<Resultaat 306 van 2531

>

"DE SIKKEL", ANTWERPEN
Karel Oomsstraat, 51 Telefoon 255,84

Waarde Heer Stijn Streuvels,
De 2 nummers van "Buiten" heb ik met dank ontvangen.[1] De fotos zijn zeer mooi, maar natuurlijk nog niet talrijk genoeg om een boek te vullen.[2] Misschien hoor ik van D[okte]r van den Bulcke hier nog wel nader over. De cliches van "Buiten" zullen waarschijnlijk niet te krijgen zijn; en als de administratie ze in bruikleen afstaat komt daar een guldens rekening bij, die de cliches duurder maakt dan nieuwe cliches hier.
Is het u mogelijk mij het adres te bezorgen van den beeldhouwer Lagae, die de buste van Gezelle gemaakt heeft?[3]
Ik leg dus 2 Hollandsche en 1 Japansch Lenteleven opzij.[4] Waarschijnlijk heb ik wel een liefhebber voor een Hollandsch exemplaar van uwe "Herinneringen".[5]
Met dank bij voorbaat en beste groeten
Uw d[ienst]w[illige]
(handtekening Eugène De Bock)
Den Heer Stijn Streuvels
't Lijsternest
Ingoyghem

P[ostscriptum] 2 April: Ik ontving de fotos van de heer v[an den] Bulcke[6] die echter
niet zeer goed zijn. Ik zend ze hem heden terug, met de 2 n[umme]rs van "Buiten".
Ik zal hier dus nog eens moeten naar uitzien.
BERCHEM 4.IV.1925
Den Heer Stijn Streuvels
't Lijsternest
Ingoyghem
 

Annotations

[1] Cf. brief van Streuvels aan De Bock van 28 maart 1925.
[2] De Bock had in de reeks Steden en Landschappen een deel over Veurne en Veurne-ambacht gepland. Op 28 maart 1925 stuurde Streuvels hem een exemplaar van het weekblad Buiten, dat over Veurne handelde.
[3] Jules Lagae boetseerde in 1894 een buste van Gezelle, die in 1902 te Kortrijk werd geplaatst. Na zijn huwelijk in 1888, vestigde Lagae zich eerst te Zaventem en daarna te Brussel. Hij woonde op het volgende adres: Michelangelolaan 8 - 1000 Brussel. Letterenhuis, L 1335/Documenten De laatste grote dag die hij mocht beleven was de inhuldiging van zijn Gezellemonument te Brugge in 1930.
[4] Cf. Streuvels' vraag in zijn brief aan De Bock van 28 maart 1925.
[5] Cf. Streuvels' vraag in zijn brief aan De Bock van 28 maart 1925.
[6] Dit zijn foto's van Veurne; cf. brief van Streuvels aan De Bock van 22 maart 1925 en De Bocks antwoord op 24 maart 1925.

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lagae, Jules (° Roeselare, 1862-03-15 - ✝ Brugge, 1931-06-01)

Beeldhouwer.

Kende als leerling aan het Klein Seminarie van Roeselare Albrecht Rodenbach. Hij volgde avondlessen aan de Academie te Roeselare. In 1881 was hij leerling aan de Academie te Brussel. Van 1888 tot 1892 verbleef hij in Italië. In Vlaamse kunstmiddens werd zijn 'Vlaamsch werk' geprezen en dit zeer uitdrukkelijk na het succes dat hij had geboekt met zijn monument voor de Argentijnse onafhankelijkheid te Buenos-Aires. Hij boetseerde in 1894 een buste van Gezelle, in Kortrijk geplaatst in 1902, en maakte in 1905 borstbeelden en een medaille van Guido Gezelle. Lagae kende Gezelle persoonlijk en had reeds in 1899 zowel een dodenmasker als een afgietsel van de handen van de dichter gemaakt. Hij was eveneens een vriend van Hugo Verriest, Streuvels' dorpsgenoot en toegewijde vriend. Lagae ontwierp verscheidene openbare monumenten. De laatste grote dag die hij mocht beleven was de inhuldiging van zijn Gezellemonument te Brugge in 1930. Hij stierf te Brugge, maar was woonachtig te Brussel. De waarde van Lagae ligt niet in zijn scheppend vermogen, maar in zijn bekwaamheid om levensecht en respectueus de menselijke gestalte te kunnen boetseren.

Lagae, Jules (° 1862 - ✝ 1931)

Beeldhouwer. Na zijn studies en een verblijf in Italië vestigde hij zich te Brussel, waar hij vooral als portrettist ruime bekendheid verwierf. Van zijn hand zijn o.a. borstbeelden van Guido Gezelle en Hugo Verriest. Hij beeldhouwde ook de standbeelden van Gezelle te Kortrijk en te Brugge, van Ledeganck te Eeklo en van Rodenbach te Roeselare. Gezelle vermeldde Lagae in 'Memento homo' uit de bundel Rijmsnoer, en droeg het gedicht 'In te speravi' aan hem op. Lagae vervaardigde bij Gezelles overlijden diens dodenmasker en maakte afgietsels van zijn handen.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Vandenbulcke, G. (= Dr. G.)

Dr. Woonachtig te Veurne.

Verdere gegevens over deze persoon werden niet gevonden.

Vandenbulcke, Godelieve

Verzorgde de tekeningen van Vertellingen van Tolstoï. Werkte bij Jules Fonteyne. Geen verdere biografische gegevens gevonden.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
Achtste druk, Jubileum-Uitgave, Antwerpen: De Sikkel; Amsterdam: L.J. Veen; Santpoort: C.A. Mees, 1924, 258 + [VI] p., 23,3 x 18,5 cm.
Extra info:
Met een portret van Stijn Streuvels door Jules Fonteyne (Maart 1924) en dat door Julius De Praetere (1902). Met een inleiding, Vijf en twintig jaar..., waarvan de eerste bladzijde in facsimile, door Stijn Streuvels. Gedateerd: Ingoyghem den 21 Maart 1924. Colofon: 'Van dit boek werden gedrukt vijftien exemplaren op Keizerlijk Japansch papier, genummerd van I tot XV; twintig exemplaren op Hollandsch Van Gelder, genummerd van XVI tot XXXV en drie honderd vijf en zestig op Alfa, genummerd van 36 tot 400.'
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

Gezelle, Guido
Lagae, Jules
Streuvels, Stijn
Vandenbulcke, G.
Vandenbulcke, Godelieve

Titel - tijdschriften en kranten

Buiten

Titel - werken van Streuvels

Herinneringen uit het verleden
Lenteleven