<Resultaat 384 van 2535

>

Eerweerde Heer en Vriend in Christo Iesus,[2]

Een mijner en uwer vrienden heeft mij, over eenige dagen, gevraagd of ik niet en wist wanneer de feeste kwam die hij in een oud schrift van Dixmude, van omtrent de jaren 1500, gevonden heeft, onder den name van scheedinge der Apostelen dag; 'k en wist daarop niet wat antwoorden, ik meende bijkans dat dat een volksname van Cinxen[3] was, maar, bij een nauwkeurig onderzoek in de oude en tegenwoordige officia propria[4] van ons land, heb ik ontdekt dat de scheedinge der Apostelen eene feeste is die eertijds in Belgenland gevierd was, en op eenige plaatsen nog is.

De officia propria van de Kathedrale van sint Donaas en van het Bisdom van Brugge, uitgegeven door onzen eerweerdigsten Heere Henricus Josephus van Susteren, den 29 December 1726, en gedrukt bij Jacob Beernaerts, stellen dezen feestdag, divisionis ss. Apostolorum[5] duplex majus,[6] op den 15 Julij, en de feestdag van sint Hendrik wordt dan verschoven tot op den eersten vrijen dag, die, volgens nota, gemeenlijk de 19 van de zelfste maand is; in den eersten nocturno[7] wierd gelezen Isaiae 61: Lætamini cum Jerusalem... v. 10 tot 23; de lessen van den tweeden nocturno waren uit sint Jan Guldenmonds encomio SS. 12 Apostolorum; men las in den derden nocturno sint Augustijn's uitleg op het Evangelie euntes in mundum universum...... Marcus, 16, uit zijnen 3 brief ad Volusianum; het overige was de communi Apostolorum,[8] uitgenomen het gebed:

Deus qui nos per beatos Apostolos tuos ad agnitionem tui Nominis venire tribuisti, da nobis eorum gloriam sempiternam et proficiendo celebrare, et celebrando proficere. Per Dominum, etc.;[9] de Misse was eigen, credo en præfatio Apostolorum.[10]

Dit officie ging mede tot aan de afschaffinge van het Bisdom van Brugge, door de Bulle qui Christi domini, van den 29 November 1801, waardoor al de oude bisdommen van het fransch gebied afgeschaft wierden en andere wêer ingericht, waaronder dat van Gent, Brugge en Iper een was.

'k En vinde niets in de officien van 't Bisdom van Gent, uitgegeven door Bisschop Delebecque, in 1846, 't zij door Fallot de Beaumont, in 1804,[11] t zij door Antonius Triest, zevensten Bisschop van Gent, den 5 Augusti 1639. Het proprium dat uitgegeven wierd door Cornelius Jansenius, den eersten Bisschop van Gent, en hebbe ik niet, noch en hebbe het kunnen onder handen krijgen: ook is het nauwelijks te vinden, zegt mij een boekkundige.[12]

Het proprium van Iper, uitgegeven op den 1 October 1776, door Bisschop Felix Joseph Hubrecht de Wavrans, te Iper, bij Thomas Frans Walwein, en bevat dezen feestdag niet. Dit proprium was het eerste dat gedrukt wierd sedert de verheffinge van Iper tot bisschoppelijke stad, in 1559.

Aanstonds na de stichtinge van 't Ipersch Bisdom, had zijn eerste Bisschop, Rithovius, den roomschen brevier ingebracht, die in 't Bisdom van Teremburg, waartoe Iper eerst behoorde, niet gelezen en wierd; daar hadden andere Bisschoppen voor de Wavrans eenige bijzondere officien ingebracht, maar onder die en was 't officie van de scheedinge der Apostelen waarschijnelijk niet, aangezien de Wavrans het niet op en neemt, en ook nog, omdat ik het niet en vinde in officia propria sanctorum insignis ecclesiæ cathedralis et diœcesis Morino-Boloniensis, uitgegeven, in 1756, te Boulogne, bij Karel Battut.

Doornijk vierde der Apostelen scheedinge op den 15 Julij, en den feestdag van sint Hendrik stond verschoven op den 16; zoo vinde ik het in 't proprium gegeven den 1 October 1675, door Bisschop Gilbert de Choyseul du Plessy- Praslain. Nu nog wordt deze feeste gehouden in het Doornijksche, volgens het nieuw proprium, alhoewel de uitgave van 1805 het officie ervan niet en bevat.

De kerke van sint Michiels en sinter Goedelen te Brussel hield der Apostelen scheedinge, in 1759, op den 18, die fixa ex 15, en sint Pieters te Leuven vierde ze, in 1663, den 15 Julij, met eene lange antiphona O ad magnificat.

In de hoofdkerke van Mechelen, volgens uitgave van Bisschop Jacob Boonen, van den 25 Augusti 1634, te Mechelen herdrukt 1673, bij Gisbert Lints, stond dit officie ook op den 15, en het wordt tegenwoordiglijk in het Aartsbisdom van Mechelen nog gelezen.

Utrecht vierde Divisionem Apostolorum den 15, in 1767, en Kamerijk ook misschien, doch niet meer in 1805.

Atrecht en vierde de scheedinge der Apostelen reeds niet meer in 1632, en questie wierd het officie van dien feestdag daar ooit gelezen.

Het proprium van Antwerpen, uitgegeven den 28 maarte 1712, door zijnen elfsten Bisschop, Heer Petrus Josephus de Franken Sierstrorff, stelde den feestdag der scheedinge der heilige Apostelen op den 18 Julij, bijvoegende dat hij eertijds op den 15 stond.

