<Resultaat 330 van 2531

>

"DE SIKKEL", ANTWERPEN
Karel Oomsstraat, 51 Telefoon 255,84

Geachte Heer Styn Streuvels,
Ten gevolge van uw brief van 25 Mei j[ongst]l[eden][1] waarin u schreef dat het u geheel onmogelijk voorkwam mij ooit de toelating gegeven te hebben om de "Volksvertelsels" van Guido Gezelle[2] uit te geven en dat u "zou handelen alsof u ze niet gegeven had" heb ik van het bezorgen van een volksuitgave van deze "vertelsels" wel moeten afzien, wat ik u meedeelde.[3] Voor deze heruitgave had ik een afspraak met de heer M[aurits] de Meyer; daarom deelde ik hem dan ook mede dat wij er moesten van af zien.
Nu las ik in de dagbladen dat de volksuitgave toch verschijnen zal, en wel bij "De Standaard"[4] waarvan de heer M[aurits] de Meyer thans de bestuurder is...[5]
Moet ik me nu afvragen of u met uw weigerend antwoord van 25 Mei enkel bedoelde, dat u de toelating aan mij niet wilde geven? Ik hoop dat u zult begrijpen dat ik de zaak, ook tegenover de heer de Meyer, gaarne geheel in het reine zou trekken.
Voor eenig antwoord ben ik u bij voorbaat zeer dankbaar.[6]
Met de meeste hoogachting,
(handtekening Eugène De Bock)
ANTWERPEN 11.VIII.1925
De Heer Styn Streuvels,
Letterkundige,
"Lijsternest"
INGOYGHEM
 

Annotations

[1] Cf. brief van Streuvels aan De Bock van 25 mei 1925.
[2] Vlaamsche volksvertelsels, opgeteekend door G. Gezelle. Voor 't eerst in boekvorm uitgegeven door M. De Meyer. Met tekeningen van G. Verdickt. Antwerpen, De Sikkel; Amsterdam, E. Querido, s.d. [1920].
[3] De Bock deed deze mededeling in zijn brief aan Streuvels van 27 mei 1925.
[4] Titelbeschrijving van deze nieuwe uitgave: Vlaamsche volksvertelsels, opgeteekend door G. Gezelle. [Uitgegeven door M. De Meyer. Met gekleurde omslag en teekeningen door K. Rosseeuw]. Brussel en Antwerpen, Standaard Boekhandel, 1925.
[5] Standaard Uitgeverij/Standaard Boekhandel. Aanvankelijk was de Standaard - afdeling Boekhandel gewoon een onderdeel van het dagblad De Standaard. Op 14 juli 1924 werd de Standaard Boekhandel als gevolg van zijn bloeiende bezigheid een Naamloze Vennootschap. Behalve een uitgeverij was het ook een boekhandelketen. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Letterenhuis, Agrippa/Standaard Uitgeverij/Historiek
[6] Cf. antwoord van Streuvels in zijn brief aan De Bock van 12 augustus 1925.

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

Indextermen

Naam - persoon

De Meyer, Maurits
Gezelle, Guido
Streuvels, Stijn

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

Titel - andere werken

Vlaamsche volksvertelsels

Titel - tijdschriften en kranten

De Standaard