<Resultaat 1078 van 2531

>

Blijde-Inkomststraat, 32

VOORZITTER:

Mijn beste Streuvels,
Mijn collega Sobry heeft U reeds meegedeeld dat wij U voor het eeuwfeest van Met Tijd en Vlijt voorgesteld hebben als doctor honoris causa en dat de Rector dat voorstel aanvaard heeft.[1] Nu moet de Faculteit dat nog bekrachtigen, wat zal gebeuren in zijn eerste zitting eind October.
Het was me zeer aangenaam deze gelegenheid te kunnen waarnemen om U dit blijk van sympathie en waardeering te kunnen geven. U weet dat ik altijd de grootste bewondering gehad heb voor Uw werk en zoo heb ik het eerst aan U gedacht, toen er sprake was van het verleenen van dien eeretitel. In 1887 was het Gezelle,[2] nu is het Streuvels, twee takken van eenzelfden edelen boom!
Wat De Standaard heeft meegedeeld was maar een halve waarheid: het gaat hier natuurlijk om geen professoraat, maar om een doctoraat. Er zal U later officieel worden meegedeeld wat er op zondag 7 November [2]zal gebeuren,[3] maar houd in alle geval dien dag vrij. Het past wanneer dat de nieuwe doctor zijn diploma zelf in ontvangst neemt.
Is dat geen prachtig sujet voor de Hoogdagen voor Letterkunde?[4]
Met mijn beste gelukwenschen en oprechte groeten
(handtekening Arthur Boon)
WILLEBROUCK 22.IX.1937
Den Heer F. Lateur
Letterkundige
't Lijsternest
Ingooigem
W.Vl.
 

Annotations

[1] Samen met Marie Belpaire, Gerard Brom, Anton Van Duinkerken en Cyriel Verschaeve werd Streuvels op 7 november 1937 benoemd tot doctor honoris causa van de universiteit te Leuven, en dit n.a.v. het 100-jarig bestaan van het studentengenootschap Met Tijd en Vlijt. L. Schepens, Kroniek van Stijn Streuvels, p. 103 Op 17 september 1937 schreef Paul Sobry aan Stijn Streuvels: Het Letterkundig Genootschap "Met tijd en vlijt" viert op 7 Nov. aanstaande te Leuven zijn honderdjarig bestaan. Te dier gelegenheid worden vier eeredoctoraten door de Universiteit toegekend, zooals 50 jaar geleden toen Gezelle, Schaepman, Snieders en Thym aan de beurt kwamen. Op voorstel van Prof. Boon en van mij zelf - respectievelijk Eerevoorzitter en voorzitter van "Met tijd en vlijt" - heeft de rector de kandidaturen van
Stijn Streuvels, Verschaeve
Brom, en Van Duinkerken
graag in ontvangst genomen. Eerst na 20 October - d.i. na de eerstkomende faculteitsvergadering - zullen de officieele aanschrijvingen gebeuren: maar wat ik U vandaag vertrouwelijk mededeel, is zeker: ik ben inderdaad in het bezit van het rectorale schrijven, en kon niet langer het kinderlijk genoegen weerhouden U het voor ons - en wij hopen ook voor U - verheugende nieuws mede te deelen.
Brief in Letterenhuis, S 7327/B
[2] In 1887 werd Guido Gezelle benoemd tot doctor honoris causa in de wijsbegeerte en letteren aan de Katholieke Universiteit van Leuven.
[3] Streuvels moet Arthur Boon vermoedelijk aangesproken hebben naar aanleiding van het artikel 'De 100e verjaring van "Met tijd en vlijt" te Leuven. E.H. Cyriel Verschaeve en Stijn Streuvels professors "honoris causa"?' in De Standaard, van 18 september 1937 (20ste jaargang, nr. 261 (p. 2). In dat artikel lezen we: Naar wij van onzen Leuvenschen correspondent vernemen is er mogelijkheid dat, bij gelegenheid van de 100e verjaring van "Met Tijd en Vlijt", de titel van professor "honoris causa" aan de Leuvensche Universiteit aan E.H. Cyriel Verschaeve, Stijn Streuvels en Anton Vanduinkerken zou worden verleend. De zaak zou eerstdaags aan de beslissing van den Academischen Raad worden onderworpen. Cf. verder de brief van het Davidsfonds aan Streuvels van 12 oktober 1937.
[4] Met de Hoogdagen van de Vlaamsche Letteren, gehouden op 12-14 en 15 november 1937, werd gestreefd naar het vestigen van een driejaarlijks feest van samenhorigheid onder alle Vlamingen, een feest van Nederlands cultuurleven. Het programma van de Hoogdagen van 1937 omvat vier punten: 1° het deel van het programma dat voor de buitenlandse gasten van de Vereniging van Letterkundigen werd samengesteld; 2° de hoogdagfeesten zelf, zoals zij voor de deelnemers in het algemeen werden ontworpen; 3° het radioprogramma en 4° het speciaal deel, dat voor de studerende jeugd werd opgemaakt. Hoogdagen van de Vlaamsche letteren 13-14 en 15 november 1937. Brussel, Hessens

