<Resultaat 1134 van 2531

>

BRUGGE,
Leopold I laan, 107

Zeergeliefde Stijn Streuvels,
Wij zouden een brief aan U nooit op deze wijze durven beginnen, als we niet allereerst uw hoog voorbeeld hadden,[1] en als we niet zoo in vervoering waren om het prachtige geschenk dat ons uit den Ingooigemschen hemel in den schoot viel![2] Van harte dank.
Wij hebben werkelijk niet geweten hoe we onze vreugde moesten te boven komen, en we bewaren hier nu den "schat der Nibelungen" met [onverholen] toewijding! Wanneer komt ge dat edele schouwspel eens bekijken?[3]
"De Zwarte Decamerone"[4] heb ik nog niet kunnen bekijken, omdat de Boekenbeurs[5] bijna zoo'n felle omwenteling voor ons beteekent, [2]als het Nationaal-Socialisme in Duitschland.[6] Nu zijn we nog aan de naweeën toe, maar over enkele dagen zal de rust weer in 't land zijn. — Voor de Nederlandsche uitgave van "Kerstnovellen" (of hoe zullen we 't noemen) zullen we zeker toelating van Veen moeten krijgen, of is dat niet noodig? We zouden over die uitgave eens moeten confereeren, om er tegen volgend jaar Kerstmis, iets moois van te maken. Misschien jagen de norsche winterdagen U eens Bruggewaarts?[7] Nu moet ik het slagveld ontruimen voor mijnen "associé"[8] die ook een hooggestemd danklied wil aanheffen. Met hartelijke groeten, ook aan Mevrouw en de "jongentjes"[.]
(handtekening Martha Van de Walle)
Martha kondigt daar heel mijn hooggestemd danklied aan, maar ze heeft maar bedroevend weinig plaats overgelaten om al mijn dank op papier te zetten. In elk geval moet ik U toch verzekeren dat ik meer dan blij ben, en dat er moeilijk iets te bedenken was geweest, dat met meer vreugde hier onthaald zou worden. Ik hoop dat U nu eens spoedig langs hier komt om onze aanwinsten te zien prijken, we kunnen dan meteen eens over die andere boeken spreken. In afwachting van dit bezoek blijf ik zeer dankbaar
P.S. Hartelijke groeten aan heel de familie
(handtekening Lous Wynhausen)

Annotations

[1] Stijn Streuvels opende zijn brief aan Wiek Op van 9 oktober 1938 zelf met de aanspreking Teergeliefde Juffrouwen, zijnde Martha Van de Walle en Lous Wynhausen.
[2] Het is niet duidelijk om welk geschenk het hier precies gaat. In zijn brief aan Wiek Op van 9 oktober 1938 had Streuvels wel aangekondigd dat zijn uitgever, de Amsterdamse uitgeverij Veen, eerlang klaar komt met het binden van eene serie handschriften van Streuvels. Het is heel goed mogelijk dat Streuvels één of enkele van deze exemplaren naar Brugge stuurde.
[3] De Nibelungensage is een Germaanse heldensage die de ondergang van het Bourgondische koningsgeslacht, de Nibelungen, verhaalt. Deze ondergang berust op twee, door de sage verbonden en omgevormde historische feiten: de nederlaag van de Bourgondische koning Gundicarius tegen de Hunnen in 437 en de dood van Attila (453). Volgens een Zuid-Germaans heldenlied zou Attila Gunther en Hagen, broers van zijn vrouw Gudrun (= Kriemhilt), vermoord hebben om in het bezit te komen van hun schat, de hort; uit wraak wordt hij door Gudrun gedood. De beslissende omvorming van deze oerfabel voltrok zich, waarschijnlijk in Beieren, onder invloed van een lied over Siegfrieds dood door de schuld van een vrouw.
[4] In de zomer van 1933 begon Streuvels aan de vertaling van Frobenius' Zwarte Decameron. Hij vertaalde het boek verder in de winter en de lente van 1934, maar de vertaling bleef uiteindelijk ongepubliceerd. H. Speliers, Dag Streuvels, p. 469
Het manuscript en typoscript van Streuvels' vertaling worden bewaard in het Letterenhuis (S 935/H en D).
[5] De boekenbeurs te Antwerpen vond in 1938 plaats van 5 tot 14 november. Letterenhuis, Agrippa/Boekenbeurs
[6] Deze politieke stroming kwam na de Eerste Wereldoorlog vooral in Duitsland tot ontwikkeling en leidde onder Adolf Hitler tot het Derde Rijk (1933-1945).
[7] Cf. antwoord van Stijn Streuvels op 18 november 1938.
[8] Louise Wynhausen

Register

Naam - persoon

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Van de Walle, Martha (° 1902-12-06 - ✝ 1980-10-23)

Vlaamse uitgeefster. In 1934 stichtte ze De Zeemeeuw, een uitgeverij die alleen werk publiceerde van Cyriel Verschaeve. Later leidde ze Wiek Op, een uitgeverij die ook werk van andere (zeer Vlaamsgezinde) auteurs publiceerde. Vanwege haar Duitsgezindheid moest ze na W.O. II haar werkzaamheden staken, maar ze werd nooit vervolgd.

Naam - uitgever

Veen, Maria Theresia (° 1901 - ✝ 1961)

Maria Theresia Veen was de oudste dochter van L.J. Veen, oprichter van de gelijknamige drukkerij in Amsterdam. Na de dood van haar vader in 1919 had ze een groot aandeel in de uitgeverij. Zij nam in 1941, samen met haar broer L.J. Veen jr. de leiding over van het bedrijf en werd daarbij bijgestaan door de letterkundige Johan Van der Woude. Zij huwde met de Hongaarse uitgever Kolloman Kollàr, die door zijn langdurige buitenlandse ervaring het fonds een internationaal tintje gaf. Mevrouw Veen stapte in 1961 uit de directie.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1939], 147 + [V] p., 22 x 15,3 cm.
Inhoud:
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

Streuvels, Stijn
Van de Walle, Martha

Naam - uitgever

Veen, Maria Theresia

Titel - andere werken

Zwarte decameron

Titel - werken van Streuvels

Kerstvertellingen