<Resultaat 579 van 2531

>

MEULEBEEKSCHE STEENWEG

Waarde Heer Lateur,
Hierbij een kaartje,[1] dat eerder U aanbelangt, vermits deze cliché[2] in uw bezit is. Zult U antwoorden of zenden?[3]
____
Ik heb nog een paar vraagjes te stellen:
  • 1. Ik vernam, dat Warden Oom zoo'n eenig schoonen brief van U ontving.[4] Ik heb hem nog niet gelezen, doch, indien hij dienen kan, zou ik hem willen gebruiken om Warden Ooms twintigste boek[5] aan te kondigen. Mag dat?[6]
  • 2. Gij hebt mij gesproken van een boek over D[okte]r Lauwers, waarvoor ik als uitgever zou optreden.[7] Wanneer zal dat werk klaar komen? In Oct[ober] herdruk ik mijn cataloog en zou het boek aankondigen,[8] indien het eerlang verschijnt. Ik weet bij ondervinding, dat het best is zoo vroeg mogelijk kenbaar te maken, dat zoo f zoo'n werk op de markt komt.
Genegen groeten.
(handtekening Joris Lannoo)

Annotations

[1] Het betreft hier vermoedelijk een kaartje van Robbers aan Lannoo, maar dit vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[2] Om welk cliché het hier precies gaat, kon niet achterhaald worden. Zeker is dat het een cliché van Verriest was en dat Robbers er in het kaartje om vroeg.
[3] Cf. antwoord van Streuvels op 18 september 1930.
[4] Deze brief vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[5] Het twintigste boek uit de reeks Volledig Werk van Edward Vermeulen (1861-1934) was een autobiografisch boek, getiteld De Reis door het Leven (1930). In vijf rubrieken reconstrueert Warden Oom zijn bijna zeventigjarig bestaan. Na een voorwoord waarin hij terugkijkt op een leven als boer en gelovig man, begint hij zijn reis 'Van een tot zevenen' (p. 9-61). Dan volgen 'Na mijn studietijd tot de verhuizing naar de dorpsplaats' (p. 62-133) en het 'Dorpsleven' (p. 134-227). In een laatste onderdeel bespreekt hij zijn belevenissen tijdens de 'Naoorlogstijd' en roept hij zijn lezers op, zich voor de Vlaamse strijd te blijven inzetten. (p. 228- 270)
De publicatie van het boek werd op 29 juli 1930 bij een feestelijke herdenking in Hooglede gevierd. De Reis door het Leven kreeg een speciale opdracht: voor familieleden en, [...] vrienden Achiel Denys, Stijn Streuvels, [...] E.H. Oscar Verhaeghe, mijn uitgever, vriend Joris Lannoo [...], al mijn vrienden en weldoeners, mijn duurbare Vlaamsche volk opgedragen. Warden Oom.
Lannoo bood het boek aan vanaf december 1930. De ingenaaide versie kostte toen 18 fr., de gebonden en op esparto gedrukte versie was 10 fr. duurder. Of Lannoo deze brief van Streuvels aan Warden Oom ter aankondiging gebruikt heeft, kon niet achterhaald worden. Catalogus Uitgeverij Lannoo, december 1930
[6] Cf. antwoord van Streuvels op 18 september 1930.
[7] Dit resulteerde in Dr. Lauwers' Schriften.
Dr. Emiel Lauwers jr., zoon van Dr. Lauwers, had het initiatief genomen om de verspreide geschriften van zijn vader te bundelen in een 'vorstelijke uitgave'. Stijn Streuvels was raadsman bij het samenstellen van de bundel. Het werd een 520 bladzijden tellend werk, bestaande uit een reeks opstellen van Dr. Lauwers over natuur- en heelwetenschap, reizen, gedichten en herinneringen aan vrienden. Streuvels nam de financiële verantwoordelijkheid van de uitgave op zich.
Op 17 juni 1931 hield Streuvels een lezing over dit werk en zijn auteur in de Koninklijke Vlaamsche Academie. Deze toespraak werd gepubliceerd in Verslagen en Mededeelingen van de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal en Letterkunde (p. 591-600). L. Schepens, Kroniek van Stijn Streuvels, p. 91; Biekorf, 1932, p. 179-181; Karel Platteau, 'Streuvels en zijn vriend Lauwers', in: Jaarboek IV van het Stijn Streuvels Genootschap, p. 351-358
[8] In de catalogus van oktober 1931 werd geen aankondiging van Dr. Lauwers' Schriften geplaatst.

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Lauwers, Emiel (sr) (° Ingelmunster, 1859-10-29 - ✝ Kortrijk, 1921-05-29)

Arts.

Dr. Lauwers was een jongere vriend van Albrecht Rodenbach en ex-leerling van Hugo Verriest. Hij liet zich voor het eerst opmerken in de spelersgilde en het groepje rond de uitgave van Vijftig Vlaamsche Liederen (1877). Tijdens zijn studentenjaren zette hij zich als radicale flamingant in voor het Vlaamse erfgoed. Zo nam hij als het ware Rodenbachs leidersplaats in bij Kwaepennick en werkte hij mee aan Onze Vlaamsche Wekker. Als Vlaams en christen democraat werd hij in 1903 voorzitter van het Rodenbachcomité. Naast bijdragen in het Rodenbachsblad zijn van hem nog twee vertalingen van Shakespeare verschenen: King Lear en Julius Caesar. Deze twee werken werden door Streuvels omwille van het taalgebruik hoog geprezen. Tevens verzorgde Streuvels de redactie van Schriften van Dr. Lauwers, die in 1931 gepubliceerd werden. Dr. Lauwers was niet alleen Streuvels' huisarts, hij was ook een persoonlijke vriend.

Vermeulen, Edward (° Beselare, 1861-04-12 - ✝ Hooglede, 1934-07-06)

Pseudoniem: Warden Oom

Gemeenteontvanger en schrijver.

Vermeulen studeerde aan het Klein Seminarie te Roeselare. Aanvankelijk wilde hij priester worden, maar een ziekte op 16-jarige leeftijd verhinderde dit. Hij herstelde en bleef op de ouderlijke hoeve werken, tot hij in 1898 gemeenteontvanger van Hooglede werd. Algauw begon Vermeulen te schrijven. Naast bijdragen in Biekorf en Manneke uit de Mane, schreef hij onder het pseudoniem Warden Oom enkele romans (o.a. Herwording, 1911; Trimards, 1912), waarin hij zijn Vlaamse overtuiging sterk naar voren liet komen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij een tijdlang in de Turnhoutse gevangenis omdat hij verdacht werd van anti-Duitse geschriften. In 1924 ondertekende hij het manifest van het Katholiek Vlaamsch Nationaal Verbond, maar actief optreden deed hij niet. In 1931 werd ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag een huldiging georganiseerd te Roeselare. Drie jaar later stierf deze 'Conscience van de twintigste eeuw' te Hooglede.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Dr. Lauwers' Schriften (1931). [bio]
[Eerste druk], Ledeberg/Gent, N.V. Drukkerij Erasmus, Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie, 1931, 10 p., 20,5 x 13 cm.
Streuvels, Stijn, Dr. Lauwers' Schriften (1931).
Druk
  • [Eerste druk], Ledeberg/Gent, N.V. Drukkerij Erasmus, Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie, 1931, 10 p., 20,5 x 13 cm.