<Resultaat 172 van 2531

>

"DE SIKKEL", Karel Oomsstraat, 51

Waarde Heer Styn Streuvels,
De brief van Veen spijt me erg, en ik vrees dat de heer Mees zeer boos op me zal zijn, gelijk ik het op hem zou zijn als hij een of andere uitgave ondernam met een Vlaams uitgever buiten me om.[1] Doch als het nodig is leg ik er me bij neer, daar ik te zeer op deze uitgave gesteld ben. Als ik de heer Veen goed begrijp, zou hij alleen in Holland de boekhandel bewerken, en Mees enkel partikulieren. Doch Mees mag geen partikulieren bewerken, daar hij aangesloten is bij de Vereniging v[an de] boekhandel[2] en zelf ook alleen aan de boekhandel leveren mag.
Verder begrijpt u dat het voor de uitbating van mijn fonds in Holland verwarrend werkt, als niet alle boeken bij Mees te krijgen zijn.
Het "bericht voor de pers" waar Veen van spreekt[3] wordt in Vlaanderen natuurlik door mij verzonden, niet waar? En zeker [2]niet ná dat ev[en]t[uee]l Veen het zijne in Holland verzendt. Wanneer mag ik het verzenden? Ik leg u de tekst eerst voor, tenzij u hem zelf zou opstellen.[4]
Hierbij de brief van Veen terug.
Met beste groeten,
(handtekening Eugène De Bock)
Weet u dat Leo Marfurt, de artiest die deze uitgave versieren zal met initialen, de ex-helper is van de Pratere?[5] Is dat geen wonder toeval?
ANTWERPEN 19.II.1924
3
De Heer Styn Streuvels
"Lijsternest"
Ingoyghem
 

Annotations

[1] Cf. brief van Streuvels aan De Bock van 19 februari 1924.
Veen was de vaste uitgever bij wie Streuvels onder contract stond; de jubileumuitgave van Lenteleven verscheen dan ook in associatie tussen de drie uitgevers Veen, Mees en De Sikkel.
[2] Koninklijke Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels.
[3] In diezelfde brief van 18.02.1924 schreef de firma Veen: Uw bericht voor de pers, dat ik gaarne als uitgever van 'Lenteleven' de wereld inzend, zie ik dus tegemoet. Brief in Letterenhuis, S 935/B2/Veen
[4] Cf. verder de brief van De Bock aan Streuvels van 25 februari 1924.
[5] Leo Marfurt en Jules De Praetere hadden elkaar ontmoet in 1915, toen De Praetere belast werd met de reorganisatie van de 'Ecole centrale des Arts et Métiers' van Bazel, waar hij ook een reclame-atelier leidde en Marfurt als assistent in zijn ontwerpbureau in dienst nam. K. Scheerlinck en R. Lucas, Antwerpen geplakt, p. 29, p. 215-216

Register

Naam - persoon

De Praetere, Jules (° Ledeberg, 1879-01-21 - ✝ Basel [Zwitserland], 1947-05-03)

Schilder, drukker en ambachtsman.

Behoorde tot de zgn. 'Eerste Latemse groep'. De Praetere (die zijn werken veelal onder de naam 'Prater' signeerde) was geobsedeerd door de Engelse ontwerper, ambachtsman en dichter William Morris (+ 1896). Zo publiceerde hij, gedrukt op zijn eigen handpers en in beperkte oplage verschillende edities van Vlaamse literatoren (Lenteleven van Streuvels, Kerkhofblommen van Guido Gezelle, Verzen van Herman Teirlinck, Het Vaderhuis van Karel van de Woestijne etc.). De Praetere is vooral bekend voor zijn grondige hervormingen van het kunstambachtenonderwijs, zowel in het buitenland (Krefeld, Zürich, Bazel, Genève) als in Vlaanderen.

Marfurt, Leo (° Arau [Zwitserland], 1894-05-12 - ✝ Antwerpen, 1977-05-10)

Graficus, schilder.

Leo Marfurt was de zoon van een kunstambachtsman. Hij kreeg een basisopleiding aan de Ecole des Arts et Métiers van zijn geboortestad, waarna een stage volgde van vier jaar (1910-1915) in een litho-drukkerij. In 1915 arriveerde hij in Bazel, waar hij door Jules De Praetere werd opgemerkt en uitgekozen om assistent in diens ontwerpbureau te worden. In de lente van 1921 volgde hij De Praetere naar België, verbeef een tijdlang in het kasteel van Dilbeek, en verhuisde in 1922 naar Antwerpen, waar hij in contact kwam met de 'Lumière'-groep. In 1923 was hij een langdurige en vruchtbare samenwerking gestart met de tabaksfabrikant Vander Elst (voor wie hij meerdere malen de beroemde Miss Belga moderniseerde). Marfurt gaf gelegenheidslessen aan het in 1926 opgerichte Hoger Instituut voor Decoratieve Kunsten te Brussel. Ook in het Hoger Instituut voor Drukkunst dat was ingericht door het Plantin-genootschap te Antwerpen, trad hij op als docent reclame en affiche. In 1927 was hij mede-oprichter van het Brusselse reclameatelier Les Créations Publicitaires. Naast het ontwerpen van reclame-affiches illustreerde hij ook literaire werken van Jan Peeters, Frans Wittemans en Karel Van de Woestijne.

Mees, Constantinus Alting (° Djakarta, 1894-06-13 - ✝ 1978)

Nederlands uitgever en oriëntalist. Schoonzoon van Albert Verwey.

Mees studeerde letterkunde aan de Leidense Universiteit (1913-1921). Huwde in 1918 met Mea Verwey, dichteres en dochter van Albert. Startte in 1919 de uitgeverij C.A.Mees, waar Poëzie van Nine Van der Schaaf (1919) het proefdebuut was. Mees gaf vanaf 1922 vrijwel alle publicaties van Albert Verwey uit (in samenwerking met De Sikkel). In 1934 nam Mea de leiding zelf op zich als directrice. Constantinus gaf als oriëntalist en grammaticus lessen in Maleis (o.a. te Rotterdam). Hij ging herhaaldelijk op studiereis naar Noord-Afrika, Malaja en Indonesië.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Veen, Lodewijk Jacobus (° 1863-01-07 - ✝ 1919-09-20)

Nederlandse uitgever.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
Achtste druk, Jubileum-Uitgave, Antwerpen: De Sikkel; Amsterdam: L.J. Veen; Santpoort: C.A. Mees, 1924, 258 + [VI] p., 23,3 x 18,5 cm.
Extra info:
Met een portret van Stijn Streuvels door Jules Fonteyne (Maart 1924) en dat door Julius De Praetere (1902). Met een inleiding, Vijf en twintig jaar..., waarvan de eerste bladzijde in facsimile, door Stijn Streuvels. Gedateerd: Ingoyghem den 21 Maart 1924. Colofon: 'Van dit boek werden gedrukt vijftien exemplaren op Keizerlijk Japansch papier, genummerd van I tot XV; twintig exemplaren op Hollandsch Van Gelder, genummerd van XVI tot XXXV en drie honderd vijf en zestig op Alfa, genummerd van 36 tot 400.'
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk