<Resultaat 1198 van 2531

>

Den Heer Frank Lateur
Het Lijsternest
INGOYGHEM

Waarde Heer Lateur,
Wij ontvingen in dank het contract.[1]
Wij stuurden U reeds één enkel ex[emplaar] van "KERSTVERTELLINGEN" op. Wij zijn inderdaad in gebreke gebleven[2] en hebben Uw engelachtig geduld op een leelijke proef gesteld. Het spijt ons. Doch ik was net voor de Boekenbeurs een week afwezig en Lous had natuurlijk meer dan de handen vol met de inrichting zonder nog te spreken van de drukkers, die nooit met iets klaar zijn en waar men gedurig achter aan moet zitten.
Wij hopen U echter in de loop van de volgende week alle ex[emplaren] te kunnen zenden in hun definitief kleedje. Vindt U het dan goed dat wij einde van deze maand de overschrijving doen?[3] Het geld hangt vreeselijk hoog bij de menschen en wij komen er slechts langzaam en met groote moeite aan. Eind December zullen wij U dan tevens de verkoopstaat van "PARADIJSSPROOKJES" voorleggen.
Wij komen heel graag eens een Zondag naar Ingoyghem. Maar onze auto is vooralsnog "Paraplu" en dus zijn wij in tegenstelling met de duizenden die gemobiliseerd zijn, geimobiliseerd! Enfin niets gaat boven variatie!
Met hartelijke groeten aan Mevrouw Lateur, en de "jongetjes,"
(handtekening Martha Van de Walle)

Annotations

[1] Dit is het contract dat tussen Streuvels en Wiek Op werd afgesloten voor de uitgave van Kerstvertellingen.
Cf. brief van Stijn Streuvels aan Wiek Op van 15 november 1939.
[2] Martha Van de Walle reageert hier op de uitlatingen die Streuvels deed in zijn brief van 15 november 1939. Niet alle exemplaren van Kerstvertellingen waren voor de Boekenbeurs tijdig klaargeraakt.
[3] Volgens het contract voor Kerstvertellingen moesten Streuvels 10 gebonden en 30 ingenaaide exemplaren van dit boek gratis ter beschikking gesteld worden. Als honorarium moest Streuvels volgens het contract 10 % op de particuliere Belgische verkoopprijs van het gebrocheerde exemplaar krijgen met een voorschot-betaling bij 't verschijnen van het boek van 2000,-Frs. op afkorting van het uit te keeren % der verkochte ex. (Letterenhuis, S 935/C)

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Wynhausen, Louise (Lous)

Vriendin en medewerkster van Martha van de Walle bij Wiek Op. Vanaf 1940 beheerde ze de financiën van de Amerikaanse firma Sheed & Ward, die in 1946 een filiaal opende te Brussel. Dat filiaal werd door haar geleid.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
[Eerste druk], Brugge, Uitgave 'Wiek Op', 1939, 147 + [V] p., 22 x 15,3 cm.
Inhoud:
Extra info:
Houtsneden van Désiré Acket.
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk
Mell, Max, Paradijssprookjes (1938). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Eerste druk], Brugge, Uitgeverij 'Wiek Op', [1938], 49 + [III] p., 24,5 x 25,3 cm. [o.t.: Paradiesmärchen davon einige dem Volksmund nacherzählt]
Extra info:
Verluchtingen door Elisabeth Ivanovsky. Uitgegeven met den steun van het Commissariaat-Generaal der Belgische Regeering bij de Internationale Tentoonstelling van New York 1939.
Mell, Max, Paradijssprookjes (1938). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Voorpublicatie
  • Hoe de wolf geschapen werd & De boodschap van het bietje - De Vinkenier, I, 1936, nr. 16 (1 maart) en nr. 19 (28 maart).
  • Wat er gebeurde op de vlucht naar Egypte - De Standaard, nummer van 25-26 december 1937.
Druk
  • [Eerste druk], Brugge, Uitgeverij 'Wiek Op', [1938], 49 + [III] p., 24,5 x 25,3 cm. [o.t.: Paradiesmärchen davon einige dem Volksmund nacherzählt]

Indextermen

Naam - persoon

Lateur, Frank
Wynhausen, Lous

Titel - werken van Streuvels

Kerstvertellingen
Paradijssprookjes