'k Had u reeds vóor eenige dagen een briefken geschreven, maar ongelukkiglyk zie ik vandage dat het nog niet weg en is. Zoo herschryf ik het nog 't een en 't andere byvoegende 't was dan over de beteekenheid van St Sint Jan te Rade, zoo ze in Holland[3] zeggen.
Waar dat gehoord word is hier voorenaan in Holland, peis ik, waar men nog vlas kweekt want 't is aan 't vlas dat die name te wyten is.
Ziehier hoe dat daar plaats heeft: By de Hollandsche boeren bestaat er voor deze die willen vlas kweeken en het verkoopen eene geheel eigenaardige gewoonte. Eer er linzaad gezaaid wordt, wordt er eene overeenkomste gemaakt tusschen een vlaskooper en een landbouwer waarby de koopman den prys stelt die
p2hy voor het nog te zaaien en te groeien vlas wilt geven. Is het den boer wel dan moet de Vlaskoopman het te zaaien linzaad[4] bezorgen en bekosten; ook zyn alle andere onkosten zooals van vette[5] en zaaien (uitgenomen van wieden of kruiden) aan den koopman.
Zoo heeft de koopman het byna al bekost ook is hy niet genoodzaakt voor de gestelde som 't vlas te aanveerden. Als het den 24 Juni is of St Jansdag dan moet de koopman gaan zeggen aan den boer of hy den vlasschaard aanveerd of niet en vandaar heet St Jansdag StJan te rade. Voldoet de vlasschaard, natuurlyk aanveerd de koopman en kan alzoo nen goe koop doen. Voldoet hy niet hy weigert hem, maar de boer heeft zyn zaaigraan; vetten, onkosten enz die de koopman aan het vlas gedaan heeft.
Zou St Jan(s dag) te rade genoemd zyn omdat boer en koopman alsdan, al rond den vlasschaard wandelende misschien, malkander komen raad of bescheed geven, of erover beraadslagen of beter misschien omdat de koopman alsdan zyne beraadslaging moet komen doen?