<Resultaat 657 van 2531

>

FRANK·LATEUR
DAVIDSFONDS
14 NOV 1931
LEUVEN
Waarde Heer Amter,
Fromentin bedoelde ik eigenlijk om te verschijnen in de Keurserie met het oog op de goedkoope manier van illustreeren — niet als luxe-boek aan tamelijk hoogen prijs,[1]— enfin, dat is iets van later zorg: het werk is niet af, en ik heb er geen haast mede,— we kunnen er later altijd op terugkomen. geen [verkoop] met het formaat
Met "Kerstvertelling" is het dus in orde.[2]
Wat Reinaert betreft,— zeker is dit eene zaak die moet met het bestuur besproken worden[3] — zoo dringend is het niet.
Met deze gelegenheid wil ik U doen opmerken...: dat het geen fopperij is met dien goedkoopen prijs,[4]— de ex[em]pl[aren] zijn nieuw en absoluut onbeschadigd,— het is het restant der uitgaaf, eigenlijk de partij mijner pres[entexemplaren] — dat "opruimen" is eigenlijk een coup-de-tête, daar om reden van plaatsruimte, die boeken ruzie verwekken in het huishouden!... ze beter uit de voeten zijn.
Het is ook goed verstaan dat bedoelde prijs slechts geldt voor de heele partij ineens genomen (ongeveer 70 à 80 ex[em]pl[aren]) Over de manier van betalen, kunnen we altijd onderhandelen, daarmede ook heb ik geen haast. Voor afname per verkocht ex[em]pl[aar] zouden we moeten andere voorwaarden stellen,— niet zoo voordeelig!
Als het kan, zou ik gaarne — tenminste voorloopig — bescheid hebben tegen toek[omende] week vrijdag, den 20sten dezer, omdat ik dan gelegenheid heb een mogelijken afnemer te spreken.
Bij mijn weten werd het woord "kontraktbreuk" niet gebruikt naar aanleiding van Alma?...[5] en zoo tragisch was het ook niet bedoeld. Mij persoonlijk kon die verkoop ook niet schelen, het is voor mij slechts de kwestie tegenover P[aul] Brand in regel te zijn. Nu Gij me meldt dat de Holl[andsche] editie bij de Standaard te koop ligt, krijgt de zaak eene andere wending. Ik kan U daarover slechts mededeelen dat in mijn kontrakt met P[aul] Brand vermeld staat: "Art[ikel] 8. De tweede onderget[ekende] verbindt zich het boek gedurende een jaar na het verschijnen niet in België te verkoopen en na het verstrijken van dat jaar den Belgischen prijs te bepalen op minstens acht en twintig francs." Van dien verkoop bij de Standaard, wist ik niets. Vandaag nog schrijf ik dus aan P[aul] Brand over die kwestie,[6]— het zal nu moeten uitgemaakt worden... wie ex[em]pl[aren] van dit boek aan de Standaard heeft geleverd?! Elk zijn recht, en ik houd vooral er aan dat neergeschreven voorwaarden stipt uitgevoerd worden,— in Holland echter heb ik daar nooit last van gehad.
Intusschen Hoogachtend gegroet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Streuvels antwoordt hier op Amters brief van 12 november 1931.
[2] Cf. voor deze kwestie de brief van Eduard Amter aan Stijn Streuvels van 12 november 1931.
[3] Cf. wat Eduard Amter hierover schrijft in zijn brief aan Stijn Streuvels van 12 november 1931.
[4] 150 fr. per exemplaar i.p.v. 500 fr.
[5] Cf. brief van Eduard Amter aan Stijn Streuvels van 12 november 1931, waar hij het over een 'kontraktbreuk' heeft.
[6] Paul Brand antwoordde op 25 november 1931 aan Streuvels: De kwestie Standaard is niet anders dan deze. De Standaard heeft my gevraagd om een paar exemplaren van de pracht-uitgave. Welnu, die heb ik gezonden, omdat die uitgave voor heel speciale adressen bestemd zyn, die een gewone uitgave toch niet koopen.

Register

Naam - persoon

Amter, Eduard (° Leuven, 1898-12-13 - ✝ Leuven, 1969-07-02)

Secretaris-penningmeester van het Davidsfonds.

Was de zoon van een Leuvense postbode en werd na zijn lagere moderne humaniora bediende bij de Belgische Boerenbond. Deze stelde Amter vanaf 1916 als privé-secretaris ter beschikking van haar verlamde ondervoorzitter Emiel Vliebergh, de voorzitter van het Davidsfonds, waarvan Amter in 1924 waarnemend secretaris-penningmeester werd. Onder de voorzitters Arthur Boon (1925-1938) en Arthur Janssen (1938-1966) kwam de werkelijke leiding bij hem te liggen. De enorme opbloei van het Davidsfonds, van 15.000 leden in 1925 tot 74.000 in 1932, was vooral zijn werk. Dat resulteerde zowel in een brede flamingantische bewustmaking en radicalisering, als in een grootscheepse cultuurdistributie, vooral via boeken en voordrachten. Amter vond nog de tijd om populaire proza- en toneelstukken te schrijven, op te treden als secretaris-penningmeester van een Studiefonds voor kinderen van getroffen Vlamingen en een belangrijke rol te spelen in het katholiek-nationalistische leven te Leuven.