Nog een woordeken:

Sint Christoffel had eertijds eene kerke staan te Parijs die nog bestond t'enden de achtienste eeuwe, maar waarvan er nu niets meer over en is;[13] zij stond midden 't groot eiland dat in de Seine ligt, t'enden de rue d'Arcole, slinks, hoek van de place du Parvis; Giry, die in 1691 gestorven is,[14] zegt dat het eene van de oudste was van geheel Parijs: dat doet mij zoo veel te meer gelooven aan 't gene gij van den oorsprong van sint Christoffels dienst gezeid hebt, in de twee laatste numeros van uwen Rond den Heerd, want ik wete hoevele eenheid er in de middeneeuwen bestond in den dienst der Heiligen.

't Is aardig dat sint Christoffel Patroon is te Everghem en dat uwe en mijn dierbare, doch mij onbekende Godschalck zegt dat hij, kind zijnde, nog hooren zeggen heeft:

Hij zit op zijn peerd
Lijk Stoffel op zijn verken.

Dat is lijk Stoffel op zijnen ever: een ever is een zwijn: zou de prochiename Everghem daarvan komen?

Wat dit alles beteekent en weet ik niet, kan R. d. H. mij erin wijs maken 'k zal hem nog liever zien als te vooren, indien zulks mogelijk is.

Uw toegenegene in Christo Iesus
Ad. D. priester

Noten

[1] Op 1 augustus wordt gevierd hoe Sint-Petrus bevrijd werd van de ketenen (‘banden’) nadat hij gevangen genomen was door koning Herodes.
[2] De locatie van de originele brief is onbekend. De brief is enkel beschikbaar als lezersbrief gepubliceerd in: Rond den Heerd: 4 (7 augustus 1869) 37, p.293-294. Guido Gezelle beantwoordde de brief in hetzelfde nummer van Rond den Heerd.
[3] Pinksteren. In Handelingen 2:1-4 staat dat op Pinksteren alle apostelen weer samen waren en vervuld werden van de Heilige Geest, waarna ze zich verspreidden om te gaan prediken.
[4] Vertaling Paul Thoen (Latijn): eigen diensten.
[5] Vertaling Paul Thoen (Latijn): (feestdag) van de uitzending van de Heilige Apostelen.
[6] Vertaling Paul Thoen (Latijn): hoger dubbelfeest (een niveau in de liturgische rangorde).
[7] Vertaling Paul Thoen (Latijn): de metten (matutinae), het nachtgebed als onderdeel van het getijdengebed, bestond uit drie nocturnen; in dit geval:

(1) Isaias = Jesaja 66, 10 verheugt u allen met Jeruzalem

(2) Jan Guldenmond = de beroemde Griekse kerkvader en redenaar Johannes Chrysostomus; Encomium Sanctorum 12 Apostolorum = Lof van de Heilige 12 Apostelen

(3) euntes in mundum universum = heel de wereld rondtrekkend, Marcus 16, 15 uit Augustinus' Epistula 137, zijn derde brief aan Volusianus (Ad Volusianum 3)

[8] Vertaling Paul Thoen (Latijn): uit het gemeenschappelijke van de Apostelen.
[9] Vertaling (Latijn) Paul Thoen: God, die ons door uw Heilige Apostelen verleend hebt tot de kennis van uw naam te komen, geef dat wij én hun eeuwige heerlijkheid door vooruitgang te maken zouden vieren én door dat vieren zelf verdere vooruitgang zouden maken. Door onze Heer, enz.
[10] Vertaling Paul Thoen (Latijn): geloofsbelijdenis en prefatie van de Apostelen.
[11] Een uitgave uit 1804 werd niet teruggevonden, wel een uit 1805.
[12] Van Jansenius werd enkel een liturgisch boek teruggevonden, maar zonder de feestdagen. Wel staan de feestdagen in het boek dat Jansenius samen met Triest in 1640 uitgaf en dat Adolf Duclos eerder vermeldde.
[13] Door de fusie van enkele parochies op het Île de la Cité in 1747 werd de kerk van Saint-Christophe afgebroken.
[14] Hij stierf in 1688, maar het was wel in 1691 dat er een biografie over hem geschreven werd door Claude Raffron.

