<Resultaat 356 van 2531

>

Den Heer Frank Lateur
(Stijn streuvels)
Ingoyghem.

Waarde Heer,
Drie verhalen van Guido Gezelle's Vlaamsche Volksvertelsels zijn overgenomen uit Rond den Heerd.[1]
De E[erwaarde Heer] Brutsaert (8. Poststraat, Rousselaere) schreef me op 2 December dat hij het auteursrecht bezat van alles wat in Rond den Heerd verschenen is. Ik heb hem toen geantwoord dat de N[aamloze Vennootschap] Standaard-Boekhandel door U namens de erven van Guido Gezelle zaliger gemachtigd werd de vertelsels van Guido Gezelle heruit[ ]te[ ]geven. Hierop antwoordde hij mij, dat hij door testament van wijlen Kan[unnik] Duclos wel degelijk in bezit was van de auteursrechten op Rond den Heerd. Hij voegde er een afschrift bij van een eigenhandigen brief van Guido Gezelle, waardoor deze afstand gedaan heeft van alle rechten op zijn bijdragen in Rond den Heerd. Copij hieringesloten.
Ik heb den E[erwaarde Heer] Brutsaert bericht dat ik U op de hoogte gebracht heb van zijne aanspraken en hoop dat U deze zaak onderling in der minne zult regelen.[2]
Hoogachtend,
N[aamloze Vennootschap] Standaard-Boekhandel
(handtekening Maurits De Meyer)
Bestuurder.
BRUXELLES (N[ord]) - BRUSSEL (N[oord]) 8.XII.1925
DEN HEER FRANK LATEUR
(STIJN STREUVELS)
INGOYGHEM.
W[est Vlaanderen]
 

Annotations

[1] Uit het Voorwoord van Vlaamsche volksvertelsels: Deze vijf lieve vertelseltjes die Guido Gezelle zijn volk heeft afgeluisterd en voor ons heeft opgeteekend lagen verspreid en vergeten in den eersten jaargang van Rond den Heerd en den derden jaargang van Biekorf. In het gezamelijke werk van Gezelle werden zij nooit opgenomen.
  • 'Waan van Wantje Wekkers', uit Rond den Heerd, I, 1860, p. 6.
  • 'Mette-Moeie', uit Rond den Heerd, I, 1860, p. 213.
  • 'Pietjen op den Pereboom', uit Rond den Heerd, I, 1860, p. 201.
  • 't Manneken dat moest Hout gaan rapen', uit Biekorf, III, 1892, p. 7.
  • 'Van een Tooveringe', uit Biekorf, III, 1892, p. 104.
Deze tekst is een getrouwe wedergave van het origineel in Rond den Heerd en Biekorf. Liever dan willekeurige veranderingen aan te brengen, hebben wij zelfs dat, wat in orthographie en punctuatie voor foutief zou kunnen doorgaan, onveranderd bewaard. Vlaamsche volksvertelsels, p. 61
[2] Cf. verder de brief van de Standaard Boekhandel aan Stijn Streuvels van 26 december 1925.

Register

Naam - persoon

Brutsaert

Duclos, Adolf Juliaan (° Brugge, 1841-08-31 - ✝ Brugge, 1925-03-06)

Geschied- en oudheidkundige, schrijver van historische romans, folklorist, priester.

Na filosofische studies in het Klein-Seminarie van Roeselare en theologische studies in het Groot-Seminarie van Brugge, waar hij Guido Gezelle leerde kennen en na zijn priesterwijding in 1865 werd Duclos in Torhout aangesteld als leraar en surveillant van de Bisschoppelijke Normaalschool. Hij behoorde tot de generatie van overtuigde neogotici. Daarnaast was hij een overtuigd voorvechter van de Vlaamse taal en cultuur. Duclos was een bijzonder bedrijvig man. Alle aspecten van zijn persoonlijkheid - kunstminnaar, Vlaamsgezind priester en taalparticularist - komen duidelijk tot uiting in de honderden artikels die hij publiceerde in het West-Vlaamse particularistische weekblad Rond den Heerd, waarvan hij vanaf 1871 hoofdredacteur wordt en later verantwoordelijk uitgever en eigenaar. Hij bracht het tijdschrift tot bloei en zou het laten uitgroeien tot het officiële orgaan van het Davidsfonds Brugge (gesticht in 1875). Gedurende bijna twintig jaar stond Duclos in Rond den Heerd en daarbuiten op de bres voor het West-Vlaamse dialect en het taalparticularisme. Zijn onwrikbare standpunt en te grote zelfverzekerdheid zorgden ervoor dat er wrijvingen ontstonden met Gezelle en de andere West-Vlamingen. Als gevolg daarvan daalde zijn prestige. Er verschenen van hem gelegenheidsgedichten en historische romans. Naast religieuze, devotionele en hagiografische literatuur, schreef hij ook historische en oudheidkundige werken (o.a. reisgidsen). In 1881 verscheen van hem Reyvaart of de wraak van den tempelier. Vaderlandsche tafereelen 1319-1322. Het opmerkelijke is wel dat het hoofdwerk van de flamingantische veelschrijver Duclos, Bruges. Histoire et Souvenirs, in het Frans is gesteld.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

Indextermen

Naam - persoon

Brutsaert
Duclos, Adolf Juliaan
Gezelle, Guido

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

Titel - andere werken

Vlaamsche volksvertelsels

Titel - tijdschriften en kranten

Biekorf
Rond den Heerd