De brieven in deze editie zijn gecodeerd als XML documenten (voor details over de tekstopmaak, zie Tekstcodering). Om deze collectie op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk te maken, werd een editie-interface gemaakt waarmee de brieven heel gericht kunnen worden doorzocht, en die de rijke informatie op een dynamische manier weergeeft in een webbrowser.
Voor deze bewerkingen op de XML bronteksten wordt gebruik gemaakt van enkele XML gerelateerde standaarden:
Wanneer bijvoorbeeld in de digitale editie wordt gezocht naar brieven waarin een bepaalde eigennaam voorkomt, wordt de zoekopdracht van de gebruiker omgezet naar een formele zoekexpressie in XQuery, die alle relevante brieven ophaalt. De XML resultaten van die zoekopdracht worden vervolgens via XSLT stylesheets omgezet naar een HTML weergave van het zoekoverzicht. Als de gebruiker daarna een brief aanklikt, wordt die brief opgehaald en wordt de XML codering omgevormd tot een HTML weergave.
Ook voor de presentatie in de webinterface (die overigens ook via XSLT stylesheets en XQuery scripts wordt gegenereerd) werd geopteerd voor een wetenschappelijk verantwoord gebruik van internationale presentatiestandaarden:
Al deze bewerkingen worden aangestuurd door de open source eXist XML database. Behalve een database-component waarmee XML documenten zeer efficiënt kunnen worden geïndexeerd voor geoptimaliseerde zoekopdrachten met XQuery, biedt het ook een omgeving om webapplicaties te ontwikkelen die volledig door XQuery worden aangestuurd. Zo kan via een specifiek XQuery script de webapplicatie worden geprogrammeerd om de juiste XML bronteksten op te halen of te doorzoeken in de database, en om te vormen naar het gewenste presentatieformaat. Omzetting naar XML en XHTML verloopt via de geïntegreerde XSLT processor Saxon; omzetting naar PDF verloopt via de geïntegreerde XSL-FO processor FOP.

Zoek / Exporteer

Zoek


Exporteer