Register

Correspondenten - personen

NaamDuclos, Adolf Juliaan
Datums° Brugge, 30/08/1841 - ✝ Brugge, 06/03/1925
GeslachtMannelijk
Beroeppriester; pastoor; kanunnik, ere-kanunnik, leraar; historicus; auteur, redacteur; diocesaan inspecteur
BioAdolf Duclos, zoon van Desiderius Duclos, apotheker en een van de stichters van de katholieke partij in 1860, en Hortencia Bogaert, wier vader en grootvader de stichters waren van de 'Gazette van Brugge', werd geboren in de Kuipersstraat te Brugge. Hij liep school in het atheneum te Brugge, het college te Ieper en het Brugse Sint-Lodewijkscollege. In oktober 1860 ging hij naar het kleinseminarie in Roeselare (filosofie 1861), en volgde een jaar later een priesteropleiding aan het grootseminarie in Brugge. Daar ontmoette hij Guido Gezelle. Hij ontving zijn priesterwijding te Brugge op 10/06/1865 van Mgr. Faict. Hij ging lesgeven aan het college van Torhout (17/09/1865), en werd vanaf 1868 ondersecretaris en bewaarder van de relikwieën in het bisdom. In 1871 volgde hij Guido Gezelle op als redacteur van het tijdschrift Rond den Heerd. In 1874 was hij stichtend voorzitter van de Gilde van Sinte-Luitgaarde. In 1875 was hij ook betrokken bij de stichting van het Brugse Davidsfonds. Belangrijk was ook zijn betrokkenheid als bestuurslid en voorzitter van de Société Archéologique de Bruges, de voorloper van het Brugse Gruuthusemuseum. Hij was ook de auteur van historische werken en actief bij de organisatie van Brugse stoeten en processies. Vervolgens werd hij erekanunnik van de Brugse kathedraal (29/08/1884), pastoor in Pervijze (25/11/1889) en pastoor in Ieper (21/07/1897). Op 20 mei 1903 keerde hij naar Brugge terug als kanunnik van de Brugse kathedraal. Op 13 december 1910 werd hij diocesaan inspecteur van de bisschoppelijke colleges, en was ten slotte werkzaam als kanunnik-cantor (13/12/1911).
Links[odis], [wikipedia], [dbnl]
Relatie tot Gezellecorrespondent; medewerker en uitgever van Rond den Heerd; Gilde van Sinte-Luitgaarde; oud-leerling kleinseminarie Roeselare
NaamGezelle, Guido; Loquela; Spoker; Gonsalvo Megliori
Datums° Brugge, 01/05/1830 - ✝ Brugge, 27/11/1899
GeslachtMannelijk
Beroeppriester; leraar; onderpastoor; dichter; taalgeleerde; vertaler; publicist
BioGuido Gezelle werd geboren in Brugge. Na zijn collegejaren en priesterstudies (priesterwijding te Brugge op 10/06/1854), werd hij in 1854 leraar aan het kleinseminarie te Roeselare. Gezelle gaf er onder meer talen, begeleidde de vrij uitgebreide kolonie buitenlandse leerlingen, vooral Engelsen, en kreeg tijdens twee schooljaren (1857-1859) een opdracht als leraar in de poësis. In 1865 werd Gezelle onderpastoor van de St.-Walburgaparochie te Brugge. Naast zijn druk pastoraal werk was hij bijzonder actief in het katholieke ultramontaanse persoffensief tegen de secularisering van het openbare leven in België en als vulgarisator in het culturele weekblad Rond den Heerd. In 1872 werd Gezelle overgeplaatst naar de O.-L.-Vrouwparochie te Kortrijk. Gedragen door een sympathiserende vriendenkring werd hij er de gelegenheidsdichter bij uitstek. Gaandeweg keerde hij er ook terug naar zijn oorspronkelijke postromantische en religieus geïnspireerde interesse voor de volkstaal en de poëzie. De taalkundige studie resulteerde vooral in een lexicografische verzameling van niet opgetekende woorden uit de volkstaal (Gezelles ‘Woordentas’ en het tijdschrift Loquela, vanaf 1881), waarmee ook hij het Zuid-Nederlands verdedigde binnen de ontwikkeling van de gestandaardiseerde Nederlandse cultuurtaal. Die filologische bedrijvigheid leidde bij Gezelle uiteindelijk ook tot een vernieuwde aandacht voor zijn eigen creatief werk, zowel vertaling (Longfellows Hiawatha) als oorspronkelijke poëzie. In 1889 werd hij directeur van een kleine Franse zustergemeenschap die zich in Kortrijk vestigde. Hij was een tijdje ambteloos. Dit liet hem toe zich op zijn schrijf- en studiewerk te concentreren. Het resultaat was o. m. de publicatie van twee poëziebundels, Tijdkrans (1893) en Rijmsnoer (1897), die, vooral in het laatste geval, qua vormgeving en originaliteit superieur van gehalte zijn. Om die authentieke en originele lyriek werd hij door H. Verriest, P. de Mont en vooral door Van Nu en Straks als een voorloper van de moderne Nederlandse poëzie beschouwd. Ook later eerden Nederlandse dichters, zoals Paul van Ostaijen en recenter, Christine D’haen, Gezelle als de meest creatieve en vernieuwende Nederlandse dichter in Vlaanderen. In 1899 werd Gezelle naar Brugge teruggeroepen om zich te wijden aan de vertaling van een theologisch werk van zijn bisschop (Waffelaerts Meditationes Theologicae). Hij verbleef nu in het Engels Klooster van Kanonikessen, waar hij echter vrij vlug en onverwachts stierf op 27 november 1899. Hij liet nog een verzameling uitzonderlijke gedichten na die in 1901 postuum als zijn Laatste Verzen werden gepubliceerd.
Links[odis], [wikipedia], [dbnl]

Briefschrijver

NaamDuclos, Adolf Juliaan
Datums° Brugge, 30/08/1841 - ✝ Brugge, 06/03/1925
GeslachtMannelijk
Beroeppriester; pastoor; kanunnik, ere-kanunnik, leraar; historicus; auteur, redacteur; diocesaan inspecteur
BioAdolf Duclos, zoon van Desiderius Duclos, apotheker en een van de stichters van de katholieke partij in 1860, en Hortencia Bogaert, wier vader en grootvader de stichters waren van de 'Gazette van Brugge', werd geboren in de Kuipersstraat te Brugge. Hij liep school in het atheneum te Brugge, het college te Ieper en het Brugse Sint-Lodewijkscollege. In oktober 1860 ging hij naar het kleinseminarie in Roeselare (filosofie 1861), en volgde een jaar later een priesteropleiding aan het grootseminarie in Brugge. Daar ontmoette hij Guido Gezelle. Hij ontving zijn priesterwijding te Brugge op 10/06/1865 van Mgr. Faict. Hij ging lesgeven aan het college van Torhout (17/09/1865), en werd vanaf 1868 ondersecretaris en bewaarder van de relikwieën in het bisdom. In 1871 volgde hij Guido Gezelle op als redacteur van het tijdschrift Rond den Heerd. In 1874 was hij stichtend voorzitter van de Gilde van Sinte-Luitgaarde. In 1875 was hij ook betrokken bij de stichting van het Brugse Davidsfonds. Belangrijk was ook zijn betrokkenheid als bestuurslid en voorzitter van de Société Archéologique de Bruges, de voorloper van het Brugse Gruuthusemuseum. Hij was ook de auteur van historische werken en actief bij de organisatie van Brugse stoeten en processies. Vervolgens werd hij erekanunnik van de Brugse kathedraal (29/08/1884), pastoor in Pervijze (25/11/1889) en pastoor in Ieper (21/07/1897). Op 20 mei 1903 keerde hij naar Brugge terug als kanunnik van de Brugse kathedraal. Op 13 december 1910 werd hij diocesaan inspecteur van de bisschoppelijke colleges, en was ten slotte werkzaam als kanunnik-cantor (13/12/1911).
Links[odis], [wikipedia], [dbnl]
Relatie tot Gezellecorrespondent; medewerker en uitgever van Rond den Heerd; Gilde van Sinte-Luitgaarde; oud-leerling kleinseminarie Roeselare

