<Resultaat 1015 van 2531

>

Herrn Stijn Streuvels
Ingoyghem
bei Kortrijk

Nachtrag zu meinem gestrigen Brief[1]
Hochverehrter Herr Streuvels!
Als Nachtrag zu meinem gestrigen Brief habe ich noch eine Frage, für deren Beantwortung ich Ihnen sehr dankbar wäre: Können Sie mir Ihren Geburtstag mitteilen? Ich finde nämlich in F[ilip] de Pillecyns Buch, daß Sie 1871 geboren sind,[2] in diesem Jahr also 65 Jahre alt werden (oder bereits geworden sind?).[3] Ein solcher 65. Geburtstag ist eine hervorragende Gelegenheit für Reklame, und wenn es auch sinnlos ist, die Werke eines Dichters irgendwie mit seinem Geburtstag in Verbindung zu bringen, so muß man bei der Werbung an jedes Mittel denken, das Erfolg verspricht, ohne irgendwie gewöhnlich zu sein. Schreiben Sie mir also bitte noch diesen Tag.[4]
Mit verehrungsvollen Empfehlungen
(handtekening Adolf Spemann)

Annotations

[1] Cf. brief van Adolf Spemann aan Stijn Streuvels d.d. 22 mei 1936.
[2] Filip De Pillecyn, Stijn Streuvels en zijn werk. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1932]. Lannoo verzorgde de uitgave voor België, de firma Veen was verantwoordelijk voor de Nederlandse uitgave. De Vlaamse uitgave besloeg 202 pagina's. Ze werd gedrukt op zwaar kunstdrukpapier en gezet uit de Hollandse Medievalletter, 12 punten. 110 meestal onbekende foto's, tekeningen en facsimiles versierden de uitgave. Het boek kostte 30 fr. ingenaaid en 44 fr. gebonden in linnen. Er werden ook 50 genummerde exemplaren gedrukt op Russel With Artpaper en gebonden in linnen tegen 75 fr. per exemplaar. Het boek kreeg een sierlijk en gekleurd schutblad. Catalogus Uitgeverij Lannoo 1933.
Op p. 12 van dit boek lezen we: Te Heule werd hij [Streuvels, JD] geboren in 1871.
[3] Stijn Streuvels werd als Frank Lateur geboren op 3 oktober 1871.
[4] Cf. antwoord van Stijn Streuvels in zijn brief aan Adolf Spemann d.d. 27 mei 1936.

Register

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip (° Hamme, 1891-03-25 - ✝ Gent, 1962-08-07)

Letterkundige en Vlaams strijder.

De Pillecyn studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit van Leuven, was actief in de studentenkring Met Tijd en Vlijt en was voorzitter van het Algemeen Katholiek Studentenverbond. Tijdens de oorlog was hij een van de leiders van de frontbeweging. Hij schreef er enkele gedichten, die Lannoo in 1920 - samen met gedichten van Jozef Simons - bundelde onder de titel Onder den hiel. Vanaf 1919 concentreerde De Pillecyn zich op de journalistiek. Na zijn medewerking aan het dagblad De Standaard, werd hij hoofdsecretaris van het dagblad De Tijd, dat zich meer met de Vlaamse kwestie bezighield. In dezelfde periode hielp hij bij de publicatie van het satirische weekblad Pallieter. In 1926 promoveerde hij tot doctor in de Germaanse filologie, met een studie over Verriest. Tijdens het interbellum was hij leraar te Malmédy en later te Mechelen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1941 directeur van het Middelbaar Onderwijs. De repressie veroordeelde hem na de Tweede Wereldoorlog wegens een te grote Vlaamsgezindheid tot vijf jaar gevangenisstraf. In de gevangenis van Sint-Gillis schreef hij drie romans: Jan Tervaert (1947), Mensen achter den dijk (1949) en De Veerman en de jonkvrouw (1950). Na zijn vrijlating in 1949 bleef hij verderschrijven (o.a. Aanvaard het Leven, 1956 en Rochus,1951). De Pillecijn schreef tevens een studie over Stijn Streuvels, Stijn Streuvels en zijn werk (1932).

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Indextermen

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip
Streuvels, Stijn

Titel - andere werken

Stijn Streuvels en zijn werk