<Resultaat 419 van 2531

>

MijnHeer Lateur,
Dat mijn druk niet op kan tegen de Hollandsche wil ik niet betwisten, doch sedert den oorlog hadden we nog geen espartopapier[1] gebruikt en... 't is het moeilijkste te verwerken. Het 2de deel van Blachons boek is reeds veel treffelijker en 't Saverijsalbum[2] zal nog beter zijn. Zoo kunnen we vooruit komen als we leeren kunnen. Ik durf stout die zaak bespreken met M[ijnheer] Abrams,[3] die me aankondigt, dat hij toch over korten tijd langs hier komt. Dat er nu geen 2 bl[ad]z[ijden] gelijk en effen zwart bedrukt zijn is wat overdreven! Veen heeft het werk omtrent gratis[.]
Niet redeneeren met de kliënt gaat hier bepaald in Vl[aanderen] niet. Zie maar hoe weinig het aandurven uit te geven, hoe anderen moeten liquideeren, en hoe nog anderen moeilijk betalen (z[um Beispiel] De Standaard, die nu in geldverlegenheid zit)[4]. Ik wil mijn zaak rechthouden en eerlijk, regelmatig eereloon betalen.
"Werkmenschen" kan ik niet aannemen zooals ik mij de uitgave voorgesteld had op espartopapier met een verkoopprijs van 15 fr[ank] Wilt U even met mij rekenen? Van die 15 fr[ank] moeten afgetrokken worden: 1° uw eereloon = 5 fr[ank]; 2° 40% voor korting, reklame, verliezen, enz[ovoort] = 6 fr[ank] Er blijft me dus over als drukonkosten en winst 15 fr[ank] - 11 fr[ank] = 4 fr[ank]!?! Dan wordt er niet gesproken van risico's enz[ovoort] Weet u dat ik ook gaarne 5 fr[ank] verdien en dat het ook niet overdreven is. Zelfs op gewoon fatsoenlijk drukpapier kan het nu niet, omdat ik het niet in voorraad heb en de prijzen vreeselijk zijn. Espartopapier heb ik liggen.[5]
De Herinnering-zaak[6] bekijkt ge ook slechts van eene zijde! Gij hebt het groot deel van 't eereloon (7500 fr[ank]) getrokken als de fr[ank] waarde had. Wij hebben er al 't kapitaal ingestoken als de fr[ank] waarde [had] en trekken er nu nog centiemen uit. —
De prijzen opjagen is niet goed: dat zet de verkoop stop![7] Ik maak liever niet veel reklame en verkoop wat me besteld wordt, omdat het niet anders kan. Ik heb liever "Verriest"[8] met minder winst te verkoopen, dan zooals Veen meer dan 10 jaar na 't verschijnen nog met een stapel ex[emplaren] van De Ridder's Verriest[9] te blijven zitten. Naar mijn opvatting is dit een gelegenheidsboek, dat in de allereerste weken grootendeels weg moet of er zullen er een deel van jaren op mijn zolder blijven. Ik tracht elke uitgave te bestudeeren en leer voortdurend. En dezen keer lukt het uitstekend: weet u dat het boek in vergelijking minder kost dan Blachon's boek.
B[ijvoorbeeld] Binnenwateren[10] en De Vlaschaard gaan niet wegens den prijs. Billijke prijzen geven meer gelegenheid tot afzetten, dus vroegere her[2]drukken en voor verdiensten van schrijver en uitgever blijft het 't zelfde en de boeken zijn meer verspreid onder 't volk. Van Op de Vl[aamsche] Binnenwateren hebben we nog 86 ex[emplaren] van 250, niettegenstaande aanhoudende reklame. Van Verriest[11] zijn hier op 14 dagen 4 à 500 ex[emplaren] verkocht.
Hier moet in elk geval eene uitgave met grooten tekstletter verschijnen, anders wordt "Werkmenschen" een boekje van 100 à 120 bl[ad]z[ijden] Ik bereken zelfs, dat we nu moeilijk aan 160 bl[ad]z[ijden] (= Blachon's boek) zouden geraken met grooten letter. —
Weet ge dat geweldig geklaagd wordt over den prijs der laatste Standaarduitgaven b[ijvoorbeeld] de Claes-Bloemlezing[12] enz[ovoort]?
Denk daar a[lstublieft] eens over na! Misschien krijgt ge andere inzichten![13]
Met heel genegene groeten
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Espartopapier, een papiersoort vervaardigd uit de vezels van het in Noord-Afrika en Zuid-Spanje groeiende esparto-gras (alfagras). Het proces werd ontdekt en gepatenteerd door Thomas Routledge (Oxford), die het voor het eerst aan het publiek voorstelde op de Tentoonstelling van 1851. G.A. Glaister, Encyclopedia of the Book, p. 163; BDI-Terminologie, p. 98
[2] Isidoor Van Beugem, Albert Saverys. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1926].
[3] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 21 juli 1926.
[4] Tot vóór 1926 had De Standaard steeds verlies geleden. 1926 werd afgesloten met een batig saldo, maar ondanks die winst bleef er nog een overgedragen verlies. De groei van de winst kwam er vooral dankzij de drukkerij die door een nieuw beleid ongezonde manipulaties uitschakelde en drukorders van buitenshuis aantrok. G. Durnez, De Standaard. Het levensverhaal van een Vlaamse krant 1914-1948, p. 238
[5] Joris Lannoo legt hier uit dat de financiële lasten voor de publicatie van Werkmenschen te hoog zijn voor hem. Hij zal de publicatie ervan dan ook moeten opgeven.
[6] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 21 juli 1926.
[7] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 21 juli 1926.
[8] Filip De Pillecijn, Hugo Verriest. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1926].
[9] A. De Ridder, Pastoor Hugo Verriest. Biographische studie. Amsterdam, L.J. Veen; Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel, s.d. Belgische Bibliografie, oktober 1908, p. 452
[10] Het werk zou verschijnen in februari 1926. In Nederland werden gelijktijdig exemplaren op de markt gebracht door de Amsterdamse firma L.J. Veen.
[11] Filip De Pillecijn, Hugo Verriest. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1926].
[12] E. Claes, Uit mijn werk. Brussel, Standaard Boekhandel, 1926. Het boek kostte 9 frank. Belgische Bibliografie, juni 1926, p. 191
[13] Repliek van Streuvels op 23 juli 1926.