Briefontvanger

NaamGezelle, Guido; Loquela; Spoker; Gonsalvo Megliori
Datums° Brugge, 01/05/1830 - ✝ Brugge, 27/11/1899
GeslachtMannelijk
Beroeppriester; leraar; onderpastoor; dichter; taalgeleerde; vertaler; publicist
BioGuido Gezelle werd geboren in Brugge. Na zijn collegejaren en priesterstudies (priesterwijding te Brugge op 10/06/1854), werd hij in 1854 leraar aan het kleinseminarie te Roeselare. Gezelle gaf er onder meer talen, begeleidde de vrij uitgebreide kolonie buitenlandse leerlingen, vooral Engelsen, en kreeg tijdens twee schooljaren (1857-1859) een opdracht als leraar in de poësis. In 1865 werd Gezelle onderpastoor van de St.-Walburgaparochie te Brugge. Naast zijn druk pastoraal werk was hij bijzonder actief in het katholieke ultramontaanse persoffensief tegen de secularisering van het openbare leven in België en als vulgarisator in het culturele weekblad Rond den Heerd. In 1872 werd Gezelle overgeplaatst naar de O.-L.-Vrouwparochie te Kortrijk. Gedragen door een sympathiserende vriendenkring werd hij er de gelegenheidsdichter bij uitstek. Gaandeweg keerde hij er ook terug naar zijn oorspronkelijke postromantische en religieus geïnspireerde interesse voor de volkstaal en de poëzie. De taalkundige studie resulteerde vooral in een lexicografische verzameling van niet opgetekende woorden uit de volkstaal (Gezelles ‘Woordentas’ en het tijdschrift Loquela, vanaf 1881), waarmee ook hij het Zuid-Nederlands verdedigde binnen de ontwikkeling van de gestandaardiseerde Nederlandse cultuurtaal. Die filologische bedrijvigheid leidde bij Gezelle uiteindelijk ook tot een vernieuwde aandacht voor zijn eigen creatief werk, zowel vertaling (Longfellows Hiawatha) als oorspronkelijke poëzie. In 1889 werd hij directeur van een kleine Franse zustergemeenschap die zich in Kortrijk vestigde. Hij was een tijdje ambteloos. Dit liet hem toe zich op zijn schrijf- en studiewerk te concentreren. Het resultaat was o. m. de publicatie van twee poëziebundels, Tijdkrans (1893) en Rijmsnoer (1897), die, vooral in het laatste geval, qua vormgeving en originaliteit superieur van gehalte zijn. Om die authentieke en originele lyriek werd hij door H. Verriest, P. de Mont en vooral door Van Nu en Straks als een voorloper van de moderne Nederlandse poëzie beschouwd. Ook later eerden Nederlandse dichters, zoals Paul van Ostaijen en recenter, Christine D’haen, Gezelle als de meest creatieve en vernieuwende Nederlandse dichter in Vlaanderen. In 1899 werd Gezelle naar Brugge teruggeroepen om zich te wijden aan de vertaling van een theologisch werk van zijn bisschop (Waffelaerts Meditationes Theologicae). Hij verbleef nu in het Engels Klooster van Kanonikessen, waar hij echter vrij vlug en onverwachts stierf op 27 november 1899. Hij liet nog een verzameling uitzonderlijke gedichten na die in 1901 postuum als zijn Laatste Verzen werden gepubliceerd.
Links[odis], [wikipedia], [dbnl]

