<Resultaat 909 van 2531

>

"DE SIKKEL", ANTWERPEN
Kruishofstraat, 223 Telefoon 755.84
Handelsregister Nr 21263 postcheck EUG. DE BOCK 173.45

Geachte Heer,
Tijdens een onderhoud dat ik heden met den heer J[uliaan] Kuypers had betreffend de heruitgave van Kerkhofblommen van Gezelle,[1] merkte ik dat u zekere bezwaren tegen mij geopperd had, en op mijn aandringen heeft de heer Kuypers mij uw brief aan hem[2] getoond.
Ik had reeds vroeger gemerkt dat u mij mijn antwoordje op een ontboezeming van u betreffend Vlaamsche "Drukkers en uitgevers" erg kwalijk had genomen, maar dat u zoo ver zou gaan in dergelijke termen aan derden over mij te schrijven, had ik mij toch nooit kunnen indenken.[3]
Mag ik u voor oogen brengen dat zulks van aard is om mij in mijn belangen werkelijk te schaden? Mag ik u verzoeken aan mij, of als u zulks verkiest aan den heer J[uliaan] Kuypers, te schrijven wat feitelijk uw grieven tegen mijn persoon zijn, zoodat mij tenminste de gelegenheid gegeven wordt mij te verklaren?
Met de meeste hoogachting,
(handtekening Eugène De Bock)
Den Heer Stijn Streuvels
't Lijsternest
Ingoyghem

ANTWERPEN 13.II.1934
Den Heer Stijn Streuvels
't Lijsternest
Ingoyghem
 

Annotations

[1] Kerkhofblommen vescheen voor het eerst in 1858 onder de titel: Kerkhofbloemen, geplukt en bewaerd tot nagedachtenisse van zaliger Mijnheer Eduard Van den Bussche, [...] Stock - Werkbrouck en Zoon, Rousselaere, 1858. Het verscheen daarna verschillende keren opnieuw o.a. in Rond den Heerd. Meer gegevens over de heruitgave van Kerkhofblommen bij De Sikkel werden niet gevonden.
[2] De bedoelde brief vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[3] Over deze kwestie zijn geen verdere gegevens gevonden.

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Kuypers, Julien Jozef (° Pepingen, 1892-08-14 - ✝ Vorst, 1967-11-16)

Vlaams schrijver van o.a. De Gouden Poort, historische romans en de novellenbundel Mijn vriend vertelt. Als directeur van het bestuur van de normaalscholen was hij intensief betrokken bij belangrijke onderwijshervormingen zoals de vernederlandsing van het lager en middelbaar onderwijs (1926-1927). Van 1956 tot 1962 was hij buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister voor buitenlandse culturele betrekkingen. Hij was ook lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde te Gent en in 1967 hoofdredacteur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Kuypers fungeerde een aantal keer als stand-in van Streuvels op een of andere feestgelegenheid, waar Streuvels zich wegens zijn afkeer voor festiviteiten niet liet zien.

Indextermen

Naam - persoon

Gezelle, Guido
Kuypers, Juliaan

Titel - andere werken

Kerkhofblommen

Titel - tijdschriften en kranten

Rond den Heerd