<Resultaat 476 van 2531

>

Hooggeachte Heer,
Mag ik u vriendelijk verzoeken per omgaande het bedrag van fr[ank] 56,-, betaling van de helft van den inteekenprijs op den Nederlandschen Taalgids van Const[ant Hubert] Peeters,[1] te willen storten op mijn postcheckrekening Eug[ène] de Bock 17345? Heb ik over vier dagen geen bericht van deze storting dan zal ik zoo vrij zijn u door de post een kwijtschrift van 56 fr[ank] + de inningskosten, zijnde 0,60 fr[ank] te laten aanbieden. Mag ik u verzoeken het geld dan te willen gereed leggen?[2]
De tweede aflevering ligt gereed ter verzending.[3]
Met dank bij voorbaat en de meeste hoogachting,
"DE SIKKEL"
Kruishofstraat 223
ANTWERPEN
Betaald den
8 juli '27.

Annotations

[1] Constant H. Peeters, Nederlandsche taalgids. Woordenboek van Belgicismen met verklaring en opgave van de overeenkomstige woorden en uitdrukkingen in het algemeen Nederlandsch. Met een inleidend woord van J. Vercoullie. Antwerpen, De Sikkel; [Santpoort, C.A. Mees], 1930.
[2] Streuvels betaalde op 8 juli 1927, wat het mogelijk maakt de brief te dateren in juli 1927.
[3] Nederlandsche taalgids verscheen vanaf 1927 in afleveringen bij De Sikkel. In totaal waren er 16 afleveringen. Er kwam een tweede uitgave in 1934.

Register

Naam - persoon

De Bock, Eugène (° Borgerhout, 1889-04-23 - ✝ Schoten, 1981-07-22)

Uitgever.

Was de zoon van een onderwijzer. De Bock studeerde aan het Antwerpse atheneum, werkte van 1907 tot 1912 op een handelskantoor, van 1912 tot het eind van de oorlog op de Antwerpse Stadsbibliotheek en was sedert 1919 als uitgever werkzaam. Op het atheneum was De Bock redacteur van De Goedendag; vanwege een artikel over de verfransing van het onderwijs werd hij in 1907 van de school verwijderd. Jeugdvrienden waren Antoon Jacob, Leo Picard en Herman Vos. Het flamingantische Antwerpse milieu waarin De Bock aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog verkeerde, staat getekend in zijn sleutelroman Jeugd in de Stad (1918). De Bock, die in de turnbeweging actief was en in 1910 in Albert Verweys tijdschrift De Beweging opstellen over gymnastiek publiceerde, debuteerde in 1912 met een rehabiliterend boek over Hendrik Conscience, wiens eeuwfeest dat jaar te Antwerpen gevierd werd met een grootse tentoonstelling, waarin De Bock een belangrijk aandeel had. In 1913 richtte hij met Jacob, August Borms en anderen de Vereeniging voor Beschaafde Nederlandsche Uitspraak op, waarvan Jacob voorzitter en De Bock secretaris werd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij Antwerps correspondent van De Vlaamsche Post (Picard, Gent) en Het Vaderland (Den Haag); in 1918 was hij redactiesecretaris van het gematigd-activistische tijdschrift De Stroom. Om zijn activistische overtuiging werd hij na de oorlog uit de gemeentelijke dienst verwijderd. In 1919 startte De Bock met wat zijn levenswerk zou worden: de uitgeverij De Sikkel. In 1920 stichtte hij met Vos en andere uit het activisme komende jongeren het tijdschrift Ruimte (1920-1921), dat door hem werd uitgegeven. In 1929 was hij medestichter van de Vereniging ter bevordering van het Vlaamse Boekwezen. De Bock, die als uitgever engagement paarde aan eruditie en goede smaak, was zelf een belangrijk kenner van Conscience en van de herlevende Vlaamse literatuur en beweging in de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw. Daarnaast ging zijn belangstelling naar de rederijkers (Colijn van Rijssele, 1958; Johan Baptist Houwaert, 1960) en naar de geschiedenis van boek en boekhandel. Zijn arbeid op historisch terrein werd in 1949 bekroond door een grote synthese van kunst en cultuur van de Nederlanden.

Peeters, Constant Hubert (° Schaffen, 1880-04-20 - ✝ Borgerhout, 1951-02-11)

Taalkundige, vooral bekend om zijn monumentale Nederlandsche taalgids, 'Woordenboek van Belgicismen...' die tevens zijn levenswerk is. Deze studie heeft ruimschoots bijgedragen tot een betere kennis van de eigen taal in Zuid-Nederland. In 1904 bood hij het eerste manuscript van zijn Nederlandsche taalgids ter publicatie aan de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Peeters nam deel aan vrijzinnige culturele acties en in 1919 werd hij wegens zijn activistische praktijken gearresteerd en veroordeeld tot vijf jaar hechtenis. Nadat zijn Nederlandsche taalgids verschenen en in juli 1931 met de De Keynprijs van de Koninklijke Academie van België was bekroond, werd hij in ere hersteld. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, deed hij o.m. taalcorrectie- en vertaalwerk.

Indextermen

Naam - persoon

De Bock, Eugène
Peeters, Constant Hubert

Titel - andere werken

Nederlandsche taalgids