Plaats van verzending

NaamBrugge
GemeenteBrugge

Naam - persoon

NaamDelebecque, Ludovicus Josephus
Datums° leper, 07/12/1796 - ✝ Gent, 02/10/1864
GeslachtMannelijk
Beroepleraar; secretaris; bisschop
BioLouis-Joseph Delebecque werd geboren te Ieper op 07/12/1796. In 1831 werd hij leraar theologie aan het grootseminarie te Brugge. In 1833 werd hij secretaris van Mgr. Boussen, die in 1834 bisschop zou worden van het heropgerichte bisdom Brugge. In september 1933 werd hij president van het Brugse grootseminarie. Op 13/09/1838 werd hij benoemd tot 21e bisschop van Gent. Hij moedigde de zondagscholen aan en verlichtte de voedeltekorten ingevolge de mislukte aardappeloogst in 1846-1848. In 1839 stichtte hij een normaalchool te Sint-Niklaas, en tussen 1839 en 1862 acht dioscesane scholen in Oost-Vlaanderen. Hij was gekend om zijn ultramontanisme en conservatisme. Zo verbood hij in 1839 de geestelijken van zijn bisdom zich in te laten met de ideeën van Hugues-Félicité Robert de Lamennais, raakte hij betrokken in pogingen om de leerstoel filosofie van de KULeuven te hervormen, en verwekte hij in september 1856 consternatie met een herderlijke brief waarin hij studeren aan de Gentse universiteit afraadde, vanwege het niet-katholieke academische klimaat, en waarschuwde voor het seculiere ethos in het middelbare onderwijs. Hij steunde de pauselijke afkondiging van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis in 1854, en herintroduceerde de Sint-Pieterspenning in zijn bisdom in 1859. Hij stierf te Gent op 2 oktober 1864.
Links[odis], [wikipedia]
BronnenB. De Leeuw, P. De Wilde, K. Verbeke, e.a., De briefwisseling van Guido Gezelle met de Engelsen. 1854-1899. Gent: Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1991, dl.III
NaamDuclos, Adolf Juliaan
Datums° Brugge, 30/08/1841 - ✝ Brugge, 06/03/1925
GeslachtMannelijk
Beroeppriester; pastoor; kanunnik, ere-kanunnik, leraar; historicus; auteur, redacteur; diocesaan inspecteur
BioAdolf Duclos, zoon van Desiderius Duclos, apotheker en een van de stichters van de katholieke partij in 1860, en Hortencia Bogaert, wier vader en grootvader de stichters waren van de 'Gazette van Brugge', werd geboren in de Kuipersstraat te Brugge. Hij liep school in het atheneum te Brugge, het college te Ieper en het Brugse Sint-Lodewijkscollege. In oktober 1860 ging hij naar het kleinseminarie in Roeselare (filosofie 1861), en volgde een jaar later een priesteropleiding aan het grootseminarie in Brugge. Daar ontmoette hij Guido Gezelle. Hij ontving zijn priesterwijding te Brugge op 10/06/1865 van Mgr. Faict. Hij ging lesgeven aan het college van Torhout (17/09/1865), en werd vanaf 1868 ondersecretaris en bewaarder van de relikwieën in het bisdom. In 1871 volgde hij Guido Gezelle op als redacteur van het tijdschrift Rond den Heerd. In 1874 was hij stichtend voorzitter van de Gilde van Sinte-Luitgaarde. In 1875 was hij ook betrokken bij de stichting van het Brugse Davidsfonds. Belangrijk was ook zijn betrokkenheid als bestuurslid en voorzitter van de Société Archéologique de Bruges, de voorloper van het Brugse Gruuthusemuseum. Hij was ook de auteur van historische werken en actief bij de organisatie van Brugse stoeten en processies. Vervolgens werd hij erekanunnik van de Brugse kathedraal (29/08/1884), pastoor in Pervijze (25/11/1889) en pastoor in Ieper (21/07/1897). Op 20 mei 1903 keerde hij naar Brugge terug als kanunnik van de Brugse kathedraal. Op 13 december 1910 werd hij diocesaan inspecteur van de bisschoppelijke colleges, en was ten slotte werkzaam als kanunnik-cantor (13/12/1911).
Links[odis], [wikipedia], [dbnl]
Relatie tot Gezellecorrespondent; medewerker en uitgever van Rond den Heerd; Gilde van Sinte-Luitgaarde; oud-leerling kleinseminarie Roeselare
NaamVan Doorne, Hendrik Karel Evarist; Poucke; H. Jansseune, H. Godschalck en H.K.E.v.D.v.P.
Datums° Poeke, 16/04/1841 - ✝ Poeke, 14/09/1914
GeslachtMannelijk
Beroeppriester; missionaris
VerblijfplaatsEngeland
BioHendrik Van Doorne maakte voor het eerst kennis met Gezelle toen hij in 1854 het pensionaat van het kleinseminarie te Roeselare begon. Gezelle ontfermde zich als surveillant over de dertienjarige die veel heimwee had naar huis en gaf hem de bijnaam 'Poeke', naar zijn thuisdorp. Hij had ook een goede relatie met Van Doornes familie, die hij verschillende keren thuis bezocht. Gezelle is nooit klasleraar geweest van Van Doorne, wel gaf hij hem les in Vlaams en Engels. Toch zijn bijzonder veel gedichten in verband te brengen met die leerling. De meeste werden door Van Doorne verzameld of zijn door Gezelle in zijn album geschreven. Slechts enkele daarvan zijn persoonlijk aan Van Doorne opgedragen, b.v. ‘k Hoore tuitend’ hoornen (augustus 1860). Niet toevallig dateren die gedichten hoofdzakelijk uit de zomer van 1860. Toen Gezelle daarna naar Brugge vertrok, volgde Van Doorne hem naar het Engels College en later het Engels Seminarie te Brugge. In augustus 1865 werd hij priester gewijd en een jaar later vertrok hij naar Engeland. Daar bleef hij ruim 30 jaar werkzaam. Hij was werkzaam te West Cowes, eiland Wight (1866), St. Joseph's, Southampton (1868) en Christ Church, ten westen van Lymington (november 1871), waar hij in contact kwam met de familie Weld. In mei 1873 werd hij directeur van het klooster te Roehampton (Londen) en in juni 1874 onderpastoor te Camber-well (Surrey). Op 01/06/1881 werd hij pastoor te Brixton. In februari 1901 nam hij ontslag en verbleef voor onbepaalde tijd op Lulworth Castle (Dorset) bij de familie Weld. Rond 1902 ging hij terug naar het ouderlijke erf te Poeke, waar hij in 1914 overleed. Vandoorne had een zekere literaire aanleg en Gezelle zag in hem “een nieuwen schoonen dichter”. Hij hielp Verriest bij het voorbereiden van Gedichten, gezangen en gebeden (1862) en zou ook aan Rond den Heerd meewerken. Behalve een roman schreef hij ook een niet afgewerkt Gedenkboek met zijn herinneringen aan Gezelle te Roeselare.
