Noten
[2] Savina de Gourcy Serainchamps had Guido Gezelle in een
brief van 14/12/1891 gevraagd om drie (dus niet: vier) inscripties te schrijven voor gedenkstenen die ze wilde laten aanbrengen aan drie huizen te Brugge, waar de relikwie van het Heilig Bloed in troebele tijden verborgen werd: het Huis Perez de Malvenda (Wollestraat, nu nr. 53), het huis van Gertrude de Pélichy, later Sint-Lodewijkscollege (Dweersstraat 18, nu nr. 3) en het huis Donche, later Theresianenklooster (Schuttersstraat, nu nr. 3-7). Dat Juan Perez de Malvenda het H. Bloed ook verborgen hield in het Hof van Beveren (Nieuwstraat 3, nu nr. 5-7), wist ze toen nog niet. Guido Gezelle brengt haar hiervan nu op de hoogte. Van de vier inscripties die hij zal aanleveren, zullen er uiteindelijk drie in versvorm zijn (
Zoo Obededom de Arke borg,
Jesu, uit uw Hert, doorsteken en
Gods heilig, dierbaer Bloed, alhier eens weggesteken) en één in proza (zie naamkaartje C, gevoegd bij deze brief). [4] Bijlage bij brief van Guido Gezelle aan Savina de Gourcy Serainchamps van 20/01/1892.
[5] Genoteerd in blauw potlood.
[6] Met deze versregel verwijst Gezelle naar een tekst uit het Oude Testament, nl. 2 Samuel 6: 6-12. Koning David gaf de Ark des Verbonds drie maanden in bewaring in het huis van de Leviet Obed-Edom te Judea, alvorens ze naar Jeruzalem te brengen. Zoals Jahweh zijn zegen bracht over Obed-Edom en zijn huis, zo krijgen ook Juan Perez de Malvenda en zijn familie Gods zegen omwille van hun zorg voor het Heilig Bloed. De vergelijking van Juan Perez met Obed-Edom is geen originele vondst van Guido Gezelle. Lodewijk Van Haecke, hoofdkapelaan van de Heilig-Bloedkapel, maakte eerder al diezelfde vergelijking. (L. Vanhaecke, Le Précieux Sang à Bruges, ou Manuel des pèlerins et guide des touristes à la chapelle de S. Basile, dite du Précieux Sang. Brugge: Modeste Delplace, 1875 (2de ed.), p.86)
[7] Gezelle had dit gedicht eigenlijk geschreven voor het Hof van Beveren in de Nieuwstraat, maar Savina de Gourcy Serainchamps was verrukt over dit mooie versje en reserveerde het daarom voor het Huis Perez de Malvenda van haar dochter Savina van Caloen: “notre maison”, zoals we lezen in haar
brief aan Gezelle van 02/02/1892. Gezelle wijzigde daarom op het naamkaartje de bestemming “Nieuwstrate C.3 eerste woninge van Perez de M.” in “Wollestrate tweede woninge van Perez de M.” De wijziging van bestemming zorgde wel voor een probleem met de tijdsaanduiding 1578-1584, want in het Huis Perez de Malvenda zat het H. Bloed slechts gedurende enkele maanden van 1584 verborgen.
[8] Bijlage bij brief van Guido Gezelle aan Savina de Gourcy Serainchamps van 20/01/1892.
[9] Genoteerd in blauw potlood.
[10] Juan Perez verhuisde het H. Bloed in 1584 van het Hof van Beveren (Nieuwstraat) naar het Huis Perez de Malvenda (Wollestraat). Guido Gezelle schreef deze inscriptie in proza (naamkaartje B) dus zonder twijfel voor het huis aan de Wollestraat. Savina de Gourcy verkoos voor dit laatste huis evenwel het versje
Zoo Obededom de Arke borg. Daarom zal Gezelle voor het Hof van Beveren een nieuwe inscriptie in versvorm aanleveren, nl.
Jesu, uit uw Hert, doorsteken (zie zijn
brief aan Savina de Gourcy Serainchamps van 09/06/1892). De inscriptie in proza van naamkaartje B zal bijgevolg onbenut blijven.
[11] Latere toevoeging in potlood.
[12] Bijlage bij brief van Guido Gezelle aan Savina de Gourcy Serainchamps van 20/01/1892.
[13] Genoteerd in blauw potlood.
[14] Dit opschrift in proza werd gekapt in een gedenksteen die tot op vandaag is ingemetseld in de straatgevel van de kapel van het voormalige Theresianenklooster in de Schuttersstraat 3-7 te Brugge.
[15] Latere toevoeging in potlood.
[16] Bijlage bij brief van Guido Gezelle aan Savina de Gourcy Serainchamps van 20/01/1892.
[17] Genoteerd in blauw potlood.
[19] Latere toevoeging in potlood.