Annotations

[1] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Albert Kuyle van 27 april 1932.
[2] Dit zijn de tekeningen van Charles Eyck voor het boek De rampzalige kaproen. Cf. antwoord van Streuvels op 5 mei 1932.
[3] Het boek De rampzalige kaproen telt 32 illustraties, waarvan de meeste een pagina groot zijn.
[4] Clichés worden onderscheiden in twee soorten: lijnclichés en rasterclichés (autotypieën). Lijnclichés zijn eenvoudiger te maken en daardoor wat goedkoper dan autotypieën. Als originelen voor lijnclichés kunnen dienen: tekeningen met de pen en andere ongenuanceerde zwart-wit afbeeldingen. Zodra er nuances of verlopende tonen in voorkomen, kan een origineel niet als lijncliché worden gereproduceerd. Het cliché zelf is een zinken plaatje, waarop de voorstelling in duidelijk hoog reliëf zichtbaar is: de niet-drukkende partijen zijn weggeëtst. H. Van Krimpen, Boek over het maken van boeken, p. 111
[5] Het contract voor De rampzalige kaproen werd uiteindelijk pas op 25 november 1932 ondertekend. Dit gebeurde toen een nieuwe directie, met C. Vos, werd aangesteld.
[6] Bodoni: classicistische letter gemaakt door de Italiaan Giambattista Bodoni (1740-1813). Deze letter kenmerkt zich door een stijver, koeler letterbeeld door bijvoorbeeld de schreven. Dit kwam waarschijnlijk ook door de opkomst van de kopergravure. De schreven werden harde streepjes en het verschil in dik-dun werd ook groter.
De lettergrootte werd aangeduid d.m.v. het corps (C) en werd uitgedrukt in veelvouden van punten. Dit is de afstand van het topje van de stok van de letter tot het onderste eind van de staart. Als het letterbeeld bijvoorbeeld 12 punten meet, hebben we met corps 12 te doen. H. Van Krimpen, Boek over het maken van boeken, p. 145-148
[7] De rampzalige kaproen telt uiteindelijk 73 + [VII] bladzijden.
[8] De Nederlandsche Boekhandel
[9] Cf. antwoord van Streuvels op 5 mei 1932.
[10] Stijn Streuvels, 'De Viking en zijne belofte' (met vier illustraties van Charles Eijck), in: De Gemeenschap, 8 (1932), nr. 5-6, p. 250-268 (mei-juni).
De Gemeenschap is een maandblad dat verscheen van 1925 tot 1941.
[11] De drukproef werd op 27 mei 1932 verzonden.
[12] Het is onduidelijk over welk ‘Wiking-boek’ het gaat. De oude wiking werd al in 1931 uitgegeven bij Paul Brand.
Cf. antwoord van Streuvels op 5 mei 1932.

Register

Naam - persoon

Eyck, Charles (° Meerssen [Nederland], 1897-03-24 - ✝ Schimmert, 1983-08-02)

Nederlands schilder, beeldhouwer, glazenier, ontwerper van kunstnijverheid en illustratief tekenaar.

Hij leerde de techniek van de glasschilderkunst van Joep Nicolas. Zijn vele in opdracht vervaardigde werken zijn monumentaal en veelal religieus getint; andere stukken zijn vrij romantisch en niet zelden enigszins humoristisch. Hij schilderde ook portretten, stillevens en landschappen. Bekende werken zijn o.a. een kruisweg in de kerk te Waalwijk, het fresco in het gebouw van de Rijksverzekeringsbank te Amsterdam, een muurschildering in de Gerarduskerk in Heerlerheide, transeptramen in de kerk van de Hervormde Gemeente te Ginneken (Breda), het bevrijdingsraam in de St.-Janskerk te Gouda, oorlogsmonumenten in Gemert en Maastricht, en de volledige decoratie in het kerkje van Jeantes-la-Ville in Noord-Frankrijk.