Relatie tot Gezellecorrespondent; oud-leerling kleinseminarie Roeselare; lid van Gezelles confraternity; gelegenehidsgedichten; lid van de Gilde van Sinte-Luitgaarde; medewerker Rond den Heerd
BronnenB. De Leeuw, P. De Wilde, K. Verbeke, e.a., De briefwisseling van Guido Gezelle met de Engelsen. 1854-1899. Gent: Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1991, dl.III ; http://www.gezelle.be; Arnold Strobbe, Hendrik Van Doorne, een leven in en uit de schaduw van Gezelle. [Loppem]: Guido Gezellekring, 2017
Naamvan Susteren, Hendrik Jozef
Datums° Amsterdam, 22/07/1668 - ✝ Brugge, 24/02/1742
GeslachtMannelijk
Beroepbisschop
VerblijfplaatsNederland
BioHendrik Jozef van Susteren was de veertiende bisschop van Brugge. Hij speelde een cruciale rol in het herstel en de reorganisatie van het bisdom na de Spaanse Successieoorlog. Van Nederlandse afkomst en behorend tot een katholieke patriciërsfamilie, werd hij in 1716 benoemd tot bisschop. Tijdens zijn episcopaat herstelde hij het pauselijke gezag, richtte hij een seminarie op, verbeterde hij de priesteropleiding en voerde hij talrijke hervormingen door. Hij had bovendien een sterke sociale betrokkenheid, ijverde voor armenzorg en analfabetismebestrijding.
Links[wikipedia]
NaamFallot de Beaumont, Etienne
Datums° Avignon, 01/04/1750 - ✝ Parijs, 26/10/1835
GeslachtMannelijk
Beroeppriester; bisschop
VerblijfplaatsFrankrijk; Italië
BioEtienne Fallot de Beaumont was een Franse priester en sinds 1786 bisschop van Vaison. Tussen 1802 en 1807 was hij bisschop van Gent, waar hij bijzonder ijverde voor de armen- en ziekenzorg, en steun verleende aan de Zusters van Liefde van Jezus en Maria en aan de Broeders van Liefde. Hij heropende het door de Franse overheid gesloten bisschoppelijk seminarie en stichtte het Kleinseminarie van Roeselare. Nadien werd hij nog bisschop van Piacenza en van Bourges.
Links[odis], [wikipedia]
NaamTriest, Antonius
Datums° Beveren-Waas, 1577 - ✝ Gent, 28/05/1657
GeslachtMannelijk
Beroepbisschop
BioAntonius Triest was achtereenvolgens bisschop van Brugge (1616-1620) en van Gent (1620-1657). In Gent bouwde hij een nieuw bisschoppelijk seminarie, maar liet hij ook de kathedraal verfraaien met een beiaard, een orgel, schilder- en beeldhouwwerk.
Links[wikipedia]
NaamJansenius, Cornelius; Jansen, Cornelis
Datums° Hulst, 1510 - ✝ Gent, 13/04/1576
GeslachtMannelijk
Beroeptheoloog; bisschop
BioCornelius Jansenius was de eerste bisschop van Gent, een functie die hij bekleedde tussen 1568 en 1576. Hij had kunsten en theologie gestudeerd aan de universiteit van Leuven en was doctor in de theologie. Van zijn hand zijn diverse theologische geschriften.
Links[odis], [wikipedia]
Naamde Wavrans, Félix Joseph Hubert
Datums° Doornik, 09/08/1715 - ✝ Brussel, 27/10/1784
GeslachtMannelijk
Beroepbisschop
BioFélix Joseph Hubert de Wavrans was van 1762 tot 1784 bisschop van Ieper. Daarvoor had hij in Leuven gestudeerd, en was hij kanunnik en aartsdiaken in Doornik geweest.
Links[wikipedia]
NaamRiethovius, Martinus; Bouwens, Maarten
Datums° Walik (Riethoven), 1511 - ✝ Sint-Omaars, 09/10/1583
GeslachtMannelijk
Beroepbisschop
BioMartinus Riethovius was van 1561 tot 1583 bisschop van Ieper. Hij werd geboren als Maarten Bouwens, maar hij noemde zichzelf naar zijn geboorteplaats. Na zijn studies filosofie en theologie in Leuven, waar hij ook doctor in de theologie werd, werd hij tot bisschop van Ieper benoemd. In 1568 moest hij de graaf van Egmont meedelen dat de hertog van Alva hem ter dood had veroordeeld. Daarbij moest hij tevens optreden als diens biechtvader. In 1583 kreeg hij de pest, waaraan hij overleed.
Links[wikipedia]
Naamde Choiseul du Plessis-Praslin, Gilbert
Datums° 1613 - ✝ Doornik, 31/12/1689
GeslachtMannelijk
Beroepbisschop
VerblijfplaatsFrankrijk
BioGilbert de Choiseul du Plessis-Praslin was een 17e-eeuwse Franse geestelijke die bisschop van Comminges (1644-1669) en Doornik (1669-1689) was.
Links[wikipedia]
NaamBoonen, Jacobus
Datums° Antwerpen, 11/10/1573 - ✝ Brussel, 30/06/1655
GeslachtMannelijk
Beroepbisschop; aartsbisschop
BioJacobus Boonen was bisschop van Gent (1617-1620) en aartsbisschop van Mechelen (1621-1655). Onder Albrecht en Isabella was hij ook politiek actief. Zo was hij geestelijk raadgever van de grote raad en lid van de Raad van State en van de Regentieraad. De dichtbundel ‘Altaergeheimenissen’ (1645) van Joost van den Vondel was aan hem opgedragen.
Links[odis], [wikipedia]
Naamde Francken-Sierstorpff, Peter Josef; de Francken-Sierstorff, Peter Josef
Datums° 1667 - ✝ Antwerpen, 19/10/1727
GeslachtMannelijk
Beroepkanunnik; bisschop
VerblijfplaatsDuitsland
BioPeter Josef de Francken-Sierstorpff was bisschop van Antwerpen tussen 1711 en 1727. Daarvoor was hij kanunnik geweest in de kathedraal van Keulen, en voorzitter van het Sint-Laurentiuscollege van de universiteit aldaar.
Links[wikipedia]
NaamGiry, François; Père Giry
Datums° Parijs, 15/09/1635 - ✝ 20/11/1688
GeslachtMannelijk
Beroeppriester; auteur
VerblijfplaatsFrankrijk
BioFrançois Giry was een Franse 17e-eeuwse priester en auteur van onder meer heiligenlevens.

