Welkom bij de digitale editie van Gezelles correspondentie

Dagelijks vielen er bij Gezelle brieven in de bus: van familie en vrienden, oud-leerlingen, letterkundigen, collega’s en missionarissen van over de hele wereld. Gezelle bewaarde zo’n 7000 stuks, gaande van 1854 tot 1899. Hij zelf schreef ook dagelijks brieven aan de contacten uit zijn netwerk.

De brieven zijn soms heel persoonlijk en intiem of net heel zakelijk. Ze bevatten een schat van informatie over de 19de eeuw en bieden een inkijk in het leven en werk van een van de belangrijkste Nederlandstalige auteurs.

De reusachtige Gezellecorrespondentie wordt bewaard in het Guido Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge. Sporadisch bevinden zich nog brieven bij privépersonen en andere bewaarinstellingen in binnen- en buitenland.

Het ultieme doel is een wetenschappelijke online teksteditie van de volledige Gezellecorrespondentie. Door de enorme omvang bieden we de brieven in deze editie aan via deelprojecten. Je kan nu al de brieven van de leraars van het Sint-Lodewijkscollege online lezen. Momenteel werken we aan de correspondentie met de leden van de KANTL.

Vier partners werken samen aan deze editie via een participatieproject: het Guido Gezellearchief (Openbare bibliotheek Brugge), de KANTL, de Universiteit Antwerpen en vrijwilligers van het Guido Gezellegenootschap. De groep vrijwilligers is ondertussen aangevuld met niet-leden.

Wens je ook als vrijwilliger mee te werken aan de editie, contacteer Els Depuydt els.depuydt@brugge.be.

Image 1

Quick Links

ga naar de editie
zoek in de editie
lees de handleiding