<Hit 1304 of 2531

>

A/OA

Herrn
D[okto]r Stijn Streuvels
Ingoyghem/Holland

Sehr verehrter Herr Streuvels, -
ein von Ihnen an Herrn D[okto]r Spemann persönlich gerichteter Brief gelangte versehentlich in meine Hände.[1]
Dieser Brief, der mir wohl aus Wien zusammen mit anderen Geschäftspapieren zuging, war nicht an D[okto]r Adolf Spemann privat adressiert und in holländischer Sprache abgefasst. Ich leitete das Schreiben einem Uebersetzer zu, der ihn während meiner Abwesenheit bearbeitet hat, um ihn dann an Herrn D[okto]r Spemann weiterzuleiten.
Um künftig solche Irrtümer zu vermeiden und um das Geschäftliche vom Privaten zu trennen, darf ich Sie, sehr verehrter Herr Streuvels, wohl bitten, alle Verlags-Korrespondenz direkt an mich zu richten. Die Position des Herrn D[okto]r Spemann im Sinne der Militärregierung gestattet es ihm augenblicklich nicht - wie Sie wissen - sich in irgendeiner Form in verlegerische Vorgänge einzuschalten.[2]
Hoffentlich haben Sie meinen letzten Brief gut erhalten.[3] Ich wäre Ihnen dankbar, wenn ich Ihre Antwort bald erhalten könnte.
Mit den besten Grüssen und guten Wünschen für Ihre Arbeit bin ich Ihr
(handtekening Hans Müller)
Hans Müller
Custodian des Engelhornverlag
Adolf Spemann

Annotations

[1] D.i. de brief van Stijn Streuvels aan Adolf Spemann van 14 augustus 1947.
[2] Wegens zijn lidmaadschap van de NSDAP tijdens de oorlogsjaren werd Spemann na het einde van de Tweede Wereldoorlog door het geallieerde bewind tijdelijk uit zijn rechten ontzet en moest hij het bestuur van zijn uitgeverij overlaten aan een beheerder. Van juli 1945 tot mei 1948 bestuurde Hans Müller van de uitgeverij Müller und Kiepenheuer als "custodian" Engelhorn Verlag.
[3] Cf. brief van Hans Müller aan Stijn Streuvels van 16 september 1947.

Register

Name - person

Spemann, Adolf (° Menton, 1886-03-12 - ✝ Garmisch-Partenkirchen, 1964-10-10)

Duitse uitgever die in 1910 instapte in Engelhorn Verlag, de uitgeverij die zijn vader Wilhelm Spemann in 1873 had opgericht. Nadat hij de leiding had overgenomen, bouwde hij de uitgeverij uit tot een belangrijke literaire uitgeverij. Hij wilde het werk van Streuvels populair maken in Duitsland en heeft daar jarenlang erg veel moeite voor gedaan door de boeken van Streuvels te publiceren, maar ook door te proberen om Streuvels in Duitsland lezingen te laten geven. In 1956 verkocht hij de uitgeverij aan het Deutsche Verlags-Anstalt. Hij vertaalde zelf enkele werken van Streuvels:

  • "Das herrliche Sonnenlicht" (1941, o.t. "Het glorierijke licht")
  • "Frühling. Erzählung." (1953, o.t. "Lente")

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Index terms

Name - person

Spemann, Adolf
Streuvels, Stijn