<Resultaat 1189 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde "Wiek-Op["],
Hierbij gaan de velletjes drukproef, nagezien en verbeterd aan Uw adres terug.[1] (Gij hebt daar een zetter die voor den auteur een gevaarlijk individu is, omdat hij volgens zijn fantazie, hier en daar een volzin laat wegvallen — 't geen de auteur bij het nazien der proef, meestal ontgaat — zulke dingen zijn slechts mogelijk in Brugge!)
Ik verkeer in twijfel over het stuk "Grootmoederke" of ik dit wel in proef ontvangen heb? Dan zal het veel vroeger geweest zijn? — Werd er gedacht aan een inhoudstafel? Dit vooral niet vergeten.[2]
Met Acket is het dus goed verloopen.[3] Die houtsnede bij het eerste vel was heel goed,— ik hoop maar dat de andere in denzelfden zin zullen uitvallen.
Met Veen komt het dus wel in orde.[4]
Hierbij gaat het noodige voor een cliché.[5]
Hartelijk in 't meervoud
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Dit zijn enkele vellen van de drukproef van Kerstvertellingen. Dit werk werd gedrukt in de in Walleyndrukkerij te Brugge. Cf. brief van Wiek Op aan Stijn Streuvels van 27 september 1939.
[2] De inhoudstafel van Kerstvertellingen bevindt zich helemaal achteraan het boek. Op 9 oktober 1939 voegt Streuvels de tekst van de inhoudstafel bij zijn brief aan Wiek Op.
[3] Streuvels reageert hier op de mededelingen die Martha Van de Walle doet in haar brief van 27 september 1939, nl. dat de tekeningen van Acket voor de bundel Kerstvertellingen bij Wiek Op gearriveerd zijn en heel goed zijn. Ze schreef: Het boek zal nu volgende week heelemaal kunnen afgedrukt worden en dus tijdig aan Veen geleverd kunnen worden.
[4] De Amsterdamse firma Veen nam de exploitatie voor Nederland van 1000 exemplaren Kerstvertellingen op zich.
[5] In haar brief aan Streuvels van 27 september 1939 vroeg Martha Van de Walle om een foto van Streuvels, die als cliché zou kunnen gebruikt worden bij de aankondiging van Kerstvertellingen in Het boek in Vlaanderen. Bij die aankondiging (Het boek in Vlaanderen, 1939, p. 141) werd inderdaad een foto van Streuvels afgedrukt.

Register

Naam - persoon

Acket, Désiré Antoine (° Antwerpen, 1905-05-04 - ✝ 1987-07-29)

Xylograaf, tekenaar, grafisch kunstenaar.

Désiré Acket, de echtgenoot van Nelly de Gouy, kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij verwierf faam als houtgraveur en publicitair tekenaar en verzorgde tal van boekillustraties en ex-libris. Hij was o.a. lid van de Gravure originale Belge, van de Nederlandse Ex-libris Kring, van de Antwerpse Ex-libris Kring en van Bianca e Nero Ex-libris Associazione Italiana.

Naam - uitgever

Veen, Maria Theresia (° 1901 - ✝ 1961)

Maria Theresia Veen was de oudste dochter van L.J. Veen, oprichter van de gelijknamige drukkerij in Amsterdam. Na de dood van haar vader in 1919 had ze een groot aandeel in de uitgeverij. Zij nam in 1941, samen met haar broer L.J. Veen jr. de leiding over van het bedrijf en werd daarbij bijgestaan door de letterkundige Johan Van der Woude. Zij huwde met de Hongaarse uitgever Kolloman Kollàr, die door zijn langdurige buitenlandse ervaring het fonds een internationaal tintje gaf. Mevrouw Veen stapte in 1961 uit de directie.

Wiek Op

In 1932, toen haar moeder overleden was, dacht Martha Van de Walle eraan een zelfstandige zaak op te richten. Geheel in de lijn van haar Vlaamse en groot-Nederlandse overtuiging, werd het, met behulp van het mecenaat van Jozef en Maria Lootens uit Oostrozebeke, een uitgeverij, de Zeemeeuw, die zich zou specialiseren in het uitgeven van Verschaeves werk. Aanleiding gaf de zestigste verjaardag van de kapelaan van Alveringem om een groot tiendelig verzameld werk (1934-1941) op de markt te brengen. Het werd een stijlvolle editie van hoge Vlaamse uitgeverskunst. Om ook werk van anderen uit te geven stichtte ze in 1935 een tweede uitgeverij, Wiek Op, om boeken over Vlaamse Beweging, romans, poëzie, Zuid-Afrika aan te vatten. Ze publiceerde werk van Stijn Streuvels, Wies Moens, Ernest Van der Hallen, Bert Peleman, Renaat Joostens, Arthur De Bruyne, Leo Delfosse, en anderen, in totaal 83 boeken en 45 auteurs. Heel wat deed ze voor de verspreiding van het Zuidafrikaanse boek in Vlaanderen. Tijdens de bevrijding werd een groot gedeelte van haar inboedel en bibliotheek vernield of gestolen. Bij besluit van 20 november 1944 kreeg ze verbod haar uitgeversactiviteiten te hervatten, maar ze werd op 28 april 1947 buiten vervolging gesteld. Het Verschaeve-archief had zij weten te redden. Regelmatig bezocht ze Verschaeve in Solbad Hall (Oostenrijk) en ze was de enige Vlaming die in 1949 op zijn begrafenis aanwezig was. Vanaf de jaren 1950 hernam Vande Walle het initiatief. Tussen 1954 en 1961 verscheen een tweede editie van het verzameld werk van Verschaeve, in acht delen. Zij stichtte een vereniging om het archief van Verschaeve te beheren. Uiteindelijk werd dit in 1960 het Jozef Lootensfonds. Haar uitgeverijen stopte zij in 1963. Zij zorgde er ook voor dat in 1970 de Verschaeviana konden verschijnen. Omwille van gezondheidsredenen slaagde zij er niet meer in een grootse Verschaeve-herdenking in 1974 te organiseren.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Grootmoederken, Een St. Nicolaasschets (1905). [verhaal]
Streuvels, Stijn, Grootmoederken, Een St. Nicolaasschets (1905).
Voorpublicatie
  • De Gids, LXIX, 1905, deel 1, p. 205-222 (februari).
Druk
  • [Eerste druk], Haarlem, H.J. van der Munnik, 1905, 31 + [I] p., 15,9 x 12,2 cm, Oranje-serie nr. 2.
  • [Tweede afzonderlijke druk], Oudenaarde, Drukkerij-Uitgeverij Sanderus, [1961], 29 + [III] p., 20,8 x 13,1 cm.
Streuvels, Stijn, Grootmoederken, Een St. Nicolaasschets (1905).
Bloemlezing
  • Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
[Eerste druk], Brugge, Uitgave 'Wiek Op', 1939, 147 + [V] p., 22 x 15,3 cm.
Inhoud:
Extra info:
Houtsneden van Désiré Acket.
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1939], 147 + [V] p., 22 x 15,3 cm.
Inhoud:
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

Acket, Désiré

Naam - uitgever

Veen, Maria Theresia
Wiek Op

Titel - andere werken

Het boek in Vlaanderen 1939

Titel - werken van Streuvels

Grootmoederken
Kerstvertellingen