<Resultaat 873 van 2531

>

Den Weled[elen] Heer Stijn Streuvels
"Het Lijsternest", Ingoyghem.--
Kortrijk, Belgie

Zeer Geachte Heer Streuvels,
Tot ons leedwezen moeten wij U mededeelen, dat de afwerking van DE RAMPZALIGE KAPROEN eenige vertraging moet ondervinden. Het boek zou zeer zeker op tijd gereed gekomen zijn, ware het niet dat de drukkerij stagnatie ondervond door het onklaar raken van de pers, in verband met de verbouwing. Wij begrijpen dat dit oponthoud U onaangenaam moet treffen en wij bieden U dan ook onze welgemeende excuses aan. Ook voor onszelf brengt deze vertraging nadeelen mee, immers hoe eerder het boek kan worden aangeboden, hoe beter.
De onderhandelingen met de heer Lannoo te Thielt zijn afgesprongen, daar hij in verband met het geringe aantal exemplaren dat hij wenschte af te nemen, een buitensporig hooge korting wilde bedingen. (maximum aantal 300 ex[emplaren] met een korting van ruim 70%!)[1]
Wij konden iets gunstiger condities bedingen bij de Nederlandsche Boekhandel te Antwerpen, bij ongeveer eenzelfde aantal ex[emplaren] en hebben dan ook de heer Oosterwijk de alleenverkoop voor Belgie afgestaan. De exemplaren voor Belgie zijn in titelpagina en colophon dusdanig gewijzigd, dat onze naam niet, die van De Nederlandsche Boekhandel er wel op voorkomt. Wij deden dit in de hoop, dat het werk op deze wijze op Belgische scholen, instituten en dergelijke beter ingang zou kunnen vinden. Laat ons hopen dat hierdoor de verkoop in Vlaanderen beduidend toeneemt, want eerlijk gezegd, is de afname voor Belgie ons erg tegengevallen.
Met de meeste hoogachting,
DE GEMEENSCHAP
UITGEVERS UTRECHT
(handtekening C. Vos)
Directeur.
v[os]/u[itgeverij]

Annotations

[1] De Gemeenschap zocht een Vlaamse uitgeverij die de exploitatie van De rampzalige kaproen in Vlaanderen op zich wilde nemen. De uitgeverij was hieromtrent aan het onderhandelen met de Tieltse uitgeverij Lannoo. Op 15 april 1933 schreef Joris Lannoo aan De Gemeenschap: Ik wil maximum 300 ex. nemen, indien het werk niet meer dan 10 fr. kost. Dat kan ik hier maximum 25 fr. verkoopen. En ik zal daarover eerst kunnen beslissen, nadat ik het werk zal gezien hebben heel en al afgewerkt. Men wil hier voor b.v. 25 fr. een betrekkelijk zwaar boek. Indien de doorsnee boekliefhebber het niet nemen kan, dan is er nog minder kans op verkoop: ik weet, dat dergelijke uitgaven niet gaan als sommige romans die ik uitgaf ofwel als een herdruk van Streuvels Vlaschaard! U moet reeds ondervonden hebben met andere uitgevers aan te spreken, dat het zoo makkelijk niet gaat om in Vlaanderen dergelijke uitgaven "er in" te krijgen zooals men dat noemt. [...]. De Gemeenschap antwoordde op 24 april: Naar aanleiding van Uw laatste schrijven deelen wij U mede, dat de door U genoemde voorwaarden zóózeer onaannemelijk zijn, dat wij van verdere onderhandelingen afzien. Wij hebben de uitgave inmiddels bij een andere firma ondergebracht. Brieven in privé-archief van Paul Thiers

Register

Naam - persoon

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Oosterwijk, Herman (° Budel, 1902-02-18 - ✝ Zeist [Nederland], 1960-12-11)

Pseudoniemen: K. Joris; Roeland Vermeer.

