<Resultaat 739 van 2531

>

"DE SIKKEL", ANTWERPEN
Kruishofstraat, 223 Telefoon 755.84
Handelsregister Nr 21263 postcheck EUG. DE BOCK 173.45

Geachte Heer Stijn Streuvels,
Lode Verhees heeft mij den brief laten lezen dien u aan hem geschreven hebt.[1] Hij heeft hem gelukkig gemaakt, en ik hoef u niet te zeggen dat hij mij ook plezier gedaan heeft. Nu heb ik een vraag: mag ik van uw brief gebruik maken voor eventueele propaganda?
Ik heb een tweede vraag: ik zou opnieuw willen uitgeven de Volksvertelsels van Gezelle. Kan mij hiertoe de toelating verleend worden en mits welke voorwaarden?[2]
Hoogachtend,
(handtekening Eugène De Bock)
Den Heer Stijn Streuvels
" 't Lijsternest"
Ingoyghem

ANTWERPEN .VI.1932
Den Heer Stijn Streuvels
" 't Lijsternest "
Ingoyghem
 

Annotations

[1] Op 1 mei 1932 schreef Stijn Streuvels aan Lode Verhees: Ik moest U al eerder goede ontvangst hebben gemeld van Uw Vertellingen v.d. Smid, maar ik zeg bij mezelf: "Ik ga dat boek maar eerst lezen!" want meestal zie ik langs buiten wat een boek zijn zal langs binnen,— en het uwe zag er goed uit. Ik heb me niet bedrogen! Dezen eersten Mei-dag heb ik er aan besteed, in mijn eenzaamheid en van genoten g'en-kunt-niet-beter! Het is sappige, heerlijke, smakelijke vertelkunst,— en nu ik er mede ten einde ben, sta ik gelijk de kleine kinders als de vertelling uit is: met weemoed en treurnis omdat het uit is! Dàt is voor mij het zékere en onfeilbare criterium voor de waarde v. een boek. Ik wensch er u hartelijk geluk mede — Dank U zeer om de vriendelijke zending en meer nog om het zuivere genot dat het me heeft verschaft. In dees tijden van gekke mooidoenerij en gewichtigheid, is Uwe vertelkunst een verheugende zeldzaamheid. Brief in Letterenhuis, S 935/B
Vertellingen van den smid was in 1931 bij De Sikkel verschenen.
[2] Vlaamsche volksvertelsels, opgeteekend door G. Gezelle. Voor 't eerst in boekvorm uitgegeven door M. De Meyer. Met tekeningen van G. Verdickt. Antwerpen, De Sikkel; Amsterdam, E. Querido, s.d. [1920].
De Bock herhaalt deze vraag nog eens in zijn brief aan Streuvels van 21 juni 1932. Gegevens over deze heruitgave werden niet gevonden. Er zijn ook geen brieven over bewaard, waardoor het niet duidelijk is of De Bock ooit de toestemming gekregen heeft voor de heruitgave van deze Volksvertelsels.

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Verhees, Lode (° Antwerpen, 1857-04-13 - ✝ Antwerpen, 1935-06-28)

Kunstsmid, die op 74-jarige leeftijd begon te schrijven. Zijn verhalen, die geïnspireerd zijn door het dagelijkse leven van het Antwerpse kleinburgerdom in de negentiende eeuw (zoals Vertellingen van den smid) of door het avontuurlijke leven op zee (De heldentocht van de Alexis), nemen in de volksliteratuur een eigen plaats in dankzij de spontane en directe vertelkunst van de auteur. Hij was een oude vriend van De Bock die er na veel aandringen in slaagde Verhees zijn verhalen te doen opschrijven, de juiste spelling en punctuatie aan De Bock overlatend.