<Resultaat 490 van 2531

>

Geachte Heer Lateur,
Catalogussen van mijn uitgaven worden op vele duizenden verspreid elk jaar door den boekhandel en bij elke verzending van boeken door ons gedaan. Aan de schrijvers, wier boeken ik uitgeef, heb ik er totnogtoe geene gezonden, tenzij als ze een boek uit mijn fonds bestelden. De prijzen worden dus niet verdoken gehouden, doch het is wel mogelijk dat U toch geen ex[emplaar] in handen gevallen [is].[1]
Weet U dat de 2000 ex[emplaren][2] in 't kontrakt vermeld om zeggens bij inschrijving uitgevochten waren en dat ik sedert van Veen een derde duizendtal stel Gezelle afkocht,[3] dat nu ongeveer half verkocht is.
Dus zouden de verplichtingen in feite vervallen zijn. Alhoewel U weet, dat sedert het verschijnen van de dichtwerken, onze frank leelijk ten onderen ging, schijnt U verwonderd te zijn, dat de prijs verhoogd is. Echter vind ik het zeer billijk 1° omdat een nieuwe uitgave zeker ongeveer 100 fr[ank] zou verkocht worden (winkelprijs), daar hetzelfde eereloon zekerlijk niet meer zou volstaan. 2° dat alle kosten merkelijk verhoogd zijn; 3° dat U en uw familie met het eereloon onmiddellijk vrij hebt kunnen handelen naar goeddunken en dat mijn centen, die er nog insteken, op verre na de waarde niet meer hebben van Juni 1925, zoodat ze me niet meer zouden toelaten dezelfde uitgave met dezelfde som te herbeginnen.
Aan Veen heb ik dan ook meer moeten betalen voor het derde duizend, — ik herinner me de reden niet juist meer — waarschijnlijk omdat het buiten het kontrakt viel.
Hoogachtend gegroet
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Dit als antwoord op Streuvels' brief van 20 november 1927.
[2] 2000 exemplaren van Guido Gezelle's Dichtwerken.
[3] De firma Veen schreef Streuvels op 5 augustus 1925 het volgende: Hiermede bericht ik U, dat ik Lannoo nog 1000 ex. GEZELLE DICHTWERKEN 10 DEELEN à 20 ct. per deel heb verkocht. Om een goedkoope exploitatie in België mogelijk te maken, heb ik dus ook bij deze nabestelling weer wat water in den wijn moeten doen. Bij de honorarium-regeling, die tusschen U en LANNOO bestaat, zult U er dus rekening mee moeten houden, dat[ ]laatstgen. in plaats van 2000, drie duizend ex. voor België betrok. En verder: Verder verandert in onze overeenkomst betreffende deze uitgaaf het honorarium, dat ik U heb uit te keeren, zoodat ik aan het bestaande contract het volgende zou willen toevoegen: Van de 3000 ex. voor Holland bestemd zijn nog 1000 ex. afgestaan aan den Heer J. LANNOO à 20 cts per deeltje. De tweede ondergeteekende betaalt dus aan eersten ondergeteekende een royalty van 5% over Fl. 750.- zijnde 2000 ex. à 37 ½ ct. Brief in Letterenhuis, S 935/B2/Veen
De aanvulling op het contract tussen Frank Lateur en de firma L.J.Veen, d.d. 21 april 1925, werd op 7 december 1925 opgemaakt. Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 6 augustus 1925.

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Indextermen

Naam - persoon

Lateur, Frank

Naam - uitgever

Veen, L.J.

Titel - andere werken

Guido Gezelle's dichtwerken