<Resultaat 318 van 2531

>

"DE SIKKEL", ANTWERPEN
Karel Oomsstraat, 51 Telefoon 255,84

Waarde Heer Stijn Streuvels,
Ik ontving uw brief van 25 Mei.[1]
"De Gouden Poort" waarover ik u schreef[2] is exclusief schoolboek en zal wel alleen in Vlaanderen worden verkocht.
Van het heruitgeven van de Volksvertelsels van Gezelle[3] zie ik natuurlijk, onder de door u aangehaalde omstandigheden,[4] af. Als het u belang inboezemt zal ik in mijn archief de stukken eens opzoeken, die daarover destijds gewisseld zijn. Het staat mij voor dat u mij destijds reeds geschreven hebt (of schreef u het aan den heer De Meyere, die de uitgave bezorgde?) dat het niet zeker was, dat al die vertelsels van Gezelle afkomstig waren.[5] Ik meen u ook van die beperkte uitgave een exemplaar te hebben gezonden.
Met de meeste hoogachting
(handtekening Eugène De Bock)
Den Heer Stijn Streuvels
't Lijsternest
Ingoyghem

ANTWERPEN 27.V.1925
Den Heer Stijn Streuvels
't Lijsternest
Ingoyghem
 

Annotations

[1] Cf. brief van Streuvels aan De Bock 25 mei 1925.
[2] J. Kuypers, De Gouden Poort. Bloemlezing ten dienste van middelbaar- en normaal onderwijs. Antwerpen, De Sikkel; Santpoort, C.A. Mees, 1925. Deel I: Inleiding tot de litteraire schoonheid; Deel II: Nieuwe Nederlandsche letteren.
Cf. brief van De Bock aan Streuvels van 23 mei 1925.
[3] Cf. brief van De Bock aan Streuvels van 23 mei 1925.
[4] Cf. brief van Streuvels aan De Bock van 25 mei 1925.
[5] De bedoelde brief vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven. Cf. wel verder de brief van Maurits De Meyer aan Stijn Streuvels van 8 december 1925.

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.