Annotations

[1] Streuvels antwoordde op 26 september 1941 dat hij weinig voor dit feestje n.a.v. zijn zeventigste verjaardag voelde. Cf. verder de brief van Gilbert Grymonprez aan Stijn Streuvels van 27 september 1941.

Register

Naam - persoon

Acke, Richard (° 1873 - ✝ 1934)

Architect, grafisch ontwerper, uitgever.

Broer van beeldend kunstenaar Victor Acke. Beiden behoorden tot de vriendenkring van Streuvels. Geboren in een familie van meubelontwerpers en -makers. Kwam via de schilderkunst en het interieurontwerp tot de architectuur. Hij werd beïnvloed door o.a. de Engelse 'Arts & Crafts'-beweging. Als architect was hij voornamelijk in West-Vlaanderen actief. Meest weerklank vonden het genootschapslokaal het 'Vlaamsch Huis' (1910-1913) en de cinemazaal 'De Gouden Lanteern' (1923), beiden te Kortrijk. Naast architectuurwerk was hij na de oorlog verder actief als grafisch ontwerper van affiches. In 1927 was hij stichter van de Kortrijkse drukkerij-uitgeverij 'Steenlandt', dat Volk en Kultuur uitgaf en zich ook toelegde op bibliofiele uitgaven en (dit vooral na de overname door zoon Jan Acke) werken met Vlaams-Nationalistische inslag.

Baekelandt, Dr.

Callens (° Kortrijk, 1881-07-31 - ✝ Kortrijk, 1970-12-23)

Neef van Alida Staelens, de vrouw van Stijn Streuvels. Na W.O.I werd hij vanwege zijn activisme eerst gevangen gehouden; daarna week hij uit naar Frankrijk.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Lateur, Isa (° Ingooigem, 1922-12-13)

Jongste dochter van Frank Lateur. Gehuwd met Hugo Baert.

Saverys, Albert (° Deinze, 1886-05-12 - ✝ Petegem-aan-de-Leie, 1964-04-29)

Kunstschilder en aquarellist, vriend van Stijn Streuvels.

Albert Saverys, die vaak in Frankrijk werkte, volgde een opleiding aan de Academie te Gent, o.m. bij J. Delvin en G. Minne. Werkte mee in de drukkerij-uitgeverij De Eikelaar, was daarvoor reeds lange tijd medewerker van de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene. Hij werd professor aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Zijn vroege werk is pointillistisch, maar hij ging al snel over op een persoonlijke stijl, die gekenmerkt wordt door een vlotte schilderwijze en een eigen koloriet, d.w.z. het effect van de gezamenlijke kleuren van het kunstwerk. Saverys' oeuvre omvat zowel landschappen (voornamelijk van de Leiestreek), stillevens als bloemstukken en straalt een oppervlakkige levensblijheid uit en bereikt door de innemendheid van de onderwerpen en de trefzekere penseelvoering decoratieve effecten.