Register

Naam - persoon

Abramsz, A.P. (° 1887 - ✝ 1938)

Directeur van de Amsterdamse uitgeverij L.J. Veen.

Dhr. Abramsz trad in 1888 toe tot de Nederlandse uitgeverij L.J. Veen. Aanvankelijk bestond zijn taak uit het colporteren van boeken. Zijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de werken van Marie Corelli en Hall Caine. Na het overlijden van de stichter L.J. Veen, werd Abramsz bedrijfsleider. Toen in 1930 het bedrijf in een naamloze venootschap werd omgezet, werd hij tot directeur benoemd. Na bijna vijftig jaar zich ijverig ingezet te hebben voor deze zaak, overleed Abramsz in 1938.

Claes, Ernest (° Zichem, 1885-10-24 - ✝ Ukkel, 1968-09-02)

Vlaams schrijver en letterkundige.

Claes promoveerde tot doctor met een dissertatie over Potgieter (1910). Hij werd journalist, in 1913 trad hij in dienst als ambtenaar bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers (tot 1951) en hij streed tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij is één van de meest gelezen en meest vertaalde Vlaamse schrijvers. Hij schreef, vaak humoristisch, liefst over zijn geboortestreek, de omgeving van Zichem. Daar situeert zich ook zijn meest bekende boek De Witte (1920, verfilmd in 1934). Naast levensechte en grappige verhalen (Sichemsche Novellen, 1921), schreef hij ook ontroerende werken (Jeugd, 1940; De moeder en de drie soldaten, 1939). Hij blonk uit in de kunst van het typeren (Wannes Raps, 1926; Pastoor Campens zaliger, 1935) en enkele malen ook in stilistische bekwaamheid (Floere het fluwijn, 1950).

