Een uwer Lezers die Zondag voorlaatst gezien heeft in R. d. H. bl. 202 dat in 1491 voor de eerste maal de kruisprocessie gedregen wierd binnen der stede van Brugge, te weten 's Maandags te sint Jelijns, 's Dijsendags te sint Jacobs huize, bij de sinte Katheline poorte en 's Woensdags ten Broeders Predikaren, heeft mij een woord uitleg gevraagd dat ik hem beloofd hebbe te zullen geven en dat rond onzen lieven Heerd.
Iedereen weet wat sint Jelijns is, “ten Dulhuuze”, zoo men zei, nu 't gesticht van den zeer eerweerden Heere Kaneunik Maes. De broeders Predikaren zijn nog bekend om de poorte van hunne kerke, aan de Predikeren brugge, dit schoon overblijfsel van onze bouwkunste uit de jaren 1300, dat ongelukkiglijk in zoo eenen ellendigen staat gebracht is door de revolutie en sedert dien nog vervallen is.
Maar sint Jacobs huis aan de Katheline poorte, dat is iets dat zoo algemeen niet bekend en is.
De Wollewevers van Brugge, zoo 't geweten is, dienden sint Jacob en sint Severijn als Patroonen. Hunne capelle was “Mijnheer sint Jacob” toegewijd en stond ten uitkomen van de Vischpaanstrate, de Katheline strate en de veste. De ingang van de capelle kwam in de vischpaanstrate en de ambachtshuizen, ook Godshuizen voor vreemdelingen die in stad kwamen al de Katheline poorte, stonden langs de veste, te beginnen tegen 't sanctuarie van de cappelle. Aldus kan elk end een zien op Marc Gheeraerds plan van brugge, gemaakt in 1562.
Dit is de sint Jacobs capelle waar de kruisprocessie in 1491 voor de eerste maal, op Kruisdijsendag naartoe trok.
De Wollewevers hebben hunne capelle verlaten, 'k en weet niet juiste wanneer noch waarom, en zijn hunne diensten komen doen in onze lieve Vrouwe, in Sint Fiacre's capelle 't west deel van het tegenwoordig westerportaal, waar in 1517 de graniers, dat is de koornbijters, koornmeters en koorndragers nog dienst deden.