<Resultaat 730 van 2531

>

UITGEVERIJ REGENBOOG
BESTUURDER: LODE RIGOUTS
VAN DAELSTRAAT,51 BORGERHOUT
POSTCHECKREKENING : 154.535
BANK: BANQUE DE COMMERCE
Aan den Heer Styn Streuvels
Ingoyghem.

Zeer Geachte Heer Streuvels,
U zult best begrypen dat ik de geheele zaak heelemaal niet als eene"klucht" opneem en ik niet anders verlang dan alles in beider belang te regelen.[1]
Zoodra U my bericht hebt gelaten my in verbinding te stellen met de uitgevery Lannoo heb ik aanstonds myne voorwaarden aan deze firma doen kennen en ben tot op heden in onderhandeling gebleven.Heden schreef ik hem in aanleiding van Uw schryven van 14 dezer,[2] de zaak te bespoedigen en my zoodra mogelyk eenig bericht te laten.Ik meen echter dat hy in onderhandeling[ ]is met een of andere Hollandsche firma om dit werk van my over te nemen.[3] Ik hoop weldra verder gunstig bericht van hem te ontvangen.[4]
Het is werkelyk niet tot myn genoegen dat ik deze zaak nog niet kon afhandelen.Ik likwideer ook men uitgeverszaak niet tot m'n genoegen.Als ik U tot op heden niet betaalde moet U daarin geen kwaden wil zoeken maar enkel 'n geldgebrek.Als ik geen duit bezit kan ik toch geen duizenden betalen?!Ik doe werkelyk al het mogelyke om een gunstige oplossing aan dit,ook voor my,lastige geval te geven.
Inmiddels met de meeste hoogachting.
Uitgevery Regenboog.
(handtekening Lode Rigouts)

Annotations

[1] Cf. voor deze kwestie de brief van Lode Rigouts aan Stijn Streuvels van 14 april 1932. We vonden geen brief van Streuvels in de geraadpleegde archieven, waarin Streuvels schrijft dat Rigouts de hele zaak als een 'klucht' opneemt.
[2] De brief van Stijn Streuvels aan Lode Rigouts van 14 mei 1932 vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[3] Lannoo is voor de overname van Drie Russische novellen aan het onderhandelen met de Amsterdamse firma L.J. Veen.
[4] Cf. hiervoor de brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 6 juni 1932.

Register

Naam - persoon

Rigouts, Lode (° Antwerpen, 1904 - ✝ Sint-Job-in-'t-Goor, 1970)

Oprichter en leider van de uitgeverij Regenboog te Borgerhout. Hij verwierf nadien enige bekendheid als vertaler en bewerker van toneelstukken, vooral voor de jeugd.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Regenboog

Resoluut anti-traditionalistisch, ook naar de vormgeving modern, werkte van 1925 tot 1932 te Borgerhout de uitgeverij Regenboog, opgericht en geleid door Lode Rigouts (1904 - 1970), die nadien enige bekendheid verwierf als vertaler en bewerker van toneelstukken, vooral voor de jeugd. Rigouts bracht prozawerk van Fritz Francken (Legenden, 1925), Filip De Pillecijn (De rit, 1927), Theo Bogaerts (Brusselsche krabbels, 1927), Lode Zielens (Het jonge leven, 1928), Victor J. Brunclair (De monnik in het westen, 1929), Victor De Meyere (De beemdvliegen, 1930), toneel van P.G. Buckinx (De tredmolen, 1926), poëzie van Frans De Wild (Het huis op de vlakte, 1926), V.J. Brunclair (De dwaze rondschouw, 1926), A.W. Grauls (Cantabile, 1929), Julia Tulkens (Heibloempjes, 1931) en de epische Pan-gedichten van Karel De Winter. Tot de laatste publicaties van Regenboog behoorden de 'memoires' Tien jaar in den Belgischen kerker (1930) en Vier jaar in 't land der Incas (1931) van August Borms. De allerlaatste was de vertaling van Drie Russische novellen (1932) van Stijn Streuvels. Een latere poging van Rigouts om een Vrije Boekengilde van linkse signatuur op te richten (1938) kwam niet van de grond. L. Simons, Geschiedenis van de uitgeverij in Vlaanderen. Deel II: de twintigste eeuw, p. 107.

In een omzendbrief die het ontstaan van uitgeverij Regenboog aankondigde, stond onder andere: 'In Vlaanderen is geworden een Vlaamsch-Nationalistische uitgeversfirma REGENBOOG.' AMVC-Letterenhuis,R 296/D.

Titel - werken van Streuvels

Prischwin, MichailSergejew-Zensky, SergejGorky, Maxim, Drie Russische novellen, Michail Prischwin, S. Sergejew-Zensky, Maxim Gorky (1932). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Eerste druk], Antwerpen, Uitgeverij 'Regenboog', [1932], [IV] + 179 + [I] p., 19,8 x 15 cm.
Prischwin, MichailSergejew-Zensky, SergejGorky, Maxim, Drie Russische novellen, Michail Prischwin, S. Sergejew-Zensky, Maxim Gorky (1932). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Druk
  • [Eerste druk], Antwerpen, Uitgeverij 'Regenboog', [1932], [IV] + 179 + [I] p., 19,8 x 15 cm.

Indextermen

Naam - persoon

Rigouts, Lode
Streuvels, Stijn

Naam - uitgever

Lannoo, Joris
Regenboog

Titel - werken van Streuvels

Drie Russische novellen