Annotations

[1] In 1935 verwierf Streuvels de Vijfjaarlijkse Prijs voor de Nederlandsche Letterkunde voor zijn volledig werk. Nimtz maakte Spemann blijkbaar attent op het artikel 'De regeeringsprijs voor Letterkunde toegekend aan Stijn Streuvels. Voor zijn gezamenlijk werk', verschenen in De Standaard. Het artikel vermeldt: De jury heeft voorgesteld den vijfjaarlijkschen regeeringsprijs van 20.000 fr., toe te kennen aan Stijn Streuvels, voor zijn volledig werk. De jury bestond uit de hh. Herman Teirlinck, Maurits Sabbe, Aug. Van Cauwelaert, F. Van Hecke en Marnix Gysen. Dit voorstel werd aan den minister ter goedkeuring overgemaakt. Aan onzen geachten medewerker onze oprechte gelukwenschen!
[2] Op 8 april had Adolf Spemann Streuvels in het Lijsternest in Ingooigem een (zakelijk) bezoek gebracht.

Register

Naam - persoon

Nimtz, Hans

Schmülling, Hermine (° Kleef, 1881 - ✝ Repelen, 1936-11-09)

Duits vertaalster van Vlaamse literatuur, die veel heeft bijgedragen tot de verspreiding van Streuvels' werk in Duitsland. In 1936, tijdens de opkomst van de NSDAP, pleegde ze zelfmoord. Ze vertaalde "Prütske" (1935, o.t. "Prutske") en een aantal kerstnovellen die werden gebundeld in "Weihnachtgeschichten" (1937).

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.