<Resultaat 1070 van 2531

>

Den Weled[elen] Heer FRANK LATEUR.
Letterkundige - INGOOIGEM.

Zeer geachte Heer Lateur,
Daar de 18e druk van Guido Gezelle's "Kerkhofblommen"[1] op een paar honderd exemplaren na uitgeput is, wenschen wij thans een nieuwe uitgave in druk te geven, en zijn zoo vrij U inliggend het ontwerp van het desbetreffend contract toe te zenden.
Het zou ons genoegen doen Uwe instemming hiermede te mogen ontvangen, opdat wij U het definitieve contract zouden kunnen toezenden.[2]
Aanvaard inmiddels, zeer geachte Heer Lateur, de verzekering onzer oprechte gevoelens van
Hoogachting,
(handtekening Maurits De Meyer)

Annotations

[1] Guido Gezelle, Kerkhofblommen. Achttiende druk. Schooluitgave. Brussel, Standaard, s.d. [1934]. Met voorwoord van Caesar Gezelle.
[2] Cf. verder de brief van de Standaard Boekhandel aan Stijn Streuvels van 21 mei 1937.

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Indextermen

Naam - persoon

Gezelle, Guido
Lateur, Frank

Titel - andere werken

Kerkhofblommen