De Ridder, André (° Antwerpen, 1888-10-20 - ✝ Borgerhout, 1961-07-01)

Docent en schrijver.

De Ridder gaf tijdens de Eerste Wereldoorlog les aan het Belgische Atheneum te Amsterdam. In deze periode was hij redacteur bij het weekblad De Vlaamsche Stem, maar brak hiermee in augustus 1915. Van dan af verleende hij zijn medewerking aan het nieuwe Belgische-loyale en anti-activistische Vrij België. In 1920 werd hij docent aan de Rijkshandelshogeschool van Antwerpen, in 1921 aan de Koloniale Hogeschool van België, en in 1923 aan de Rijksuniversiteit van Gent. Voor de Vlaamse letteren was De Ridder bijzonder verdienstelijk als stichter van De Boomgaard en Het Roode Zeil. Ook zijn activiteiten als kunstcriticus, schrijver van monografieën, stadsromans en een studie over Stijn Streuvels zijn van belang (Stijn Streuvels: kritische studie en Stijn Streuvels: zijn leven en zijn werk in 1907). In 1945 trad hij toe tot de redactie van De Vlaamsche Gids en werd lid van De Academie voor Wetenschappen, Letterenen Schone Kunsten van België.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Blachon, Georges, Waarom ik Vlaanderen liefheb (1926). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Eerste druk], uit het Fransch vertaald door Stijn Streuvels, Thielt, Drukkerij J. Lannoo, [1926], 159 + [I] p., 21,1 x 15,3 cm.
Blachon, Georges, Waarom ik Vlaanderen liefheb (1926). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Voorpublicatie
  • De Vlaamsche Eva - Ons Vaderland, I, 1926, nr. van 18 juli, onder de titel: Lof der Vlaamsche Eva.
  • De Vlaamsche Eva - Voor Iedereen, IV, 1926, p. 150-157.
Druk
  • [Eerste druk], uit het Fransch vertaald door Stijn Streuvels, Thielt, Drukkerij J. Lannoo, [1926], 159 + [I] p., 21,1 x 15,3 cm.
  • [Eerste druk], uit het Fransch vertaald door Stijn Streuvels, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 159 + [I] p., 21,1 x 15,3 cm.
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926). [bundel]
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926).
Druk
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk
Streuvels, Stijn, Op de Vlaamsche binnenwateren (1925). [bio]
[Eerste druk], Thielt, J. Lannoo, [1925], 168 p., 20,2 x 14,7 cm.
Extra info:
Met tal van illustraties. Colofon: 'Van deze uitgaaf wierden 50 exemplaren getrokken op simili japon papier. Genummerd 1-50. Band- en boekversiering van Karel Noppe.'
Streuvels, Stijn, Op de Vlaamsche binnenwateren (1925).
Voorpublicatie
  • De Kampioen, XLII, 1925, nr. 9 t.e.m. nr. 18 (= 27 februari t.e.m. 1 mei), p. 181-182, 201-206, 221-225, 242-245, 261-262, 281-282, 310-317, 337-342, 365-366, 389-390.
  • De Auto, I, 1925, vanaf nr. 3 (= juni).
Druk
  • [Eerste druk], Thielt, J. Lannoo, [1925], 168 p., 20,2 x 14,7 cm.
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1925], 168 p., 20,2 x 14,7 cm.
  • Tweede druk, Kortrijk, Uitgeverij 't Leieschip P.V.B.A., 1951, 160 + [IV] p., 22,8 x 15,5 cm. Boekversiering van Karel Noppe.
  • [Derde druk], in: Volledig werk. Deel III. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 521-623.
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907). [roman]
Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
Extra info:
Colofon: 'Van deze uitgave werden vijftien exemplaren gedrukt op Oud-Hollandsch papier, genummerd van I tot XV, ter drukkerij v.h. G.J. Thieme, Nijmegen. Bandteekening van Rich. Acke te Kortrijk.'
Inhoud:
  • 1. De zaaidhede
  • 2. De wiedsters
  • 3. Bloei
  • 4. Slijting
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Voorpublicatie
  • De zaaidhede, in: De beweging, 1907, januari, jg. 3, dl. 1, p. 1-33
    De wiedsters, in: De beweging, 1907, februari, jg. 3, dl. 1, p. 129-166
    Bloei, in: De beweging, 1907, april, jg. 3, dl. 2, p. 5-44
    De slijting [deel I], in: De beweging, 1907, mei, jg. 3, dl. 2, p. 146-186
    De slijting [slot], in: De beweging, 1907, juni, jg. 3, dl. 1, p. 273-311.
  • De kruisdagen (fragment uit De vlaschaard) [uit 2], in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1907, februari, jg. XVII, dl. 23, p. 123-125.
  • De kruisdagen [fragment uit 2], in: Aan doctor Alfons Depla, = speciaal nummer van De Vlaamsche Vlagge, 1907, jg. XXXIII, afl. 3, p. 129-132.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], Luxe-uitgave. [VIII] + 342 + [II] p., 25 x 19 cm.
