<Resultaat 1796 van 2531

>

Kortrijk
Leiestraat, 12

Waarde Heer Lateur
Hierbij de lettertypen van Erasmus![1] "Niet veel soeps", zouden ze in Holland zeggen. Die mono 156-12 & 201-12 is misschien toch wel te gebruiken, maar da's toch wel een beetje mager vinde ge niet? Geef mij eens Uw gedacht dan laat ik daaruit een bl[ad]z[ijde] zetten.
A propos ik las ergens dat H[erman] De Man mede-directeur is in een garage te Eindhoven. Waarom geen "souteneur" [2]in een "bar"? 'k Zou in ieder geval liever in De Man z'n plaats zijn als in die van dien anderen mede-directeur.
R[ichard] Dewachter schreef my van morgen dat ge 'ne rare zijt. Niets in die albums geschreven, alleen een briefje in één en niet geteekend. Hij schrijft "Da's zeker met al die paters-verzen"![2]
Ik heb geantwoord "goed geraden, vriend!["] Da's toch wel juist hé? Ik kon me voorstellen dat gij zoo'n heilige boekskes niet wilt ontheiligen met een[ ]paar regels waarheid!
Tot ziens hé en... 'n beetje zomer!
(handtekening Gilbert Grymonprez)

Annotations

[1] De lettertypen van de Gentse drukkerij Erasmus zijn niet bij de brief overgeleverd.
[2] Mogelijk betreft het hier: Richard Dewachter, Het groote offer: roman. Kortrijk, Zonnewende, 1945.
Vermoedelijk werd Streuvels gevraagd commentaar te leveren op dit boek van Richard Dewachter.

Register

Naam - persoon

De Man, Herman (° Woerden [Nederland], 1898-07-11 - ✝ Schiphol [Nederland], 1946-11-14)

Herman Salomon

Pseudoniem: Hamburger

Dewachter, Richard (° Puurs, 1897-06-21 - ✝ Duffel, 1975-10-23)

Dichter, prozaschrijver.

Studeerde aan het Sint-Romboutscollege in Mechelen en was lid van de Vlaamse Studentenbond van Klein-Brabant. Zijn christelijke en Vlaamsgezinde overtuiging bleef van toen af zijn leven beheersen. In de Eerste Wereldoorlog verschenen de eerste gedichten van Dewachter. Voor zijn gedicht De Wilgen werd hij na de oorlog als vermeend activist gedagvaard. Hij trad nadien met Anton Van de Velde, Ward Hermans en Jef Schampaert in Vlaams-nationalistische vergaderingen op. In 1928 debuteerde hij als prozaschrijver. Naast poëzie, novellen en romans schreef hij beschouwingen over actuele problemen, monografieën over gestigmatiseerden en, voor Gazet van Antwerpen, kritieken over recente Franstalige katholieke literatuur. In zijn werk valt vooral de christelijke en streekgebonden inspiratie op. Hij raakte bevriend met Vlaams-nationalistische kunstenaars als Ernest Van der Hallen, Wies Moens en Hermans. In 1973 weigerde hij een benoeming tot ridder in de Kroonorde met de motivatie dat te veel van zijn vrienden onder de repressie hadden geleden en dat amnestie uitbleef.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - drukker

Erasmus

Drukkerij te Gent.

Indextermen

Naam - drukker

Erasmus

Naam - persoon

De Man, Herman
Dewachter, Richard
Lateur, Frank

Titel - andere werken

Het groote offer