<Resultaat 274 van 2531

>

Waarde Heer Lateur,
"Herinneringen" gaat goed! Moest de verkoop zoo voort meêslaan, dan zou ik U in elk geval gedurende 1925 mogen een 4e storting laten bezorgen.[1]N[ota Bene] De boekbinder Eggermont te Kortrijk, waarvan vroeger sprake,[2] verbindt niet meer! Was het met dezen dat U onderhandelen zoudt?[3]Kunt u ons de andere twee adressen niet terugbezorgen van degenen, die een prachtex[emplaar] gevraagd hebben[4] buiten Notaris Persijn (Jules Lagae en ? (met adres a[lstublieft]) Myn vrouw heeft die heeren verwittigd[5] en 't kaartje, dat we van U kregen is zoek geraakt, zoodat we nu zelf hun adres niet meer kennen.
Ja, Gezelle moet hier aan een schappelijken prijs op de boekenmarkt gebracht worden, doch een gulden als inkoopprijs voor "Kerkhofblommen" is te hoog![6] 't Zou moeten ± de verkoopprijs zijn, waarop ik zelf tot 40 % moet kunnen geven en dan natuurlijk nog iets verdienen! Daarbij de verzendingskosten zijn tamelijk hoog en aan de grens plakt de tolman er nog de overdrachtszegel op, die hier in gebruik is![7] Kan de zaak opgelost? —
In 1925 schik ik in elk geval naar Algerië te reizen, doch kan absoluut nog geen datum opgeven![8] Doch bij mijn schoonbroêrs[9] zou slechts logement voor 2 personen zijn! In hotels is 't zeer kostelijk!
Heel genegen —
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Dit als antwoord op Streuvels' suggestie in zijn brief aan Lannoo van 2 januari 1925. Cf. betalingswijze voor Herinneringen uit het verleden, door Streuvels uiteengezet in zijn brief aan Joris Lannoo van 3 september 1924. De eerste storting gebeurde rond 2 september 1924, het tweede deel honorarium werd per check betaald op 27 oktober 1924, het derde deel op 1 januari 1925.
[2] Cf. briefkaart van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 20 november 1924 en briefkaart van Streuvels aan Lannoo van 25 november 1924.
[3] Dit als antwoord op Streuvels' postscriptum van zijn brief aan Lannoo van 2 januari 1925.
[4] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 7 december 1924 en antwoord van Lannoo op 9 december. Op 18 december stuurde Streuvels de adressen naar Lannoo.
[5] Uit deze zinsnede blijkt dat Maria De Tavernier zich begin 1925 al bezighield met een gedeelte van Lannoos briefwisseling en met praktische zaken.
[6] Reactie op Streuvels' voorstel in zijn brief aan Lannoo van 2 januari 1925 om de resterende exemplaren van de veertiende druk van Kerkhofblommen voor 1 gulden van de Amsterdamse firma Veen aan te kopen en met zo weinig mogelijk winst op de markt te brengen.
[7] In België moest men taksen betalen op goederen (o.a. boeken) die vanuit de buurlanden (in dit geval vanuit Nederland) de grens over werden gebracht. Reeds in augustus 1890, op de internationale 'Boekwezendag' n.a.v. de 300ste verjaardag van het overlijden van Christoffel Plantin in Antwerpen, werd gepleit voor het afschaffen van alle tolrechten die het vrije verkeer van het boek tot dan toe belemmerden, zonder veel succes echter. R. Pelckmans en Ludo Simons, Overzichtscatalogus. Honderd jaar De Nederlandsche Boekhandel / Uitgeverij Pelckmans, p. 5-6
[8] Reactie op Streuvels' opmerking in zijn brief aan Lannoo van 2 januari 1925.
[9] Maurits en Gerard De Tavernier, twee broers van Joris' vrouw Maria.

Register

Naam - persoon

Eggermont

Boekbinder in de Breydelstraat te Kortrijk, waar Lannoo werken van Streuvels liet binden. Geen verdere biografische gegevens gevonden.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lagae, Jules (° Roeselare, 1862-03-15 - ✝ Brugge, 1931-06-01)

Beeldhouwer.

