Annotations

[1] Alle boeken uit Nederland moesten via de Centrale voor Import van Boeken uit Nederland (Baron Joostensstraat 5 in Antwerpen) of via de Groepagedienst van de VBVB — naar wie via het Bestelhuis in Amsterdam boeken gegroepeerd gestuurd werden — de bestemmeling bereiken, nadat de lijst van boeken door de Propaganda Abteilung goedgekeurd werd. Vanaf 1 januari 1942 golden verschillende tarieven, gerekend volgens het gewicht van de zending. 'Import van boeken uit Nederland', in: Mededeelingen van de VBVB, XIII, Nr. 1-2, Januari 1942, p. 3
[2] Gilbert Grymonprez schreef hierover reeds in zijn brief aan Stijn Streuvels van 20 mei 1942.
[3] Niet bij de brief bewaard gebleven.

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Veen, Maria Theresia (° 1901 - ✝ 1961)

Maria Theresia Veen was de oudste dochter van L.J. Veen, oprichter van de gelijknamige drukkerij in Amsterdam. Na de dood van haar vader in 1919 had ze een groot aandeel in de uitgeverij. Zij nam in 1941, samen met haar broer L.J. Veen jr. de leiding over van het bedrijf en werd daarbij bijgestaan door de letterkundige Johan Van der Woude. Zij huwde met de Hongaarse uitgever Kolloman Kollàr, die door zijn langdurige buitenlandse ervaring het fonds een internationaal tintje gaf. Mevrouw Veen stapte in 1961 uit de directie.