<Resultaat 202 van 2531

>

Hochverehrter Herr und Freund!
Am 22. Mai hat meine Frau mir die Festschrift überreicht, zu der die Autoren und Künstler des Insel-Verlages sich vereinigt haben.[1] Zu meiner besonderen Freude finde ich darin auch einen besonders schönen Beitrag von Ihnen, der mich lebhaft an die in Flandern verlebten Jahre und ganz besonders auch an die erquickenden Stunden, die ich bei und mit Ihnen habe verleben dürfen, erinnert hat. Ich danke Ihnen von Herzen. Möge es ein schönes Symbol sein, dass drei niederländische Dichter, ausser Ihnen Timmermans und Verwey, in der Festschrift vertreten sind! Meine Frau hofft, Ihnen die Festschrift in der nächsten Woche übersenden zu können.
Mit den besten Grüssen bin ich
Ihr Ihnen stets aufrichtig verbundener
(handtekening Anton Kippenberg)
Herrn Stijn Streuvels,
Ingoyghem.

LEIPZIG 28.5.24
Herrn Stijn Streuvels,
Ingoyghem (Belgien).
 

Annotations

[1] Navigare necesse est was een 'Privatdruck' in een oplage van 500 genummerde exemplaren. 45 personen hadden eraan meegewerkt. De Vlaams-Nederlandse medewerkers waren Stijn Streuvels, Felix Timmermans, Albert Verwey en de beeldende kunstenaars Frans Masereel en Henry Van de Velde. Aan het begin van de feestbundel vinden we een woordje van Katharina Kippenberg, nl. 'Die Anrede'. Verder bevat de bundel o.a. een beschrijving van Kippenbergs Goethe-verzameling. H. Speliers, Als een oude Germaanse eik, p. 122, p. 153.
Titelbeschrijving 'Festschrift': Navigare necesse est: Eine Festgabe für Anton Kippenberg zum 22. Mai 1924. Leipzig, Insel-Verlag, 1924, 275 S.

Register

Naam - persoon

Timmermans, Felix (° Lier, 1886-07-05 - ✝ Lier, 1947-01-24)

Schrijver, schilder en graficus.

Timmermans ging naar school tot 15 jaar, volgde lessen aan de tekenacademie, maar was voor het overige autodidact. Hij schreef van jongs af verzen, verhalen, liederen en toneelwerk. Hij publiceerde voor het eerst in 1904. Zijn echt succes kwam er in 1916 bij het verschijnen van Pallieter, dat weerklank had tot in het buitenland. Tijdens de oorlog had hij zich nogal duidelijk voor de zelfstandigheid van Vlaanderen uitgesproken en vestigde zich daarom in Nederland. In 1920 kwam hij terug naar Vlaanderen en in 1922 ontving hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Vlaamse Letterkunde. Timmermans schreef talloze werken. Het beroemdst zijn Boerenpsalm (1935) en Ik zag Cecilia komen (1938). In 1940 werd hij voorgedragen als kandidaat Nobelprijswinnaar. Zijn literair oeuvre is zeer verscheiden en ongelijk in waarde. Hij is de meest populaire prozaschrijver uit de generatie tussen de twee oorlogen.

Verwey, Albert (° Amsterdam, 1865-05-15 - ✝ Noordwijk aan Zee, 1937-03-08)

Nederlands dichter en letterkundige.

Autodidact, wijdde zich geheel aan dichtkunst en literatuurstudie. Met Kloos was hij de leidende figuur van De Nieuwe Gids. De egocentriciteit en het estheticisme van de meeste Tachtigers leidden tot zijn uittreden uit de redactie in 1889. Daarna ging hij een eigen weg, die uitmondde in de tijdschriften Tweemaandelijksch Tijdschrift, later De Twintigste Eeuw genaamd (met Van Deyssel) en het uiterst belangrijke en vernieuwende De Beweging (1905-1919), waarvan hij tot het einde de leider was. Verwey verdedigde hierin een wijsgerige poëzieopvatting, met 'de Idee' als centraal begrip. Deze leer werkte hij uit in talrijke bundels, abstract van aard maar met een bijzonder hechte compositie. Als letterkundige toonde Verwey voorkeur voor de traditie en voor figuren als Spiegel en Potgieter. Ook bezorgde hij in 1934 een volledige Vondeluitgave. In 1924 werd Verwey hoogleraar te Leiden.

Verwey, Albert (° 1865 - ✝ 1937)

Nederlandse dichter en essayist die in 1885 met enkele gelijkgezinden De Nieuwe Gids oprichtte. Vier jaar later verliet hij de redactie om samen met Lodewijk van Deyssel in 1894 het Tweemaandelijksch Tijdschrift voor letteren, kunst, wetenschap en politiek op te richten. Dat blad werd in 1902 omgedoopt in De xxe Eeuw, waar Verwey in 1904 uitstapte om alweer een nieuw blad op te richten, m.n. De Beweging, algemeen maandschrift voor letteren, kunst, wetenschap en staatkunde.

Naam - uitgever

Insel Verlag

Uitgeverij in Leipzig, in 1902 gesticht door de schrijvers O.J. Bierbaum (1865-1910), A.W. Heymel (1878-1914) en R.A. Schröder (1878-1962), die samen het literatuurtijdschrift Die Insel uitgaven. Werd geleid door Anton Kippenberg (1874-1950) en legde zich aanvankelijk toe op bibliofiele uitgaven en facsimiledrukken; later ook op uitgaven van Klassieken, wereldliteratuur en volksuitgaven.

Indextermen

Naam - persoon

Timmermans, Felix
Verwey, Albert

Naam - uitgever

Insel Verlag

Titel - andere werken

Navigare necesse est