<Resultaat 432 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Ik moet mijn woord van gister ongedaan maken en het spijt me erg![1] Van de morgen allerlei Jobstijdingen ontvangen. Het indexcyfer is opnieuw 40 punten gestegen, zoodat ik van af 1n weerom 27 c[en]t meer per uur op de loonen moet betalen. Daarbij wordt het papier gebracht op 5.70 in stede van 4.30, zooals eerst afgesproken.[2] Zoo bericht me de firma Haseldonckx[3] van Brussel, aan wie ik stalen vroeg voor 't papier, dat u me te Kortrijk getoond hebt. — Als ik het boek 20 fr[ank] verkoop,[4] zal de verkoop niet vlot gaan: die prijs klinkt te fel in Vl[aamsche] ooren en ingezien de loonen, en 't papier heb ik aan die voorwaarden niets meer, dat de risico's vergeldt. Meer dan 2000 ex[emplaren] drukken is ook gevaarlijk, omdat de tijden kunnen veranderen en ik dan zeker met de dure boeken blijf zitten. Ik heb [2]al heel den morgen een ander voorstel gezocht, doch niet gevonden, omdat het alleenlijk kan gebeuren met een vermindering van uw eereloon en dat ik weet dat ge dit niet wilt.
Mijn kaart van gister[5] is een bewijs, dat ik niettegenstaande de zeer onzekere winst van de uitgave toch de uitgave verlangde, doch nu kan ik niet. Ik verwittig U daarom dadelijk om U niet langer bezig te houden. Indien in 't vervolg we nog zaken n[ame]l[ijk] uitgaven samen afhandelen, laat dan a[lstublieft] de hollandsche uitgave niet scheiden van de Vlaamsche; dan kan ik zekerlijk veel meer dan nu.
Met hoogachting
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Cf. briefkaart van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 24 augustus 1926.
[2] Door de moeilijkheden met de munt moesten in 1926 een aantal cao's betreffende de index buiten werking worden gesteld of moest eraan worden gesleuteld, vooral op aandringen van de patroons die de loonstijgingen door de muntzwakte niet meer konden bijhouden. Ook de typografie bracht veranderingen aan in de indexkoppelingen. In 1926 werd een nieuwe index ingevoerd, voor driekwart bepaald door de index van de kleinhandelsprijzen en voor één kwart door de prijzen van de steenkool die de mijnen aan de Belgische spoorwegen leverden. De index werd er iets stabieler door. H. Slomp, T. Van Mierlo, Arbeidsverhoudingen in België 1, p. 171-172
[3] Firma Haseldonckx NV-SA te Kobbegem (Asse), werd in 1912 opgericht. De firma veranderde in 2000 van naam en heet nu Antalis. (mondelinge mededeling, firma Antalis)
[4] Er was eerst afgesproken Werkmenschen aan 15 frank te verkopen, maar op 22 juli 1926 berekende Lannoo dat hij het werk aan die prijs niet kon publiceren.
[5] Cf. briefkaart van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 24 augustus 1926.

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926). [bundel]
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

Lateur, Frank

Titel - werken van Streuvels

Werkmenschen