<Resultaat 537 van 2531

>

Meulebeeksche Steenweg

Waarde Heer Lateur,
Ik had met den heer Abramsz een en ander besproken, dat het verkoopen van uw werken in Vl[aanderen] zou bevoordeeligen en moest over 't een en 't ander met U spreken.[1] Totnogtoe kreeg ik geen antwoord: nu kan ik niet langer wachten, omdat mijn cataloog e[erstkomende] week herdrukt wordt.
Als U in de zaak liever niet tusschenkomt, zal ik geen nieuw werk van U in mijn fonds uit dat van de firma Veen kunnen overnemen, en dat zou ik voor ons beiden spijtig vinden.[2]
Genegen groet.
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Vermoedelijk betreft het hier Lannoos plan om de prijzen van Streuvels' werken te uniformiseren. De verkoopprijzen van Streuvels' boeken verschilden van boekhandel tot boekhandel, afhankelijk van het tijdstip waarop de boekhandelaars de voorraad van de firma Veen kochten. Met de hulp van enkele grotere boekhandels als De Nederlandsche Boekhandel en de Standaard Boekhandel stelde Lannoo een catalogus op, waarin vaste prijzen werden vastgesteld. Vervolgens stuurden ze deze catalogi naar alle Vlaamse boekhandels. Zij waren verplicht deze prijzen te volgen, zodat vanaf oktober 1929 de prijzen van Streuvels' werken overal gelijk waren. In een brief van december 1929 schreef Lannoo aan de Nederlandse uitgeverij: Ziehier: door mijn werking en door de uitgave van mijn cataloog zijn al de prijzen van Uwe uitgaven in Vl. gelijkvormig; ... Brief van L.J. Veens Uitgeversmaatschappij aan Stijn Streuvels van 09.12.1929, Letterenhuis, S 935/B2/Veen
[2] Cf. antwoord van Stijn Streuvels op 10 september 1929.

Register

Naam - persoon

Abramsz, A.P. (° 1887 - ✝ 1938)

Directeur van de Amsterdamse uitgeverij L.J. Veen.

Dhr. Abramsz trad in 1888 toe tot de Nederlandse uitgeverij L.J. Veen. Aanvankelijk bestond zijn taak uit het colporteren van boeken. Zijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de werken van Marie Corelli en Hall Caine. Na het overlijden van de stichter L.J. Veen, werd Abramsz bedrijfsleider. Toen in 1930 het bedrijf in een naamloze venootschap werd omgezet, werd hij tot directeur benoemd. Na bijna vijftig jaar zich ijverig ingezet te hebben voor deze zaak, overleed Abramsz in 1938.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Indextermen

Naam - persoon

Abramsz, A.P.
Lateur, Frank

Naam - uitgever

Veen, L.J.