<Resultaat 276 van 2531

>

Mynheer Lateur,
Kerkhofblommen kost nu bij den Nederlandschen boekhandel 17.40 fr[ank],[1] een onmogelijke prijs,[2] omdat voor het groot deel der koopers, slechts het eerste deel[3] waarde heeft en dat het zoo een zeer kostelijk klasboek wordt. Mogen we zonder verwittiging de boeken aan Vanneste sturen?[4]
Heel genegen
(handtekening Joris Lannoo)
Thielt, 12-1-25
THIELT 12.I.1925
Heer Frank Lateur
Ingooighem
 

Annotations

[1] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 6 januari 1925.
[2] Een onmogelijke prijs... voor de geplande schooluitgave ('klasboek'). De vijftiende druk moest aan een lagere prijs op de markt gebracht worden, bedoelt Lannoo.
[3] De oorspronkelijke bundel Kerkhofblommen bestaat uit verschillende delen: 'Kerkhofblommen' zelf, 'Bezoek bij 't graf', 'Nog eens', 'Jaargetijde', 'Het Kruis', 'Uit het Italiaansch', 'R.I.P.', 'Het kindeke van de dood', 'Gouden Roozen', 'Zielgedichtjes' en 'Aanteekeningen'. Met 'het eerste deel' doelde Lannoo op het gedeelte 'Kerkhofblommen' zelf, mogelijks samen met 'Bezoek bij 't graf' en 'Het kindeke van de dood'; dit zijn namelijk de delen die uiteindelijk, na veel gediscussieer, in de vijftiende uitgave opgenomen werden. (Cf. de volgende brieven).
[4] Bedoeld zijn de losse vellen van Herinneringen uit het verleden. Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 6 januari 1925.

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Vanneste (?-?)

Boekbinder uit de Veldstraat te Kortrijk.

Aanvankelijk lieten Streuvels en Lannoo Streuvels' boeken binden bij Pavot, maar Streuvels kwam er eind 1924, begin 1925 achter dat Pavot de boeken gewoon naar een andere boekbinder, m.n. Vanneste bracht, die ze voor hem bond. Zo dreef Pavot de prijs omhoog, want hij moest Vanneste betalen, maar wilde zelf natuurlijk ook een graantje meepikken. Na dit ontdekt te hebben ging Streuvels voortaan rechtstreeks naar Vanneste om zijn boeken te laten binden, waardoor de prijs gedrukt kon worden.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

Lateur, Frank
Vanneste

Titel - andere werken

Kerkhofblommen

Titel - werken van Streuvels

Herinneringen uit het verleden