Kende als leerling aan het Klein Seminarie van Roeselare Albrecht Rodenbach. Hij volgde avondlessen aan de Academie te Roeselare. In 1881 was hij leerling aan de Academie te Brussel. Van 1888 tot 1892 verbleef hij in Italië. In Vlaamse kunstmiddens werd zijn 'Vlaamsch werk' geprezen en dit zeer uitdrukkelijk na het succes dat hij had geboekt met zijn monument voor de Argentijnse onafhankelijkheid te Buenos-Aires. Hij boetseerde in 1894 een buste van Gezelle, in Kortrijk geplaatst in 1902, en maakte in 1905 borstbeelden en een medaille van Guido Gezelle. Lagae kende Gezelle persoonlijk en had reeds in 1899 zowel een dodenmasker als een afgietsel van de handen van de dichter gemaakt. Hij was eveneens een vriend van Hugo Verriest, Streuvels' dorpsgenoot en toegewijde vriend. Lagae ontwierp verscheidene openbare monumenten. De laatste grote dag die hij mocht beleven was de inhuldiging van zijn Gezellemonument te Brugge in 1930. Hij stierf te Brugge, maar was woonachtig te Brussel. De waarde van Lagae ligt niet in zijn scheppend vermogen, maar in zijn bekwaamheid om levensecht en respectueus de menselijke gestalte te kunnen boetseren.

Lagae, Jules (° 1862 - ✝ 1931)

Beeldhouwer. Na zijn studies en een verblijf in Italië vestigde hij zich te Brussel, waar hij vooral als portrettist ruime bekendheid verwierf. Van zijn hand zijn o.a. borstbeelden van Guido Gezelle en Hugo Verriest. Hij beeldhouwde ook de standbeelden van Gezelle te Kortrijk en te Brugge, van Ledeganck te Eeklo en van Rodenbach te Roeselare. Gezelle vermeldde Lagae in 'Memento homo' uit de bundel Rijmsnoer, en droeg het gedicht 'In te speravi' aan hem op. Lagae vervaardigde bij Gezelles overlijden diens dodenmasker en maakte afgietsels van zijn handen.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Persyn, Hendrik (?-?).

Notaris te Wingene en goede bekende van Joris Lannoo. Lannoo en Persyn werkten o.a. samen in het werkcomité voor de uitvoering van Vondels Lucifer in de Tieltse schouwburg het Gildhof, in het najaar van 1911. Beiden waren vertegenwoordigd in de 'Katholieke Vlaamse Arrondissementsbond', gesticht in mei 1914. In de eerste helft van maart 1919 mislukten pogingen om Persyn op de katholieke verkiezingslijst te lokken. Wel maakte hij vanaf dat jaar als afgevaardigde deel uit van de 'Katholieke Vlaamse Bond', waar ook Lannoo banden mee had. Persyn was eveneens peetvader van De Vlaamsche Vlagge, dat door Lannoo gedrukt werd; hij moest zich echter in november 1925 terugtrekken uit de redactie, uit vrees voor een open conflict met het episcopaat. Hij kende trouwens Aimé De Tavernier, de vader van Lannoos echtgenote Maria, die eveneens uit Wingene afkomstig was.

Persyn, Hendrik (° 1857 - ✝ 1933)

Notaris. Vanaf 1880 werkte hij met Emiel Lauwers en Alfons Depla mee aan Kwaepenninck, het flamingantische tijdschrift van de West-Vlaamse studenten te Leuven. Hij publiceerde studentenliederen en artikelen onder de schuilnaam 'Heirman' of 'H.', en in 1884 trad hij toe tot 'De swighenden eede', een kring die zich concentreerde rond Hugo Verriest. Vanaf 1897 trad hij met Alfons Depla in de redactie van De Vlaamsche vlagge. In 1909 steunde hij het wetsvoorstel-Coremans voor de vernederlandsing van het middelbaar onderwijs. Na de Eerste Wereldoorlog werd hij voorzitter van de West-Vlaamse Gouwbond van het Davidsfonds.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

Eggermont
Gezelle, Guido
Lagae, Jules
Lateur, Frank
Persyn, Hendrik

Titel - andere werken

Kerkhofblommen

Titel - werken van Streuvels

Herinneringen uit het verleden