Naam - plaats

NaamBrugge
GemeenteBrugge
NaamBrussel
GemeenteBrussel
NaamDiksmuide
GemeenteDiksmuide
NaamEvergem
GemeenteEvergem
NaamIeper
GemeenteIeper
NaamLeuven
GemeenteLeuven
NaamMechelen
GemeenteMechelen
NaamBoulogne-sur-Mer
NaamParijs
NaamUtrecht
NaamDoornik
NaamArras
NaamKamerijk
NaamThérouanne

Titel - werk van Guido Gezelle

TitelRond den Heerd. Een leer-en leesblad voor alle lieden.
Links[gezelle.be]

Titel - ander werk

TitelOfficia propria sanctorum ecclesiae cathedralis S. Donatiani ac dioecesis Brugensis, redacta ad normam breviarii romani ex decreto sacro-sancti Concilii Tridentini restituti, & summorum pontificum Pii V. Clementis VIII. et Urbani VIII. auctoritate recogniti
AuteurHenri-Joseph van Susteren
Datum1726
PlaatsBrugge
UitgeverJacobus Beernaerts
GGB(H.F. 37)
TitelOfficia propria sanctorum ecclesiae cathedralis, civitatis et dioecesis Gandavensis
AuteurJozef Delebecque
Datum1846
PlaatsGent
UitgeverPoelman - De Pape
TitelOfficia propria sanctorvm ecclesiæ cathedralis Gandavensis redacta ad forman breviarij Romani auctoritate pontificum recogniti
AuteurAntonius Triest
Datum1640
PlaatsGent
UitgeverSeruatij Manilij
TitelOfficia propria sanctorum dioecesis Iprensis
AuteurFelix Josephus Hubertus de Wavrans
Datum1776
PlaatsIeper
UitgeverThomas Franciscus Walwein
TitelProprium sanctorum cathedralis ecclesiae S. Bavonis et dioecesis Gandavensis
AuteurStephanus Andreas Franciscus Fallot de Beaumont
Datum1805
PlaatsGent
UitgeverBernard Poelman
TitelOfficia propria sanctorum insignis ecclesiae cathedralis et dioecesis Morino-Boloniensis
AuteurFrançois-Joseph de Partz de Pressy
Datum1756
PlaatsBoulogne
UitgeverCharles Battut
TitelOfficia propria antiquissimae ecclesiae cathedralis et dioecesis Tornacensis.
AuteurFrançois-Joseph Hirn
Datum1805
PlaatsMons
UitgeverAntoine Monjot
TitelOfficia propria sanctorvm ecclesiæ metropolitanæ Mechliniensis redacta ad formam breviarii Romani Clementis VIII. & Vrbani VIII. auctoritate recogniti
AuteurJacobus Boonen
Datum1635
PlaatsAntwerpen
UitgeverBalthasar Moretus
TitelOfficia propria sanctorvm ecclesiæ metropolitanæ Mechliniensis redacta ad formam breviarii Romani Clementis VIII. & Vrbani VIII. auctoritate recogniti
AuteurJacobus Boonen
Datum1673
PlaatsMechelen
UitgeverGisbert Lints
TitelOfficia propria antiquissimae at celeberrimae cathedralis ecclesiae et dioccesis Tornacensis
AuteurGilbert De Choiseul du Plessis-Praslin
Datum1676
PlaatsRijsel
UitgeverNicolas de Rache
GGB(E 189)
TitelOfficia propria sanctorum ecclesiae cathedralis, et dioecesios Antverpiensis, redacta ad formam Breviarii Romani Clementis VIII. & Urbani VIII. auctoritate recogniti
AuteurPeter Josef de Francken-Sierstorpff
Datum1712
PlaatsAntwerpen
UitgeverPlantijn
TitelLiber ecclesiae Gandauensis ritus, formulas, atq[ue] succinctas quasda[m] instructiones continens, ad Dei sacrame[n]torum adminstrationem, & ad aquę salisq[ue] benedictionem atq[ue] puerperarum purificationem spectantes
AuteurCornelius Jansenius
Datum1576
PlaatsGent
UitgeverPetrus Clericus

Indextermen

Briefontvanger

Gezelle, Guido

Briefschrijver

Duclos, Adolf Juliaan

Correspondenten - personen

Duclos, Adolf Juliaan
Gezelle, Guido

Naam - persoon

Delebecque, Ludovicus Josephus
Duclos, Adolf Juliaan
Van Doorne, Hendrik Karel Evarist
van Susteren, Hendrik Jozef
Fallot de Beaumont, Etienne
Triest, Antonius
Jansenius, Cornelius
de Wavrans, Félix Joseph Hubert
Riethovius, Martinus
de Choiseul du Plessis-Praslin, Gilbert
Boonen, Jacobus
de Francken-Sierstorpff, Peter Josef
Giry, François