In de jaren 1930 evolueerde hij in radicaal-rechtse zin. De geweldige flamingantische moties van het Davidsfonds in 1935-1936 hebben mee het klimaat geschapen waarin de verkiezingen van 1936 een doorbraak van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) en Rex te zien gaven. Daarna propageerde Amter via het Davidsfonds de Vlaamsche Concentratie met die twee partijen, ook nog na hun veroordeling door het episcopaat. Zelf kwam hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1938 in Korbeek-Lo op met een concentratielijst Verenigde Katholieken, die nauwelijks Vlaamsgezindheid maar wel een fervent antisocialisme aan de dag legde. Hij werd burgemeester, maar nam al in november 1939 ontslag omdat pluralisme en democratie hem niet lagen. Hij was een van de ultraneutralistische ondertekenaars van het manifest dat op 22 september 1939 door het actiecomité Vrede door Neutraliteit - dat was door het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders (VOS) in het leven geroepen - werd uitgegeven en dat gericht was tegen de democratische sympathieën voor Frankrijk en Engeland bij het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Onder de Duitse bezetting in 1940 was het Amters grote bekommernis dat het Davidsfonds niet opnieuw voor tien jaar verlamd zou worden, zoals door de Eerste Wereldoorlog, of zou worden verboden door de bezetter. Hij hoopte integendeel in de Nieuwe Orde een monopoliepositie voor zijn vereniging te krijgen, als een culturele mantelorganisatie van het collaborerende VNV, maar wel met het behoud van haar godsdienstig karakter. Van die mantelorganisatie kwam niets in huis, omdat de bezetter de SS-Vlaanderen en de Duitsch-Vlaamsche Arbeidsgemeenschap (DeVlag) steunde tegen het VNV, terwijl Flor Grammens en het dagelijkse bestuur beletten dat Amter zich vergaloppeerde.

Hij werd van de lente van 1941 af een hardnekkige bestrijder van de culturele initiatieven van zowel VNV- als DeVlag-strekking, initiatieven die in Vlaanderen inderdaad onder meer mislukt zijn door het verzet van het Davidsfonds. In de jaren na de bevrijding verheerlijkte Amter de eenheid van Vlaanderen en België en beschuldigde hij de linkse 'volksfrontregeringen' ervan dat ze door de zuivering de katholieken wilden treffen (repressie). Toen het Davidsfonds na de intrede van de Christelijke Volkspartij (CVP) in de regering in maart 1947 besloot tot samenwerking met het August Vermeylenfonds en het Willemsfonds, volgde Amter niet van harte.

In 1951 kantte hij zich ook tegen samenwerking met het Algemeen Christelijk Werk(nem)ersverbond (ACW) om de V.B. een nieuw elan te geven. Niet alleen had hij de V.B. al vroeger graag geïdentificeerd met zijn Davidsfonds, maar na de gedwongen troonsafstand van Leopold III in 1950 (Koningskwestie) ging hij opnieuw de nationalistische toer op. In de jaren 1960-1963 trad hij naar voren als voorzitter van het Vlaams Aktiekomitee voor Brussel en Taalgrens, dat er eindelijk in slaagde om de V.B. weer in het offensief te brengen, na de ramp van de collaboratie. De taalgrens had vanouds zijn bijzondere aandacht gehad.

Fromentin, Eugène (° La Rochelle, 1820-10-24 - ✝ St.-Maurice, 1876-08-26)

Frans schrijver en schilder.

Fromentin studeerde rechten, aarzelde lang tussen schrijven en schilderen en koos ten slotte voor het laatste. Hij schreef één roman: Dominique, een gevoelig meesterwerk uit de periode der romantiek. Hij maakte verschillende reizen in Noord-Afrika, waarover hij frisse, spontane boeken schreef. Ook een groot deel van zijn picturaal oeuvre geeft scènes uit dit gebied weer. Een korte reis naar België en Nederland samen met de intense studie van de 17de-eeuwse Nederlandse meesters die hij tijdens zijn leertijd bij Cabat in Parijs had gemaakt in het Louvre, vormden de grondslag van zijn nog steeds waardevolle kunsthistorische studie Les maîtres d'autrefois.

Naam - uitgever

Brand, Paul (° 1885 - ✝ 1968)

Oprichter van de gelijknamige uitgeverij te Bussum.

