<Resultaat 2028 van 2531

>

BLIJDE-INKOMSTSTRAAT 75

De Heer Stijn Streuvels,
"Lijsternest",
Ingooigem.

U.-A.3/A./G.
Welgeachte Heer Streuvels,
Volgend jaar, 1950, is het 75 jaar geleden dat het Davidsfonds werd gesticht. Ons Hoofdbestuur is voornemens dit jubilé zo groots mogelijk te vieren en o[nder andere] wil het aan de boekenreeks van dat jaar een uitzonderlijk cachet geven: het moet een Gulden Reeks worden.
Wij doen daarvoor met nadruk een beroep op de medewerking van de beste katholieke Vlaamse schrijvers en vragen hen dat zij ons voor deze Gulden Reeks de primeur van een nieuw werk zouden afstaan. Ook U veroorloven wij ons daarvoor aan te spreken en wij vertrouwen dat U het Davidsfonds genoeg sympathie toedraagt, om in principe op dit verzoek in te gaan.
Het handschrift zou naar ons verlangen minimum 200 p[agina's] druks moeten beslaan en graag zouden wij het in bezit hebben tegen einde Augustus-begin September. Wij signaleren U meteen dat ons lezerspubliek een uitgesproken voorkeur aan de dag legt voor romans of althans doorlopende verhalen; bundels novellen of kortere stukken worden merkelijk minder gegeerd.
Zoals boven gezegd, zou het er gaan om de primeur van een nieuw werk. Wij wijzen er op dat het Davidsfonds slechts uitgeeft voor zijn leden, het boek dus niet verhandelt langs de boekhandel, en dat na het jaar van verschijnen bij ons, het eigendomsrecht volledig aan de auteur terugkeert. Zegge dat een uitgaaf in het gewone uitgeversbedrijf, voor het publiek buiten het Davidsfonds, onmiddellijk daarop mogelijk is. Wij zenden U bijliggend ons gebruikelijk kontraktformulier, alleen om U in te lichten over onze traditionele voorwaarden, waarvan natuurlijk kan afgeweken worden in gezamenlijk overleg.
Wat het honorarium betreft, dit is ook in gezamenlijk overleg te bepalen. Tegen de gangbare mening in, moeten wij U laten opmerken dat niet elk Davidsfondsboek aan elk Davidsfondslid wordt afgeleverd: deze kiezen uit de reeks die hun aangeboden wordt, wat zij verlangen te ontvangen, met minimum van 3 titels. Een oplaag kan dus maar worden vastgesteld na die keuze. Maar wij garanderen in [2]elk geval een minimum van 25.000 fr[ank] voor bovengezegde primeur, met bijslag vanaf een zekere minimum oplage. Trouwens indien U in principe bereid zijt om op dit verzoek in te gaan, wat wij durven te vertrouwen, zal ondergetekende sekretaris U graag nader over de zaak komen spreken.
Mogen wij op dit schrijven in de eerste dagen uw gunstig antwoord ontvangen?[1] Wij vermeten ons te beweren dat U, door het Davidsfonds in deze zaak ter wille te zijn, beantwoordt aan het verlangen van het interessantste deel van het katholieke Vlaanderen.
Wij tekenen, Welgeachte Heer Streuvels,
Met alle hoogachting,
(handtekening Eduard Amter) (handtekening A. Janssen)
Hoofdsekretaris. Algemeen Voorzitter.
LEUVEN 1949.[04].[30]
De Heer Stijn Streuvels,
"Lijsternest",
Ingooigem.
 

Annotations

[1] Op 11 juni 1949 zal het Davidsfonds deze vraag nog eens herhalen.

Register

Naam - persoon

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - instituut/vereniging

Davidsfonds

Deze culturele en christelijke vereniging werd op 15 januari 1875 door de Leuvense studentenvereniging Met Tijd en Vlijt opgericht. Ze fungeerde als de tegenhanger van het vrijzinnige Willemsfonds en werd genoemd naar Jan-Baptist David. Het Davidsfonds bestaat nog steeds en heeft tot doel de algemene ontwikkeling van het Vlaamse volk te stimuleren. Lannoo hielp in 1913 bij de heroprichting van de Tieltse afdeling, waarvan hij in de zomer van 1928 een bestuursfunctie toegewezen kreeg.

Indextermen

Naam - instituut/vereniging

Davidsfonds

Naam - persoon

Streuvels, Stijn