Naam - plaats

Brugge
Brussel
Diksmuide
Evergem
Ieper
Leuven
Mechelen
Boulogne-sur-Mer
Parijs
Utrecht
Doornik
Arras
Kamerijk
Thérouanne

Plaats van verzending

Brugge

Titel - ander werk

Officia propria sanctorum ecclesiae cathedralis S. Donatiani ac dioecesis Brugensis, redacta ad normam breviarii romani ex decreto sacro-sancti Concilii Tridentini restituti, & summorum pontificum Pii V. Clementis VIII. et Urbani VIII. auctoritate recogniti
Officia propria sanctorum ecclesiae cathedralis, civitatis et dioecesis Gandavensis
Officia propria sanctorvm ecclesiæ cathedralis Gandavensis redacta ad forman breviarij Romani auctoritate pontificum recogniti
Officia propria sanctorum dioecesis Iprensis
Proprium sanctorum cathedralis ecclesiae S. Bavonis et dioecesis Gandavensis
Officia propria sanctorum insignis ecclesiae cathedralis et dioecesis Morino-Boloniensis
Officia propria antiquissimae ecclesiae cathedralis et dioecesis Tornacensis.
Officia propria sanctorvm ecclesiæ metropolitanæ Mechliniensis redacta ad formam breviarii Romani Clementis VIII. & Vrbani VIII. auctoritate recogniti
Officia propria sanctorvm ecclesiæ metropolitanæ Mechliniensis redacta ad formam breviarii Romani Clementis VIII. & Vrbani VIII. auctoritate recogniti
Officia propria antiquissimae at celeberrimae cathedralis ecclesiae et dioccesis Tornacensis
Officia propria sanctorum ecclesiae cathedralis, et dioecesios Antverpiensis, redacta ad formam Breviarii Romani Clementis VIII. & Urbani VIII. auctoritate recogniti
Liber ecclesiae Gandauensis ritus, formulas, atq[ue] succinctas quasda[m] instructiones continens, ad Dei sacrame[n]torum adminstrationem, & ad aquę salisq[ue] benedictionem atq[ue] puerperarum purificationem spectantes

Titel - werk van Guido Gezelle

Rond den Heerd. Een leer-en leesblad voor alle lieden.

Titel01/08/1869, Brugge, Adolf Juliaan Duclos aan [Guido Gezelle]
EditeurKoen Calis; Publicatie; Liesbeth Langouche (research); Marc Carlier (research)
Wetenschappelijke leidingEls Depuydt
Partners Openbare Bibliotheek Brugge (Guido Gezellearchief); Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren); Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Lage Landen (ISLN) (Piet Couttenier, Universiteit Antwerpen); Guido Gezellegenootschap
UitgeverGuido Gezellearchief, KANTL/CTB
Plaats van uitgaveBrugge, Gent
Publicatiedatum2025
Beschikbaarheid Teksten en afbeeldingen beschikbaar onder een Creative Commons Naamsvermelding - Niet Commercieel licentie.
DisclaimerDe editie van de Guido Gezellecorrespondentie is het resultaat van een samenwerkingsproject met vrijwilligers. De databank is in opbouw, aanvullingen en opmerkingen kunnen gemeld worden aan els.depuydt@brugge.be.
Meer informatie over het vrijwilligersproject is te vinden op gezelle.be.
CiterenKoen Calis; Publicatie; Liesbeth Langouche (research); Marc Carlier (research), Duclos Adolf Juliaan aan Gezelle Guido, Brugge (Brugge), 01/08/1869 . In: GezelleBrOn, Wetenschappelijke editie van de correspondentie van Guido Gezelle. 2025 Available from World Wide Web: link .
VerzenderDuclos, Adolf Juliaan
Ontvanger[Gezelle, Guido]
Verzendingsdatum01/08/1869
VerzendingsplaatsBrugge (Brugge)
AnnotatieLocatie origineel onbekend: brief is enkel in gepubliceerde vorm beschikbaar; briefversie van datering: sint Pieters banden A. D. 1869.
Gepubliceerd inBrieven XXXIV / door Adolf Duclos. - In: Rond den Heerd. - Jrg.4 (7 augustus 1869) nr.37, p.293-294
Fysieke bijzonderheden
Staat volledig
Bewaargegevens
Bewaarplaatslocatie origineel onbekend
ID Gezellearchieflocatie origineel onbekend
Bibliotheekrecordhttps://brugge.bibliotheek.be/detail/?itemid=|library/v/obbrugge/gezelle|26932
Inhoud
IncipitEen mijner en uwer vrienden heeft mij, over
Tekstsoortbrief
TalenNederlands; Latijn
De tekst werd diplomatisch getranscribeerd, en aangevuld met een editoriale laag.
De oorspronkelijke tekst werd ongewijzigd getranscribeerd; alleen typografische regeleindes en afbrekingstekens, en niet-betekenisvolle witruimte werden genormaliseerd.
Auteursingrepen in de tekst (toevoegingen, schrappingen), en latere redactie-ingrepen (schrappingen, toevoegingen, taalkundige notities) door de lezer werden overgenomen en expliciet gemarkeerd.
Voor een aantal tekstfenomenen werden naast de oorspronkelijke vorm ook editeursingrepen opgenomen in de transcriptie: oplossingen voor niet-gangbare afkortingen en correcties voor manifeste fouten. Daarnaast bevat de transcriptie editeursingrepen ter verbetering van de leesbaarheid (toevoegingen, reconstructies) of ter motivering van transcriptie-beslissingen (aanduiding van onzekere lezingen, weglating van onleesbare tekst). Alle editeursingrepen worden expliciet gemarkeerd.