Gy zult zeker verwondert zyn van eens eenen brief te zien afkomen daer ik in lank niet geschreven hebbe, ik denke wel dat gy liefst gerust gelaten zyt als alles wel gaet, Nu mynen Broeder schryve ik tot u zoo aen al de andere, sedert drie weken ben ik naer heule gekomen,[1] met Camille en Liseke ik had myn huis gesloten, en reeds zeven weken zonder werk geweest zyn, myne meubels zyn in roubaix gebleven, De Moeder van Camille is buiten affairens gesteld door kindschheid, zoo hebben wy zeer blyde geweest om tante te vinden om daer een kort verblyf te hebben, ik voor my hebbe werk bekomen by Mr Lagae om te naeyen, en winne den kost en just genoeg om den kost te winnen voor Camille en Lisekep3Gisteren kommen wy eenen brief te ontvangen van de proprietaris[2] dat dat wy ons huis[3] moeten bewoonen of onze meubles weeren, reeds by nagte heeft men op den muer geklommen en eene ruite gebroken, iedereen raed ons van ons in kortryk te vestigen[4] zy verzekeren ons van werk, daerom schryve ik naer iedereen om een weinig hulpe en naer u ook, daer ik nu geene middels meer en bezit om mynen trimestre pagt te betalen en de regten en verhuizinge van myne menagie, tegen den eersten van dees maend moet ik daer in voorzien; daerom Beminden Broeder verzoeke ik ook uwe tusschenkomste voor eenen korten tyd, ware ik niet gedwongen ik zou u geensins lastig vallen, De tanten[5] en myn Peter zullen alle iets doen om ons uit dat ongelukkig Vrankryk te redden, gy zult my toch altyd eenigte antwoord verleenen op dat wy iets weten voor zondag
p1
Mynheer Gezelle
onderpastor te Ste Walburge
Brugge
onderpastor te Ste Walburge
Brugge
p2
heule den 23 Septembre 1870
Beminden Broeder
Uwe toegenegen zuster,
Louise
Camille Lateur By vr Dedeurwaarder heuleNoten
[1] Met het uitbreken van de Frans-Duitse oorlog (19 juli 1870) besloot het gezin Lateur-Gezelle naar België terug te keren. Louise, samen met Camille en Liseke, verliet Roubaix en trok naar Heule, waar ze gingen inwonen bij tante ‘Stanse’, Maria-Constantia, zus van Pier-Jan Gezelle en weduwe van Charles Dedeurwaerder, in de Krakeelhoek, volkse benaming voor de Peperstraat (Roelstraete, J., De voorouders van Stijn Streuvels. 1971. Handzame: Familia et Patria, p. 2). In januari 1871 hadden ze al een nieuwe woonst aan de Leiaerde.
[2] Eigenaar.
[3] In Roubaix.
[4] Het gezin zou in Heule blijven, en ging wonen in een huis aan de Leiaarde, gelegen aan de steenweg naar Kortrijk, waar Frank werd geboren. Op 15 april 1871 werden ze ingeschreven in de bevolkingsregisters van Heule, maar volgens de brief van 22 januari 1871 van Louise Gezelle woonden ze daar al in januari. (Roelstraete, J., De voorouders van Stijn Streuvels. 1971. Handzame: Familia et Patria, p.2)