<Resultaat 481 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Na uw schrijven van 14n[1] vroegen we prijs van uw werken bij De Nederlandsche Boekhandel. In de bekende 8 blauwe banden leveren ze nog de 17 deelen[2] tegen 250 fr[ank] met 25 %. Toen ik laatst bij Van Rysselberghe & Rombaut was, bezaten ze ook nog afzonderlijke deelen, doch ik heb niet gevraagd tegen welken prijs zij verkoopen.
Met uw prijs kan ik dus niet vooruit!
De verkoop van luxe exemplaren is me nog nooit meêgevallen, zoodat ik er ook weinig voor voel; ik moet de prijs stellen, dat ik nog iets over heb als de boekhandel een bestelling doet en dan wordt hij te hoog.
Ik houd meer van boeken en uitgaven van lageren prijs, zooals ik er laatst uitgaf en nog voorbereid, o[nder meer] van Daels en R[ené] De Clercq.[3]
Het bedrag van Land en Leven[4] wordt eerstdaags op uw postrekening gestort.
Hoogachtend
(handtekening Joris Lannoo)
POSTCHECKREKENING No 203134

Annotations

[1] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 14 augustus 1927.
[2] De Bibliografie van Stijn Streuvels vermeldt uitgaven van de zeventiendelige reeks Stijn Streuvels' Werken met uitgeversadres: Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel, maar in uitvoering met een bruin omslag; de exemplaren in een blauw omslag dragen de vermelding: Thielt, J.Lannoo. R. Roemans en H. Van Assche, Bibliografie van Stijn Streuvels, p. 77
[3] Lannoo gaf in 1927 een derde verbeterde druk van Voor moeder en zuigeling van F. Daels uit, maar in 1928 ook Kapittels uit de practische gynaecologie. Belgische Bibliografie, juli 1928, p. 177
Van René De Clercq gaf Lannoo in 1927 twee boeken uit: een tweede uitgave van De Noodhoorn. Vaderlandsche liederen (8,50 fr.) Belgische Bibliografie, maart 1927, p. 53 en Een wijnavond bij Dr Aldegraaf (18 fr.) Belgische Bibliografie, november-december 1927, p. 199
[4] Het exemplaar was op 13 augustus verzonden naar Lannoo (cf. Streuvels' brief van 14 augustus 1927).

Register

Naam - persoon

Daels, Frans (° Antwerpen, 1882-01-07 - ✝ Gent, 1974-12-22)

Vlaams voorman, arts, hoogleraar.

Daels promoveerde in 1906 aan de R.U.Gent magna cum laude tot doctor in de genees-, heel- en verloskunde. Hij won verschillende prijzen. In 1919 werd hij buitengewoon hoogleraar en in 1920 gewoon hoogleraar, een functie die hij bekleedde tot 1944. Hij was geboren in een Franssprekende burgerfamilie, maar kwam als militair arts in het loopgravengebied in contact met Vlaamse soldaten en spande zich vanaf dan in voor de Vlaamse zaak. In 1920 schreef hij voor de leek het boek Voor moeder en zuigeling, dat vele jaren succes gehad heeft bij toekomstige kraamvrouwen en jonge moeders. Hij was een zeer geprezen arts, de wezenlijke vader van het Academisch, thans Universitair, Ziekenhuis van Gent. Deze Vlaamsgezinde arts was voorzitter van het Ijzerbedevaartcomité van 1925 tot 1943.

De Clercq, René Desiderius (° Deerlijk, 1877-11-14 - ✝ Maartensdijk [Utrecht], 1932-06-12)

Leraar, letterkundige en activist.

Als leerling aan het college van Tielt werd De Clercqs latent flamingantisme nog aangewakkerd door het Franstalige onderwijs en door de onderdrukking van het gebruik van de moedertaal. Zijn eerste verzen publiceerde hij onder de schuilnaam De Dichter. Hij studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit van Gent. In 1907 verscheen een selecte verzameling Gedichten, in 1909 Toortsen, in 1911 Uit de diepten. De Clercq schreef ook een streekroman Het Rootland (1913), een ontwikkelingsroman Harmen Pils (1913) en Vlaamse strijdliederen De Noodhoorn (1916). In de oorlog week hij uit naar Nederland, werd er redactielid en later hoofdredacteur van De Vlaamsche Stem, samengesteld door uitgeweken Vlamingen. Hij droeg bij tot de scherpere Vlaamse koers van het blad. Bij zijn naoorlogs werk is niet veel waardevols te vermelden. Het belang van De Clercq ligt vooral in zijn rol als populair volksdichter.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

De Nederlandsche Boekhandel

Begin 1893 ging De Nederlandsche Boekhandel, de eerste professionele Nederlandstalige boekhandel in Antwerpen, op initiatief van Max Rooses van start aan de Antwerpse Sint-Jacobsmarkt. De zaak — met tot in 1931 de Nederlander L.H. Smeding als directeur — was bijna volkomen in Noord-Nederlandse handen, en de import van het Noord-Nederlandse boek maakte de allereerste bestaansreden uit. Daarnaast wilde men echter eveneens de uitgave en de verspreiding van oorspronkelijk Vlaams literair werk behartigen. De verkoop gebeurde niet enkel via de winkel zelf, maar ook via vertegenwoordigers die het land afreisden met boeken. Bovendien richtten oudgedienden van De Nederlandsche Boekhandel elders in het land eigen zaken op. Als uitgever trad De Nederlandsche Boekhandel niet meteen op de voorgrond; wel verbond hij zijn naam aan enkele boekuitgaven van Van Nu en Straksers, zoals De Bom, Hegenscheidt en Van Langendonck, hoewel hun toonaangevende werk bij uitgevers in Nederland verscheen, zoals precies Streuvels' werk dat voor een groot deel bij L.J. Veen in Amsterdam verscheen. Veen stond wel in nauw contact met Smeding. In 1932 werd Herman Oosterwijk directeur van De Nederlandsche Boekhandel.

Van Rysselberghe & Rombaut

Gentse drukkerij-uitgeverij en boekhandel. Deze zaak op de Kouter (later Rombaut & Fecheyr) gaf in de jaren '20 o.m. werk van Cyriel Buysse uit, toen deze een publiek zocht in Vlaanderen.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken [reeks]
De nummering van 1 t/m 17 komt niet voor op de boeken; ze is ontleend aan het Nieuwsblad voor den Boekhandel en aan Veen's Fondscatalogus, waar de reeks wordt voorgesteld als: Goedkoope uitgave.
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken
Deel
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923). [studie]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1923], 359 + [I] p., 23 x 18 cm.
Inhoud:
Extra info:
Met tal van illustraties.
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Druk