  • Derde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [IV] + 243 + [I] p., 21,5 x 16 cm.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], [IV] + 223 + [I], 21 x 15,3 cm.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1914], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,3 cm.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1917], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,7 cm.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
  • Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
  • Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-345.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Amsterdam, L.J. Veen.
  • Elfde druk, Volksuitgaven, in opdracht van Agentschap Dechenne, Tielt, J. Lannoo, 1941, 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
  • [Dertiende druk], J.L. Van Schaik, B[e]p[er]k, Pretoria, 1942, [IV] + 227 + [III], 18,7 x 11,6 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], [VI] + V + [I] + 197 + [III] p., 19,5 x 14,7 cm. De omslagtekening is van Paul Lateur. Met 20 p. afbeeldingen uit de film. Met een inleiding, 'De gefilmde vlaschaard', door Stijn Streuvels, p. I-V.
  • [Vijftiende druk] = Veertiende druk. 162e tot 199e duizend. Foto's [14] met speciale toelating overgenomen uit den Terra-film 'De vlaschaard'. Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], 208 p., 19,2 x 13,4 cm, filmeditie - Volksuitgave.
  • [Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
  • [Zeventiende druk], [1948], In: Stijn Streuvels' verzamelde werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-261.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Kortrijk, 't Leieschip, p. 7-292.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Amsterdam, L.J. Veen.
  • [Negentiende druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1955], 293 + [III] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • [Twintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1962], 303 + [I] p., 18,4 x 12,8 cm.
  • [Eenentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, 1965, 254 + [VI] p., 29,4 x 26,2 cm.
  • [Tweeëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vijventwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zesentwintigste druk], Kaapstad/Brugge - Utrecht, Romanticapers, Orion, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zevenentwintigste druk], Orion - Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Achtentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Negenentwintigste druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 495-742.
  • [Dertigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1972], 254 + [VI] p., 29,5 x 26,2 cm.
  • [Eenendertigste druk], [Brugge], Orion, [1974], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Tweeëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1977], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1978], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierendertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1980], 303 + [I] p., 18,6 x 12,6 cm.
  • [Vijvendertigste druk], Nijmegen/Beveren, Orbis en Orion, [1983], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm, filmeditie.
  • [Zesendertigste druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1985], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Zevenendertigste druk] = tweede druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1989], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Achtendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1993], 275 + [V] p., 19,9 x 12,5 cm.
  • [Negenendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Het Laatste Nieuws, 2003, 223 + [I] p., 20,4 x 11,8 cm, reeks: Het Laatste Nieuws, nr. 22.
Digitaal
  • Diplomatische weergave van de eerste druk. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, februari 2004. .
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926). [bundel]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 214 + [II] p., 21,8 x 17,5 cm.
Extra info:
Colofon: 'Van deze uitgaaf werden vijftien exemplaren gedrukt op Oud-Hollandsch papier, genummerd I-XV, ter drukkerij van H. Veenman & Zonen te Wageningen. Bandteekening van Rich. Acke te Kortrijk.'
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926).
Druk