Oosterwijk begon zijn carrière als boekhandelaar bij Zonnewende in Kortrijk en was in 1932-1933 directeur van De Nederlandsche Boekhandel te Antwerpen als opvolger van L.H. Smeding. Toen Oosterwijk in 1934 als zodanig werd opgevolgd door de nieuwe eigenaar van de zaak, Albert Pelckmans, richtte hij in Mortsel een eigen boekbedrijf, Het Getij, op, dat gedurende een aantal jaren onder meer de Nederlandse uitgeverijen Nijgh en Van Ditmar met succes in Vlaanderen vertegenwoordigde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Oosterwijk hoofdredacteur van het dagblad Het Vlaamsche Land ter vervanging van Leo Arras. Bij De Lage Landen te Brussel verscheen in 1943 ook zijn vertaling van Het avontuurlijke hart van Ernst Jünger. Na de oorlog werd hij tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij keerde naar Nederland terug en werkte van daaruit als literair criticus (onder meer voor De Standaard) onder het pseudoniem van J. Roeland Vermeer.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

De Nederlandsche Boekhandel

Begin 1893 ging De Nederlandsche Boekhandel, de eerste professionele Nederlandstalige boekhandel in Antwerpen, op initiatief van Max Rooses van start aan de Antwerpse Sint-Jacobsmarkt. De zaak — met tot in 1931 de Nederlander L.H. Smeding als directeur — was bijna volkomen in Noord-Nederlandse handen, en de import van het Noord-Nederlandse boek maakte de allereerste bestaansreden uit. Daarnaast wilde men echter eveneens de uitgave en de verspreiding van oorspronkelijk Vlaams literair werk behartigen. De verkoop gebeurde niet enkel via de winkel zelf, maar ook via vertegenwoordigers die het land afreisden met boeken. Bovendien richtten oudgedienden van De Nederlandsche Boekhandel elders in het land eigen zaken op. Als uitgever trad De Nederlandsche Boekhandel niet meteen op de voorgrond; wel verbond hij zijn naam aan enkele boekuitgaven van Van Nu en Straksers, zoals De Bom, Hegenscheidt en Van Langendonck, hoewel hun toonaangevende werk bij uitgevers in Nederland verscheen, zoals precies Streuvels' werk dat voor een groot deel bij L.J. Veen in Amsterdam verscheen. Veen stond wel in nauw contact met Smeding. In 1932 werd Herman Oosterwijk directeur van De Nederlandsche Boekhandel.

Titel - werken van Streuvels

der Gartenaere, Wernher, De rampzalige kaproen, Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder (1933). [bewerking]
[Eerste druk], Utrecht, De Gemeenschap, [1933], 73 + [VII] p., 26,2 x 19,4 cm.
der Gartenaere, Wernher, De rampzalige kaproen, Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder (1933).
Druk
  • [Eerste druk], Utrecht, De Gemeenschap, [1933], 73 + [VII] p., 26,2 x 19,4 cm.
  • [Eerste druk], Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel N.V., [1933], 73 + [VIII] p., 26,2 x 19,4 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam-Antwerpen, Wereld-Bibliotheek-Vereniging, 1957, [II] + 57 + [V] p., 20 x 13,5 cm.
der Gartenaere, Wernher, De rampzalige kaproen, Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder (1933). [bewerking]
[Eerste druk], Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel N.V., [1933], 73 + [VIII] p., 26,2 x 19,4 cm.
der Gartenaere, Wernher, De rampzalige kaproen, Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder (1933).
Druk
  • [Eerste druk], Utrecht, De Gemeenschap, [1933], 73 + [VII] p., 26,2 x 19,4 cm.
  • [Eerste druk], Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel N.V., [1933], 73 + [VIII] p., 26,2 x 19,4 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam-Antwerpen, Wereld-Bibliotheek-Vereniging, 1957, [II] + 57 + [V] p., 20 x 13,5 cm.

Indextermen

Naam - persoon

Lannoo, Joris
Oosterwijk, Herman
Streuvels, Stijn

Naam - uitgever

De Nederlandsche Boekhandel

Titel - werken van Streuvels

De rampzalige kaproen