Oosterwijk, Herman (° Budel, 1902-02-18 - ✝ Zeist [Nederland], 1960-12-11)

Pseudoniemen: K. Joris; Roeland Vermeer.

Oosterwijk begon zijn carrière als boekhandelaar bij Zonnewende in Kortrijk en was in 1932-1933 directeur van De Nederlandsche Boekhandel te Antwerpen als opvolger van L.H. Smeding. Toen Oosterwijk in 1934 als zodanig werd opgevolgd door de nieuwe eigenaar van de zaak, Albert Pelckmans, richtte hij in Mortsel een eigen boekbedrijf, Het Getij, op, dat gedurende een aantal jaren onder meer de Nederlandse uitgeverijen Nijgh en Van Ditmar met succes in Vlaanderen vertegenwoordigde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Oosterwijk hoofdredacteur van het dagblad Het Vlaamsche Land ter vervanging van Leo Arras. Bij De Lage Landen te Brussel verscheen in 1943 ook zijn vertaling van Het avontuurlijke hart van Ernst Jünger. Na de oorlog werd hij tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij keerde naar Nederland terug en werkte van daaruit als literair criticus (onder meer voor De Standaard) onder het pseudoniem van J. Roeland Vermeer.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

De Nederlandsche Boekhandel

Begin 1893 ging De Nederlandsche Boekhandel, de eerste professionele Nederlandstalige boekhandel in Antwerpen, op initiatief van Max Rooses van start aan de Antwerpse Sint-Jacobsmarkt. De zaak — met tot in 1931 de Nederlander L.H. Smeding als directeur — was bijna volkomen in Noord-Nederlandse handen, en de import van het Noord-Nederlandse boek maakte de allereerste bestaansreden uit. Daarnaast wilde men echter eveneens de uitgave en de verspreiding van oorspronkelijk Vlaams literair werk behartigen. De verkoop gebeurde niet enkel via de winkel zelf, maar ook via vertegenwoordigers die het land afreisden met boeken. Bovendien richtten oudgedienden van De Nederlandsche Boekhandel elders in het land eigen zaken op. Als uitgever trad De Nederlandsche Boekhandel niet meteen op de voorgrond; wel verbond hij zijn naam aan enkele boekuitgaven van Van Nu en Straksers, zoals De Bom, Hegenscheidt en Van Langendonck, hoewel hun toonaangevende werk bij uitgevers in Nederland verscheen, zoals precies Streuvels' werk dat voor een groot deel bij L.J. Veen in Amsterdam verscheen. Veen stond wel in nauw contact met Smeding. In 1932 werd Herman Oosterwijk directeur van De Nederlandsche Boekhandel.

Titel - werken van Streuvels

der Gartenaere, Wernher, De rampzalige kaproen, Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder (1933). [bewerking]
[Eerste druk], Utrecht, De Gemeenschap, [1933], 73 + [VII] p., 26,2 x 19,4 cm.
der Gartenaere, Wernher, De rampzalige kaproen, Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder (1933).
Druk
  • [Eerste druk], Utrecht, De Gemeenschap, [1933], 73 + [VII] p., 26,2 x 19,4 cm.
  • [Eerste druk], Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel N.V., [1933], 73 + [VIII] p., 26,2 x 19,4 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam-Antwerpen, Wereld-Bibliotheek-Vereniging, 1957, [II] + 57 + [V] p., 20 x 13,5 cm.
Streuvels, Stijn, De oude wiking (1931). [vertaling]
[Eerste druk], Hilversum, N.V. Paul Brand's Uitgeversbedrijf, 1931, 40 p., 24,5 x 19 cm.
Extra info:
Met houtsneden van Jozef Cantré.
Streuvels, Stijn, De oude wiking (1931).
Voorpublicatie
  • De Stem, IX, 1929, dl. 1, p. 1-17 (januari).
Druk
  • [Eerste druk], Hilversum, N.V. Paul Brand's Uitgeversbedrijf, 1931, 40 p., 24,5 x 19 cm.