (1924), p. 82
[10] Cf. verder de brief van De Bock aan Streuvels van 23 mei 1924. De jubileumuitgave is uiteindelijk veel te laat verschenen.
[11] Lenteleven werd gedrukt ter Sinte Katharina Drukkerij Brugge.
[12] D.i. Clio-bibliotheek. Cf. antwoord van Streuvels in zijn brief aan De Bock van 15 april 1924.
[13] Op 18 februari 1924 schreef de firma L.J. Veen aan Stijn Streuvels in verband met de exploitatie van Lenteleven in Nederland: In beleefd antwoord op Uw schrijven van 15 dezer zou ik willen voorstellen, dat de Heer de Bock in dit zeer bijzondere geval de Heer Mees uitschakelt. [...] Alleen zou in dit geval door den Heer de Bock voor den Heer Mees een prospectus op naam van Mees kunnen gedrukt worden, zoodat deze onder de particulieren goed kan werken. [...] Doch, daar het een boek geldt, reeds jaren door de firma Veen uitgegeven, zou ik gaarne mijn naam op den titel vermeld zien en niet die des Heeren Mees, [...] Wanneer voor den Heer de Bock aan een en ander onoverkomelijke bezwaren verbonden zijn, kunt U dan niet bij een andere Belgische firma terecht? Letterenhuis, S 935/B2/Veen
Veen was de vaste uitgever bij wie Streuvels onder contract stond; de jubileumuitgave van Lenteleven verscheen dan ook in associatie tussen de drie uitgevers Veen, Mees en De Sikkel.

Register

Naam - persoon

Courtmans-Berchmans, Johanna D. (° Oudegem, 1811-09-06 - ✝ Maldegem, 1890-09-22)

Schrijfster.

Johanna Berchmans was gehuwd met J.B. Courtmans, leraar en auteur van schoolboeken. Na zijn dood in 1856 richtte zij in Maldegem een kostschool op, die zij ondanks felle katholieke tegenwerking in stand wist te houden. Aanvankelijk schreef zij gedichten, toneelstukken en schetsen. Maar de strijd tegen haar omgeving bracht haar er toe om vanaf 1860 een hele reeks tendensverhalen en romans te schrijven. Haar romans en novellen waren geïnspireerd door het plattelandsleven (hoofdzakelijk in het Meetjesland), de verfransing en de schoolstrijd. Ze schreef over de sociale crisis en de mensonterende levensomstandigheden van de landbouwers en landarbeiders. De sociale inslag en de kritiek op de tijdsomstandigheden geven haar werk documentaire waarde. In haar roman Bertha Baldwin greep ze terug naar het roemrijke Vlaamse Verleden en wou ze Consciences Leeuw van Vlaanderen een vrouwelijke tegenhanger geven. Het Geschenk van den Jager, over de tegenstelling tussen het plattelands- en fabrieksleven, werd in 1865 met de vijfjaarlijkse staatsprijs voor Nederlandse letterkunde bekroond.

De Mets, Pieter (° Antwerpen, 1880-11-10 - ✝ Kapellen, 1965-03-15)

Kunstschilder

Was leerling van Jacob Smits. Voor de Conscience-tentoonstelling uit 1912, waaraan ook De Bock meewerkte, schilderde hij taferelen uit het volkstheater de 'Antwerpse Koninklijke Poesjenellenkelder'. Hij Bracht de oorlogsjaren in Rotterdam en later in Amsterdam door, waar hij medewerker werd van Querido's tijdschrift Stad en Land. De Mets schilderde aanvankelijk haven- en stadsgezichten maar was ook een gezocht portretschilder. Zo tekende hij een Streuvelsportret voor het Streuvelsnummer van Vlaamsche Arbeid uit januari 1922 (zie ...). Veel van zijn portretten van vooraanstaanden uit de Vlaamse Beweging (o.a. dat van August Borms en Wies Moens) bevinden zich nu in het AMVC-Letterenhuis. Hij was een vriend van Rik Wouters en werd bewonderd door Emmanuel De Bom, die over hem schreef.

Hullebroeck, Emiel (° Gentbrugge, 1878-02-22 - ✝ Liedekerke, 1965-03-26)

Vlaams componist, strijder voor het welzijn van de Vlaamse kunstenaars.

Studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en wijdde zich volledig aan de Vlaamse liedkunst. In verband hiermee ondernam hij veel reizen door Vlaanderen en Nederland, waarbij hij zich toelegde op de studie van volksmuziek. In 1902 werd hij muziekleraar aan de Rijksnormaalschool te Gent. Tijdens WO I verbleef hij in Nederland, waar hij zangavonden verzorgde in de Belgische vluchtelingenkampen en hospitalen. Van 1930 tot 1944 was hij rijksinspecteur van de conservatoria en muziekscholen in het Vlaamse landgedeelte. Zijn levenswerk is de stichting in 1922 van de NAVEA (sinds 1945: SABAM), de Nationale Vereniging voor Auteursrechten, en de oprichting van het tijdschrift Muziekwarande (1922-1931). Hullebroeck componeerde bekende volksliederen (o.a. De Gilde viert, Tineke van Heulen, ...). Hij publiceerde ook de monografie Beiaarden (1922) en de autobiografie Zang en strijd (1952).

Mees, Constantinus Alting (° Djakarta, 1894-06-13 - ✝ 1978)

Nederlands uitgever en oriëntalist. Schoonzoon van Albert Verwey.

Mees studeerde letterkunde aan de Leidense Universiteit (1913-1921). Huwde in 1918 met Mea Verwey, dichteres en dochter van Albert. Startte in 1919 de uitgeverij C.A.Mees, waar Poëzie van Nine Van der Schaaf (1919) het proefdebuut was. Mees gaf vanaf 1922 vrijwel alle publicaties van Albert Verwey uit (in samenwerking met De Sikkel). In 1934 nam Mea de leiding zelf op zich als directrice. Constantinus gaf als oriëntalist en grammaticus lessen in Maleis (o.a. te Rotterdam). Hij ging herhaaldelijk op studiereis naar Noord-Afrika, Malaja en Indonesië.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
Achtste druk, Jubileum-Uitgave, Antwerpen: De Sikkel; Amsterdam: L.J. Veen; Santpoort: C.A. Mees, 1924, 258 + [VI] p., 23,3 x 18,5 cm.
Extra info:
Met een portret van Stijn Streuvels door Jules Fonteyne (Maart 1924) en dat door Julius De Praetere (1902). Met een inleiding, Vijf en twintig jaar..., waarvan de eerste bladzijde in facsimile, door Stijn Streuvels. Gedateerd: Ingoyghem den 21 Maart 1924. Colofon: 'Van dit boek werden gedrukt vijftien exemplaren op Keizerlijk Japansch papier, genummerd van I tot XV; twintig exemplaren op Hollandsch Van Gelder, genummerd van XVI tot XXXV en drie honderd vijf en zestig op Alfa, genummerd van 36 tot 400.'
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk