<Resultaat 1476 van 1935

>

AFDEEL. EW/LP=5861=

Den Heer Frank LATEUR,
"Lijsternest",
Ingooigem.

Geachte Heer,
Wij ontvingen in dank uw bestelkaart van 20 dezer.[1]
"VAN DE WOESTIJNE, Verhalen"[2] & "ROELANTS, Maria Danneels"[3] werden U reeds per afzonderlijke post gestuurd.
"VAN DE WOESTIJNE, Interludiën" is ons niet bekend. Gaat het hier soms om een nieuwe uitgave?[4] Het zou ons genoegen doen, konden wij van U nadere inlichtingen omtrent naam en adres van uitgever, datum van uitgave, enz[ovoort], ontvangen.
Met besten dank voor omgaand bericht op bijgaande kaart,[5] en inmiddels
hoogachtend.
N[aamloze Vennootschap] STANDAARD BOEKHANDEL.
Gent.
(handtekening)
Procuratiehouder
Bijl[age]: vermeld.

Annotations

[1] Deze kaart van Streuvels vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[2] Karel Van De Woestijne, Verhalen. Versierd met 4 droge-naald-etsen door J. Gorus. s.l. [Antwerpen], Standaard Boekhandel, 1944.
[3] Maurice Roelants, Maria Danneels, of, Het leven dat wij droomden. Brussel, Manteau; Rotterdam, Nijgh en Van Ditmar, s.d. [1942].
[4] Interludiën van Karel Van De Woestijne was in 1912-1914 in 2 delen verschenen in een uitgave van de uitgeverij Van Dishoeck te Bussum.
[5] Het antwoord van Streuvels ontbreekt.

Register

Naam - persoon

Roelants, Maurice (° Gent, 1895-12-19 - ✝ Sint-Martens-Lennik, 1966-04-25)

Aanvankelijk onderwijzer, later journalist en schrijver.

Roelants behoorde tot de groep van 't Fonteintje, daarna tot de redacties van Vandaag, Forum en het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Als schrijver was hij van betekenis doordat hij de modernistische psychologische roman in Vlaanderen introduceerde en afstand nam van de plattelandsromans van het realisme. Roelants legde in zijn romans alle nadruk op de karakteruitbeelding van de personen; zijn thema is de ziel van de mens. Zijn stijl is zeer verzorgd. Roelants schreef ook kritische beschouwingen over de Vlaamse literatuur.

Roelants, Maurice (° 1895 - ✝ 1966)

Gentse romanschrijver, dichter, journalist en criticus. Als echtgenoot van Madeleine van Hende werd hij een zwager van Karel van de Woestijne. Vooral in de Zwijnaardse periode van Van de Woestijne zagen de twee auteurs elkaar daardoor zeer geregeld.

Van de Woestijne, Karel (° Gent, 1878-03-10 - ✝ Zwijnaarde, 1929-08-24)

Vlaamse dichter, prozaschrijver, essayist en journalist.

Van de Woestijne was afkomstig uit de gegoede verfranste Gentse burgerij, volgde cursussen Germaanse filologie te Gent, maar ging in 1900, met zijn broer, de schilder Gustave, te Sint-Martens-Latem wonen. Van 1906 tot 1920 woonde hij in Brussel, waar hij correspondent werd van de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Hij was bovendien achtereenvolgens ambtenaar (1911-1920) aan het Ministerie van Kunsten en Wetenschappen en hoogleraar Nederlandse Literatuurgeschiedenis te Gent (1920-1929). Van de Woestijne maakte deel uit van de tweede generatie medewerkers aan Van Nu en Straks. Zijn oeuvre is neoromantisch en symbolistisch van aard, eerst overwegend sensualistisch, daarna ascetisch-mystiek. Naast poëzie publiceerde hij ook scheppend proza, literaire en kunstkritieken en journalistiek werk. Hij werd bekroond met de Staatsprijs voor de Vlaamse Letterkunde (1914) en de Staatsprijs voor de Vlaamse poëzie (1924). De Staatsprijs ter bekroning van een schrijversloopbaan werd hem in 1930 postuum toegekend.