Resultaat 1 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Weerde,
Eene van de zeldzame dingen die hier tot de eenzaamheid van mijn berg[1] toekomen, is eene goede boekbeoordeeling! De Uwe[2] heb ik met veel genoegen gelezen en hiermede dank ik om de achtzaamheid die gij mijn werk gegund hebt.
Ben U genegen en
groete hoogachtend
(handtekening Stijn Streuvels)
AMSTERDAM 19.X.05
Weerden Herman
Robbers
Wanningstraat 19
Amsterdam
 

Annotations

[1] In augustus 1904 begon men met de bouw van het Lijsternest, zoals Streuvels zijn huis op de 'kleikop' noemde. Zijn intrek op zijn 'berg' (25 juli 1905) betekende voor hem de start van zijn carrière als beroepsschrijver. Het uitzicht over de omgeving was een bron van inspiratie. Streuvels schreef hierover in Ingoyghem I: Wanneer is voor 't eerst het verlangen ontstaan om ergens op mijn eigen te gaan leven, in eenzaamheid, ver van de huidige omgeving? [...] Geleidelijk aan werd het ontwerp bebroed tot het vasten vorm kreeg: een landelijke woning, ergens op een heuvel. [...] Eindelijk had ik iets ontdekt dat aan alle vereischten voldeed, met 't vooruitzicht van de mogelijkheid den grond te kunnen kopen. Het was een onnuttige klijtkop, een soort terp of tumulus, die ongebruikt lag, waar niets op groeide tenzij wild gewas en bramen, maar voordeelig gelegen langs de groote baan, dicht bij het dorp en van waar men een heerlijk zicht had over de streek, van oost naar west. Ingoyghem 1904-1914, p. 8-9
[2] In De Kroniek: Een algemeen weekblad van 7 oktober 1905 (p. 318-319) besprak Robbers Openlucht van Stijn Streuvels, verschenen in juli 1905 bij de Rotterdamse uitgever Meindert Boogaerdt Jr.: Er is, nu al 'n jaar-of-wat, in Streuvels' proza iets heel bizonders, iets kostelijks en fijns aan 't groeien, wat zijn vroegere mooie werk, jong en uitbundig als 't was, nog moest ontberen. Oppervlakkig beschouwd — vluchtig doorgelezen — zal 't misschien schijnen alsof hij zich niet zooveel moeite meer geeft, alsof hij tegenwoordig maar leuk, langs z'n neus weg, vertelt. [...] Streuvels moet men dan ook niet vluchtig lezen, maar langzaam, keurig, proevend zin voor zin, en óver, en nog eens. Dan komt zijn gestalte zich heel anders af te lijnen, dan ervaart men dat hij misschien nóg doordringender is geworden, en een nog hartstochtlijker, maar tevens geduldiger, wijzer werkman, beheerscher van zijn vak: de kunst van schrijven. Toch vond Robbers dit niet het állermooiste werk van Streuvels. Hij schreef: In de bundels "Dorpsgeheimen," verleden jaar verschenen, werd nóg iets hogers bereikt. Desalniettemin vond hij de vijf verhalen in deze bundel van de machtige Vlaming niet minder dan vijf meesterstukjes.

Register

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Ingoyghem 1904-1914 (1951). [bio]
[Eerste druk], [Kortrijk], 't Leieschip, [1951], 83 + [I] p., 20 x 13,3 cm.
Streuvels, Stijn, Ingoyghem 1904-1914 (1951).
Druk
  • [Eerste druk], [Kortrijk], 't Leieschip, [1951], 83 + [I] p., 20 x 13,3 cm.
  • [Tweede druk], in: Volledig werk. Deel IV. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1973], p. 1269-1332.
Streuvels, Stijn, Openlucht (1905). [bundel]
[Eerste druk], Rotterdam, Meindert Boogaerdt, jun.; Brussel, De Vlaamsche Boekhandel Leo Krijn, 1905, [VIII] + 162 + [II] p., 19,8 x 13,8 cm.
Inhoud:
Streuvels, Stijn, Openlucht (1905).
Druk

Indextermen

Titel - tijdschriften en kranten

De Kroniek: een algemeen weekblad

Titel - werken van Streuvels

Ingoyghem 1904-1914
Openlucht