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Sobry, Paul (° Ieper, 1895-06-16 - ✝ Leuven, 1954-01-25)

Priester, retoricaleraar, hoogleraar aan de Leuvense universiteit.

Sobry volgde humanioria aan het bisschoppelijk college in Ieper, de stad waar zijn vader burgemeester was. Daarna studeerde Sobry filosofie aan het Klein Seminarie van Roeselare. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verbleef hij tot januari 1915 in Londen, daarna in het Ierse Limerick waar hij zijn studies tot eind 1915 voortzette. Toen werd hij als brancardier naar het front gestuurd, onder andere in Diksmuide en Steenstrate. Hij kwam er in contact met Cyriel Verschaeve. Na de oorlog was hij getuige ter ontlasting bij het proces van Houthakker Maurits Geerardyn. In 1919 zette Sobry zijn studie voort aan het Grootseminarie in Brugge. Drie jaar later werd hij tot priester gewijd. Van 1922 tot 1924 volgde hij de kandidaturen klassieke filologie in Leuven. Sobry was tot 1928 lid van het Algemeen Katholiek Vlaamsch Studentenverbond, waar hij de extreme vleugel verdedigde. Van 1924 tot 1931 was hij retoricaleraar aan het Klein Seminarie van Roeselare. In 1931 ging hij studeren aan de universiteiten van Nijmegen, Münster, Oxford, Cambridge, Heidelberg, Straatsburg en Birmingham. Drie jaar later promoveerde hij tot doctor in de moderne letteren en werd tot hoogleraar benoemd aan de Leuvense universiteit. Hij doceerde er onder meer vergelijkende literatuurgeschiedenis, moderne Nederlandse letterkunde en esthetica. Een jaar later werd hij docent aan de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen in Antwerpen, waarvan hij van 1945 tot 1949 rector was. Vanaf 1938 was Sobry voorzitter van het literair genootschap Met Tijd en Vlijt. Hij werkte aan tal van tijdschriften mee waaronder Dietsche Warande en Belfort, Nieuw Vlaanderen (1934-1944), Universitas, Ons Leven, Boekengids. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd Sobry gemobiliseerd als aalmoezenier en maakte hij de exodus naar Frankrijk mee. In het eerste oorlogsjaar werkte hij nog sporadisch aan Nieuw Vlaanderen mee en maakte hij deel uit van een groep Leuvense academici die studiewerk voor de naoorlog verrichtte. In 1942 werd hij benoemd tot erekanunnik van het bisdom Brugge. In 1947 trad hij toe tot de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde (waarvan hij vijf jaar later voorzitter werd) en tot de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden. In 1952 was hij gastdocent aan de universiteit van Washington. Bij zijn terugkeer richtte hij te Leuven het Instituut voor Literatuurwetenschap op.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - instituut/vereniging

Met Tijd en Vlijt

Met Tijd en Vlijt is de oudste Vlaamsgezinde studentenvereniging in België, opgericht te Leuven op 20 oktober 1836 als taal- en letterkundig genootschap door E. van Straelen.

Indextermen

Naam - instituut/vereniging

Met Tijd en Vlijt

Naam - persoon

Gezelle, Guido
Sobry, Paul
Streuvels, Stijn

Titel - tijdschriften en kranten

De Standaard