<Resultaat 665 van 2531

>

Waarde Heer Lateur,
Ik ken dien heer Willems absoluut niet en herinner mij niet, dat ik aan V[laamse Toeristenbond] ooit een ex[emplaar] van Herinneringen gestuurd heb; is het wel gebeurd, dan moet het heel lang geleden zijn. Hoe kan echter nu nog een werk, dat reeds zoolang verschenen is, besproken worden. Ik moet ook eerlijk bekennen, dat die bespreking op zijn minst ... oneerlijk is. Dat is opzettelijk kapot maken.[1] Bestond V[laamse Toeristenbond] reeds toen het werk verscheen?[2] — Aan de Pillecyn schrijven komt terecht met vermelding: leeraar aan het Atheneum te Malmedy.
Hoogachtend.
(handtekening Joris Lannoo)
THIELT 14.XII.1931
Heer Frank Lateur
Letterkundige
INGOOIGEM
 

Annotations

[1] Op 15 maart 1922 verscheen de eerste editie van het bondsblad van de V.T.B., De Toerist, dat later de naam Toerisme kreeg.
Lannoo heeft het hier over een bespreking in Toerisme van Herinneringen uit het verleden (1924). In het decembernummer van 1931 (nr. 23) verscheen een recensie van de hand van V. Willems waarin het boek weinig krediet kreeg. We lezen: Wij hebben een Streuvels gekend, die de wilde zon deed dansen boven Vlaamsche akkers, die den strijd uitbeeldde van de menschen met de aanstormende jaargetijden of met de ongekende krachten in hun eigen hart. Hij is een stuk van onze jeugd. Sedertdien evenwel heeft de einder zich verplaatst. Op den tijd van het dartele impressionisme, van ons rustig-voluptueuze luminisme is de oorlog gevolgd. Zijn invloed heeft ons nieuw geslacht gevormd. Die bevallige, sappige, genotvolle Kunst (vooral met een hoofdletter!) staat vrijwel buiten ons. Wij vragen de scherpe rapporten, de harde ontwerpen, de niet versierde evokaties van mannen, die hun kunst hanteeren als een wapen of een werktuig. Of de vlijmende introspekties, den dieper zienden blik der onrustigen; de weerklank in één woord van de tumultueuze tegenstrijdigheden, het vreeselijke verval, maar ook het zwellende hopen van onzen tijd. Toch zullen we nooit den rossen lach van Schellebelle vergeten, noch de stilte, welke het Kerstekind omhult... Daarom is het jammer, dat Streuvels deze pompeuze en nietszeggende streekbeschrijvingen, deze banale jeugdherinneringen uitgeeft en dan nog onder een titel, welke reeds een tautologie is. Erger nog is het waar hij aan letterkundige kritiek doet in het opstel over Mw. Courtmans, "Rede gehouden voor de Vlaamsche Akamdemie". Het is jammer, dat schrijver het nuttig geacht heeft, dit uitvaagsel zijner letterkundige woning in de oogen der gapende menigte te strooien. In een brief van januari 1932 aan Modest Huys schreef Streuvels dat het een veroordeling i.p.v. een beoordeling was. Hij merkte op dat het boek nooit ter bespreking naar de redactie werd gezonden. Tevens had het boek niets te maken met sport of reizen én werd het pas zeven jaar na verschijnen besproken. Streuvels besluit dat er kwaad opzet in het spel is: Vraag u dan maar af: wàt heeft die heer [Willems, JD] genoopt mij dat te lappen? H. Speliers, Dag Streuvels, p. 546
[2] V.T.B. bestond reeds twee jaar toen het boek verscheen.

Register

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip (° Hamme, 1891-03-25 - ✝ Gent, 1962-08-07)

Letterkundige en Vlaams strijder.

De Pillecyn studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit van Leuven, was actief in de studentenkring Met Tijd en Vlijt en was voorzitter van het Algemeen Katholiek Studentenverbond. Tijdens de oorlog was hij een van de leiders van de frontbeweging. Hij schreef er enkele gedichten, die Lannoo in 1920 - samen met gedichten van Jozef Simons - bundelde onder de titel Onder den hiel. Vanaf 1919 concentreerde De Pillecyn zich op de journalistiek. Na zijn medewerking aan het dagblad De Standaard, werd hij hoofdsecretaris van het dagblad De Tijd, dat zich meer met de Vlaamse kwestie bezighield. In dezelfde periode hielp hij bij de publicatie van het satirische weekblad Pallieter. In 1926 promoveerde hij tot doctor in de Germaanse filologie, met een studie over Verriest. Tijdens het interbellum was hij leraar te Malmédy en later te Mechelen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1941 directeur van het Middelbaar Onderwijs. De repressie veroordeelde hem na de Tweede Wereldoorlog wegens een te grote Vlaamsgezindheid tot vijf jaar gevangenisstraf. In de gevangenis van Sint-Gillis schreef hij drie romans: Jan Tervaert (1947), Mensen achter den dijk (1949) en De Veerman en de jonkvrouw (1950). Na zijn vrijlating in 1949 bleef hij verderschrijven (o.a. Aanvaard het Leven, 1956 en Rochus,1951). De Pillecijn schreef tevens een studie over Stijn Streuvels, Stijn Streuvels en zijn werk (1932).

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Willems, V.

Vermoedelijk een recensent van het tijdschrift Toerisme.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk

Naam - instituut/vereniging

Vlaamse Toeristenbond (V.T.B.)

De Vlaamse Toeristenbond (V.T.B.) is een in 1922 opgerichte vereniging zonder winstoogmerk, die het toerisme onder de Vlamingen en het reizen in het Vlaamse land wil bevorderen. De leiding van deze in 1930 meer dan 100.000 leden tellende organisatie was toen in handen van Jozef Van Overstraeten. In 1934 smolt de V.T.B. samen met de Vlaamse Automobilistenbond (V.A.B.). De V.T.B - V.A.B. bestaat nog steeds en heeft haar hoofdzetel in Antwerpen.

Indextermen

Naam - instituut/vereniging

Vlaamse Toeristenbond

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip
Lateur, Frank
Willems, V.

Titel - tijdschriften en kranten

De Toerist
Toerisme

Titel - werken van Streuvels

Herinneringen uit het verleden