<Resultaat 551 van 2531

>

MECHELEN,
Adeghemstraat, 25

Den Heer Stijn Streuvels.
Letterkundige.
Ingoyghem.

Hooggeachte Heer,
Hierbij zend ik U het contract door mij onderteekend, alsmede de copij voor de inteekenkaarten, die ik zoohaast mogelijk zou willen ontvangen.[1]
Ik bedank U tevens voor de heerlijke zending prachtboeken, die ik in de beste orde ontving en waarvan ik zooveel mogelijk zal trachten te verkoopen.[2]
Van de exemplaren op Japansch zullen wij er zes nemen genummerd van A tot F.[3] Dan blijven er nog negen ex[emplaren] die niet in den handel komen. Onze zes exemplaren zijn reeds verkocht, op voorwaarde dat de oplage slechts zes bedraagt![4]
Op het titelblad van het boek moet gedrukt worden: HET KOMPAS, MECHELEN.
Ondertusschen verblijf ik met de meeste hoogachting en vriendelijken groet,
Uw d[ienst]w[illige]
(handtekening Korneel Goossens)
P[ostscriptum] Dit is in het contract niet voorzien, maar zouden wij op het woord niet kunnen overeenkomen om een twintig-tal exemplaren van de gewone uitgave tegen kostprijs te hebben, bestemd voor de recensie.[5]
K[orneel ]G[oossens]

Annotations

[1] Het betreft hier het contract en de intekenkaarten voor Kerstvertelsel.
[2] Cf. Korneel Goossens' vraag in zijn brief aan Streuvels van 17 november 1929. Door het ontbreken van retourbrieven van de hand van Streuvels is het moeilijk om uit te maken om welke boeken het hier gaat.
In artikel I van het contract van de gewone uitgave van Kerstvertelsel staat: Tweede ondergeteekende [zijnde het uitgeversbedrijf De Spieghel te Mechelen, JD] neemt op zich den verkoop voor België van het Kerstvertelsel, waarvan Stijn Streuvels, eerste ondergeteekende de schrijver is. Het Kompas had zelf geen winkel, maar de uitgeverij probeerde haar boeken aan de man te brengen d.m.v. intekenkaarten en doorzendbrieven. Blijkbaar neemt Het Kompas hier, naast de verkoop van de gewone uitgave, ook de verkoop van de luxe-edities op zich.
[3] Over de onduidelijkheid of er al dan niet exemplaren op Japans papier werden gedrukt, werd reeds uitvoerig geschreven in de brief van Korneel Goossens aan Stijn Streuvels van 13 november 1929.
[4] In zijn brief aan Streuvels van 2 december 1929 informeert Korneel Goossens nog eens naar deze exemplaren op Japans papier.
[5] Het antwoord van Streuvels op deze vraag ontbreekt.

Register

Naam - persoon

Goossens, Korneel (° Mechelen, 1900-11-30 - ✝ Borgerhout, 1971-11-27)

Uitgever.

Studeerde aan het Sint-Romboutscollege in Mechelen. In 1926 stichtte Goossens de uitgeverij Kompas, waarvan hij tot 1936 afgevaardigd beheerder was. Door het uitgeven van Nederlandstalige werken wilde hij bijdragen tot de 'geestelijke' emancipatie van het Vlaamse volk. In dit kader moet ook de uitgave van de goedkope Feniksreeks en de vulgariserende Wetenschappelijke Bibliotheek worden gezien. Goossens werd echter door zijn (Nederlandse)

medeaandeelhouders bedankt toen dit laatste initiatief en de uitgave van een reeks monografieën onder de titel Vragen van onze tijd niet succesvol bleken te zijn. In 1926 debuteerde Goossens met de novelle Mastelijntjes opstand. Zijn eerste literaire werken werden gekenmerkt door een folkloristische inslag. In de oorlogsjaren studeerde hij aan het Kunsthistorisch Instituut van de Rijkuniversiteit Gent. In zijn latere werk was het kunsthistorische aspect dan ook merkbaar aanwezig. Na de Tweede Wereldoorlog ging Goossens zich meer toeleggen op het onderzoek van de schilderkunst, onder meer met een studie over David Vinckenboon (1954) en televisiescenario's over Vlaamse schilders.

Naam - uitgever

Het Kompas

Het Kompas is een Mechelse uitgeverij die in september 1929 werd opgericht door Korneel Goossens en in 1933 tot een naamloze vennootschap werd omgevormd. In 1936 verhuisde de uitgeverij naar Antwerpen. Goossens debuteerde in de literatuur met proza in de trant van Timmermans en besloot in 1929 zich aan de literatuur te wijden door het stichten van een eigen uitgeverij en boekhandel. Het tweede en derde boek van Goossens waren verschenen bij de Amsterdamse uitgeverij De Spieghel, geleid door de dames Jantina Van Klooster en Jacoba Schregardus. Met hun hulp richtte Goossens in september 1929 de firma Goossens & Co op, die zich zou toeleggen op het importeren van boeken uit Nederland en op het uitgeven van eigen boeken, in samenwerking met uitgeverij De Spieghel, onder de imprint Het Kompas. De jonge firma kreeg de alleenvertegenwoordiging van de uitgeverijen De Spieghel, Van Loghum Slaterus en Nijgh & Van Ditmar. De uitgeverij werd in 1956 opgeheven.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Kerstvertelsel (1929). [verhaal]
[Eerste druk], Mechelen, Het Kompas, 1929, 45 + [III] p., 22,5 x 17,5 cm.
Extra info:
Met pentekeningen. Colofon: 'Van deze uitgaaf — gedrukt op de pers van den Eikelaar te Kortrijk en voltooid in de maand November van het jaar negentien honderd negen en twintig — werden 175 exemplaren getrokken op Velin Van Gelder genummerd van 1 tot 175.'
Streuvels, Stijn, Kerstvertelsel (1929).
Voorpublicatie
  • Elsevier's Geïllustreerd maandschrift, XXXIX, 1929, dl. 78, p. 391-404 (december).
Druk
  • [Eerste druk], Mechelen, Het Kompas, 1929, 45 + [III] p., 22,5 x 17,5 cm.
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1930].
  • [Tweede druk], De vreemde verteller. Kerstverhaal. [Kerstvertelsel]. Amsterdam, Uitg. Roman-, Boek- en Kunsthandel H. Nelissen, [1938], 32 p. (omslag inbegrepen), 14,8 x 11 cm.
  • [Derde druk], in: Kerstvertellingen, Brugge, Uitgave 'Wiek Op', 1939, p. 65-87.
  • [Vierde druk], in: Kerstvertellingen, in: Stijn Streuvels' Volledige Werken. Deel X., Kortrijk, 't Leieschip, [1954], p. 130-154.

Indextermen

Naam - persoon

Goossens, Korneel

Naam - uitgever

Het Kompas

Titel - werken van Streuvels

Kerstvertelsel