Bronbestanden

Deze on-line editie is afgeleid van één elektronisch bronbestand, dat is opgemaakt volgens de geldende standaarden voor elektronische tekstrepresentatie. Dit betekent dat het gecodeerd is als een XML document, volgens het TEI Lite opmaakmodel.
U kan het XML bestand oorlogsdagboek.xml (1.751 kB) en het bijhorende bestand met de TEI Lite DTD (99 kB) downloaden als afzonderlijke bestanden, of gecomprimeerd als één zip-bestand oorlogsdagboek.zip (666 kB).

Presentatie

Het XML bronbestand werd omgezet naar schermvriendelijke XHTML bestanden. Dat gebeurde door middel van XSLT 2.0 stylesheets, die met de Saxon 8.5.1 XSLT processor werden uitgevoerd.
Ook voor de schempresentatie werd gestreefd naar zo goed mogelijk gebruik van webstandaarden. De vormgeving van de XHTML bestanden op het scherm gebeurt door middel van CSS stylesheets. Voor In oorlogsnood. Virginie Lovelings dagboek 1914-1918 worden volgende CSS stylesheets gebruikt:
  • basic_loveling.css: basis-stylesheet die zorgt voor een lay-out waarin het navigatie-gedeelte rechts en de noten links worden gepresenteerd
  • basic_loveling_LR.css: basis-stylesheet die zorgt voor een lay-out waarin het navigatie-gedeelte links en de noten rechts worden gepresenteerd
  • loveling.css: stylesheet die zorgt voor meer geavanceerde visualiserings-aspecten, zoals afgeronde hoeken. Deze techniek werd overgenomen van Stu Nicholls' 'Krazy Korner' webartikel, met leerrijke voorbeelden op zijn website.
  • print.css: stylesheet die een printvriendelijke versie presenteert, wanneer u een pagina afdrukt of een afdrukvoorbeeld bekijkt
Hierbij moet worden opgemerkt dat oudere webbrowsers enkel de eerste CSS stylesheet te zien krijgen.
Voor bepaalde dynamische aspecten van de schermpresentatie wordt gebruik gemaakt van JavaScript. Bij het laden van een pagina worden volgende JavaScript bestanden opgeladen:
Lettergrootte: [-a] [standaard] [A+] Stijl: [L<-R][L- >R]

Kalender

1914
juli>>
ZoMaDiWoDoVrZa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
logo CTB