Op 17 augustus 1911 richtte Paulus Albertus Maria Brand te Bussum deze uitgeverij op. Deze deed een groot aantal liturgische uitgaven het licht zien en werd in 1915 benoemd tot uitgever van de H. Stoel. Ook ijverde hij voor een vernieuwing in de katholieke romankunst (Coolen, Albert Kuyle, Van Duinkerken), bezorgde uitgaven van de mystieken en kan als baanbreker in de katholieke uitgeverij worden beschouwd. In 1946 kwam Paul Brand Jr., die de progressieve lijn van zijn vader voortzette, als firmant in het bedrijf dat in 1968 werd opgenomen in een fusie met de uitgeverijen De Boer, De Haan, Centen, Van Saane, Brusse en Kroonder, Van Dishoeck en Van Holkema en Warendorf in Unieboek N.V. te Bussum.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
[Eerste druk], Brugge, Uitgave 'Wiek Op', 1939, 147 + [V] p., 22 x 15,3 cm.
Inhoud:
Extra info:
Houtsneden van Désiré Acket.
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk
Streuvels, Stijn, Reinaert de vos, Naar de handschriften van het middeleeuwsche epos herwrocht door Stijn Streuvels (1907). [bewerking]
Amsterdam, Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur, [1910], 214 + [VIII] p., 18,3 x 11,5 cm, Nederlandsche Bibliotheek onder leiding van L. Simons, Nos. XI-XII.
Streuvels, Stijn, Reinaert de vos, Naar de handschriften van het middeleeuwsche epos herwrocht door Stijn Streuvels (1907).
Voorpublicatie
  • Eerste vijf hoofdstukken verschenen in de Nieuwe Rotterdamsche Courant, nr. 3, januari 1907, Eerste blad, C.
Druk
  • Amsterdam, G. Schreuders (voor de Mij voor Goede en Goedkoope Lectuur), [1907], 219 + [IX] p., 18,4 x 12,3 cm. Nederlandsche Bibliotheek onder leiding van L. Simons, Nos. XI-XII.
  • Amsterdam, Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur, [1910], 214 + [VIII] p., 18,3 x 11,5 cm, Nederlandsche Bibliotheek onder leiding van L. Simons, Nos. XI-XII.
  • Amsterdam, Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur, 1918, 206 + [X] p., 18,3 x 11,9 cm. Nederlandsche Bibliotheek onder leiding van L. Simons, Nos. XI-XII.
  • Brussel, [Arbeiderspers], [1956], [II] + 228 + [IV] p., 18,5 x 11,5 cm, Reinaert-Reeks, nr. 64.
  • Uyt het Middelnederlandsch in verstaanbaar Vlaamsch herschreven door Stijn Streuvels en uitgegeven door het Davidsfonds in 't jaar O.H. M.C.M.X. Opgeluisterd met teekeningen door Gustaaf van de Woestijne, 200 p., 28,2 x 22 cm. Nr. 167 van de Davidsfonds-uitgaven.
  • Uyt het Middelnederlandsch in verstaanbaar Vlaamsch herschreven door Stijn Streuvels en uitgegeven door het L.J. Veen te Amsterdam in 't jaar O.H. M.C.M.XI. Opgeluisterd met teekeningen door Gustaaf van de Woestijne.
  • Met een inleiding van Prof. Dr. J.W. Muller en verlucht met randen en teekeningen door B.W. Wierink, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [VI] + 28 + 184 p., 33 x 25 cm. Luxe-uitgave.
  • Opgeluisterd met teekeningen door Gustaaf van de Woestijne, Amsterdam, L.J. Veen, in 't jaar O.H. M.C.M.XXI, 170 + [II] p., 28 x 22 cm.
  • Opgeluisterd met teekeningen door Gustaaf van de Woestijne, [Brugge-Utrecht], Desclée De Brouwer, [1969], 142 + [X] p., 20 x 27 cm.
  • Fragment. Gedrukt ter N.V. Drukkerij 'Vada' te Wageningen, in het jaar MCM.XXVIII, 16 p., 23,8 x 15,7 cm.
Streuvels, Stijn, Alma met de vlassen haren (1931). [roman]
[Tweede druk], Hilversum, N.V. Paul Brand's Uitgeversbedrijf, [1931], 228 p., 20,9 x 15,3 cm.
Streuvels, Stijn, Alma met de vlassen haren (1931).
Druk
  • [Eerste druk], Leuven, Davidsfonds, 1931, 228 p., 20,2 x 14 cm. Davidsfonds nr. 234.
  • [Tweede druk], Hilversum, N.V. Paul Brand's Uitgeversbedrijf, [1931], 228 p., 20,9 x 15,3 cm.
  • [Derde druk], in: Stijn Streuvels' Volledige Werken. Deel XI., Kortrijk, 't Leieschip, [1955], p. 7-226.
  • [Vierde druk], in: Volledig werk. Deel III. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 1057-1234.

Indextermen

Naam - persoon

Amter, Eduard
Fromentin, Eugène

Naam - uitgever

Brand, Paul

Titel - werken van Streuvels

Alma met de vlassen haren
Kerstvertellingen
Reinaert de vos